Reizen naar Hongarije: Reisadvies

Reist u naar Hongarije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Hongarije

Informatie over de lokale wetgeving in Hongarije.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Tabak

Het is ten strengste verboden te roken in openbare gebouwen, openbaar vervoer, werkplaatsen of openbare plaatsen zoals onderdoorgangen, speeltuinen en binnen een straal van 5m in hun omgeving. Dezelfde beperkingen zijn van toepassing op de elektronische sigaret.

Drugs

Het bezit, verkoop en de consumptie van drugs zijn ten strengste verboden en worden bestraft met een gevangenisstraf die, al naargelang de hoeveelheid drugs, varieert van 5 tot 10 jaar.

In al de gevallen kan de betrokkene het land niet verlaten tot de gerechtszaak is afgerond (dit kan een langdurig proces zijn).

Er wordt geen onderscheid gemaakt in het Hongaarse recht tussen diverse illegale drugs. Heroïnegebruik heeft op juridisch vlak dezelfde gevolgen als cannabisgebruik.

Op 1 juli 2013 werd een nieuw strafwetboek van kracht in Hongarije. Hierin worden de druggebruikers gerichter en harder aangepakt door zwaardere straffen te voorzien op het gebruik van drugs.

Seksualiteit

Aanzetten tot prostitutie is illegaal. “Individuele prostitutie” wordt wel oogluikend toegelaten, zolang dit gaat zich limiteert tot de “toegelaten zones” die bepaald worden door de gemeenten. Buiten deze zones is prostitutie verboden, maar bestaat ze wel: langs de autostrades, de stations, in de toeristische centra, in bepaalde clubs, enz.

Homoseksualiteit: homoseksualiteit is niet illegaal in Hongarije. Hoewel het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht niet mogelijk is onder de Hongaarse wet, bestaat er wel een wettelijke status voor samenwonen. Boedapest is een open stad (zeer actieve LGBTQI+ gemeenschap en -scene, er zijn geen problemen met het tonen van affectie in het openbaar tussen twee mensen van hetzelfde geslacht).

Fotografie

Er is geen verbod om monumenten en gebouwen te fotograferen.

Zeden en gewoonten

Het is gebruikelijk om drinkgeld te geven (restaurants, bars, taxi’s, kappers, enz.). Als maatstaf geldt ongeveer 10% van het te betalen bedrag.

Varia

In overeenstemming met de Europese regelgeving is roken verboden in openbare gelegenheden, restaurants, cafés en haltes van het openbaar vervoer (trams, bussen, metro's, randstadstreinen, enz.).

Douaneprocedures voor het verkeer van bepaalde goederen (waaronder alcohol en tabak):

U kunt de door de Europese wet vastgestelde maximumhoeveelheden hier raadplegen: Rules for carrying alcohol and tobacco in the EU and leaving and entering the EU - Your Europe.