Reizen naar Hongarije: Reisadvies

Reist u naar Hongarije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Hongarije

Informatie over de algemene veiligheid in Hongarije
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Actualiteit

Elk jaar bezoeken talloze Belgische toeristen Hongarije zonder enig probleem te ondervinden. Het volstaat meestal de gebruikelijke waakzaamheid in acht te nemen.


Criminaliteit

Zoals in veel toeristische trekpleisters, zijn er veel zakkenrollers en handtasdieven aan het werk in Hongarije, voornamelijk in en rond toeristische attracties. De Ambassade verwerkt veel aangiftes door onze landgenoten van diefstal van identiteits- en reisdocumenten. Het wordt aanbevolen om een identiteitsbewijs op zak te hebben en een ander veilig in het hotel op te bergen. Fotokopieën worden doorgaans aanvaard, maar hiervoor is geen wettelijke basis.

Bij verlies of diefstal van uw ID-kaart en / of reisdocumenten vindt u hier de informatie hoe vervangdocumenten te verkrijgen zijn op de Belgische ambassade in Boedapest.

In tegenstelling tot wat sommige hotels en zelfs bepaalde politiekantoren beweren, is het onmogelijk om in Boedapest op een vlucht richting Brussel, Charleroi of Eindhoven te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort. In het geval van verlies of diefstal van uw identiteits- of reisdocumenten dient u dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig reis- of identiteitsdocument af te halen.

Bij ongeval, geweld of een ander noodgeval, kunt u het nummer 112 bellen (het gratis Europese alarmnummer).

Opgelet voor bars die o.a. jonge vrouwen op pad sturen om u aan te spreken op straat en u uit te nodigen voor een glas in een «leuke bar». Mogelijk is het de bedoeling u af te zetten door u overdreven dure drankjes aan te smeren. De portier zal weigeren u buiten te laten tot u het volledige bedrag betaald hebt. Het gaat vaak om vele honderden euro’s. (Prijs per centiliter, een hoger tarief geldt voor drankjes die u aan uw begeleidster aanbiedt.) Mijd deze gelegenheden en raadpleeg op voorhand een gedetailleerde prijslijst. Ga er ook niet naartoe met een kredietkaart en negeer de aanbevelingen van malafide (en met deze bars verbonden) taxichauffeurs. U vindt informatie ter zake, bv. de gelegenheden die te mijden zijn, op de volgende site: Tourist Advisory for Hungary - U.S. Embassy in Hungary.