Reizen naar Honduras: Reisadvies

Reist u naar Honduras? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Honduras

Informatie over gezondheid en hygiëne in Honduras.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Zou u medische zorg nodig hebben, is het best een privéarts of privéziekenhuis te raadplegen. Een goede reisverzekering/internationale ziekteverzekering is dan ook aangewezen. Indien u bepaalde medicijnen neemt, is het aangeraden om voldoende voorraad voor de duur van het verblijf bij u te hebben met een marge voor reserve. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

Vermijd leidingwater te drinken. Het is aangeraden fruit en groenten voor gebruik met flessenwater te wassen.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

 

COVID 19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen


Speciale gezondheidsrisico's

Verschillende ernstige ziekten worden veroorzaakt door muggen die overdag of 's nachts steken.

Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om de juiste preventieve maatregelen tegen muggenbeten te nemen, namelijk:

  • Indien beschikbaar, neem een profylactisch product voor een kort verblijf;
  • Gebruik een muggenspray met DEET;
  • Draag overdag kleding met lange mouwen en een lange broek;
  • Slaap onder een muskietennet.

 

Malaria

Malaria is in Honduras endemisch. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven. Er bestaat een profylactisch product.

Dengue

Dengue komt veel voor in Honduras, met name in de volgende departementen: Central District (Tégucigalpa), Choluteca, San Pedro Sula, Comayagua, Santa Barbara en Tocoa. Het risico is het hele jaar door hoog. De gebieden met de grootste incidentie zijn de grootste stedelijke centra.

Er bestaat geen vaccin tegen dengue.

Dengue is een virale infectie overgedragen door Aedes aegypti-muggen die vooral overdag en 's avonds vroeg bijten. Dengue treedt vooral op tijdens het regenseizoen. Symptomen zijn onder meer hoge koorts, spier- en gewrichtspijn en uitslag. Omdat deze ziekte gevaarlijk en soms dodelijk is, is het belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen wanneer u de symptomen (koorts, gewrichtspijn, hoofdpijn) opmerkt. Dengue komt zowel in steden als op het platteland voor.

Chikungunya

Er bestaat geen remedie tegen Chikungunya.

Chikungunya is een virale ziekte die op de mens wordt overgebracht door besmette muggen. Ze gaat gepaard met koorts en hevige gewrichtspijnen. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en huiduitslag.

Deze ziekte heeft deels dezelfde symptomen als dengue, wat tot een foute diagnose kan leiden in streken waar dengue vaak voorkomt. De behandeling is voornamelijk symptomatisch.

Zika

Sinds eind 2015 hebben zich in Honduras verschillende gevallen van het zikavirus voorgedaan. Het virus, overgebracht door de Aedes-mug, zou verantwoordelijk zijn voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen dienen extra voorzichtig te zijn. Het virus zou ook seksueel overdraagbaar zijn. Meer informatie is beschikbaar op de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De Aedes-mug komt zowel voor in stedelijke omgeving als op het platteland.

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Honduras zeer verspreid. Het is aan te raden zich te beschermen.

Gele koorts

Voor wie rechtstreeks vanuit België naar één van de Centraal-Amerikaanse landen of Panama reist, is er geen gele koortsvaccinatie vereist (tenzij men kort voordien in een risicoland verbleef). Wanneer u echter naar verschillende landen in Latijns-Amerika reist, kan het bewijs van de gele koortsvaccinatie wél vereist worden. Zo vereisen Honduras, El Salvador en Nicaragua het vaccinatiebewijs voor wie ervoor in Panama verbleef.

Informeer u voor uw afreis grondig bij de lokale autoriteiten van de te bezoeken landen om te verifiëren of u het vaccinatiebewijs al dan niet moet voorleggen bij binnenkomst indien u meerdere landen bezoekt tijdens dezelfde reis. Zonder vaccinatiebewijs loopt u het risico om teruggestuurd te worden naar België. De vaccinatie dient minstens 10 dagen voor vertrek toegediend te worden en geregistreerd op een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe.

Rabiës

Zwerfhonden zijn geen uitzondering. Dierenliefhebbers die geneigd zijn ze te strelen of met ze te spelen, worden aangeraden zich tegen hondsdolheid (rabiës) in te enten. Antistoffen zijn niet overal beschikbaar, vaak zijn ze enkel in de hoofdstad en in privéziekenhuizen verkrijgbaar. Vermijd zoveel mogelijk het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen). In geval van een beet door een dier, is het van het grootste belang om de wonde (hoe oppervlakkig of klein ook) grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Men dient daarna een arts te raadplegen om verzorgende vaccinatie te overwegen.