Reizen naar Hong Kong: Reisadvies

Reist u naar Hong Kong? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Hong Kong

Praktische info over reizen in Hong Kong.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Noodnummers

  • Algemeen: 911 (112 via een GSM)
  • Politie: 110
  • Ambulance: 999


Rijbewijs

Het Belgische of internationale rijbewijs wordt aanvaard voor een verblijf van maximum 12 maanden. Indien u langer dan één jaar in Hong Kong verblijft is een lokaal rijbewijs verplicht. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Departement Transport van Hong Kong.


Betaalmethoden

De Hongkongse dollar (HKD) is de lokale munteenheid.

De internationale hotels en de grote commerciële centra accepteren betaling met kredietkaart. In de grote steden is het makkelijker geld op te nemen vermits er een groot aanbod
aan geldautomaten beschikbaar is. Over het algemeen, buiten enkele uitzonderingen, worden Maestro, Visa, Master Card en American Express overal geaccepteerd. Vergeet niet om contact op te nemen met uw bank voor uw vertrek, op die manier kan er toestemming gegeven worden voor afnames in het buitenland.

In het geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgisch bankkaart is het aangewezen om onmiddellijk Card Stop (0032 78 170 170) te contacteren. 


Reisverzekering

Het is absoluut noodzakelijk om een goede medische verzekering en reisverzekering af te sluiten om, indien nodig, uw medische kosten, ziekenhuisopname en repatriëring te dekken. De te betalen bedragen kunnen erg groot zijn.


Gsm, internet en communicatiefaciliteiten

Het aanbod van lokale simkaarten is groot en gevarieerd. De kwaliteit van het netwerk is over het algemeen goed. Roaming is mogelijk maar duur.


Consulaire bijstand

In geval van ernstige en onvoorziene problemen in het buitenland, kunnen Belgische burgers beroep doen op de ambassade en de consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs een beroep gedaan hebben op lokale autoriteiten (lokale politie) of particuliere dienstverleners (bank, verzekeraar) en geen andere keuze hebben dan zich te wenden tot de Belgische diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging. Deze assistentie wordt stopgezet van zodra de reizigers zelfstandig hun reis kunnen voortzetten.

Houders van de dubbele nationaliteit (Belgische en Chinese) moeten zich ervan bewust zijn dat de Belgische autoriteiten geen consulaire bijstand kunnen aanbieden
aan houders van de dubbele nationaliteit als ze zich bevinden in het land van de andere nationaliteit.

Humanitaire hulp, wordt in overeenstemming met de relevante internationale verdragen, zoveel mogelijk verleend in humanitaire noodsituaties.

In het geval van diefstal of verlies van uw Belgische paspoort dient de reiziger zich onmiddellijk te begeven naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen en ontvangt hij een kopie van het proces-verbaal. De reiziger presenteert zich met dit document en 2 recente pasfoto’s aan het Consulaat-generaal in Hong Kong. 
Deze laatste kan, na de gebruikelijke controles, een tijdelijk paspoort afgeven waarmee de reiziger opnieuw naar huis kan reizen.

Om op een zo goed mogelijke manier consulaire bijstand te kunnen aanbieden, raden wij u aan om uw reis te registreren via Travellers Online.