Reizen naar Hongarije: Reisadvies

Reist u naar Hongarije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Hongarije

Praktische info over reizen in Hongarije.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.


Rijbewijs

Het Belgisch rijbewijs is geldig. Voor Belgen met een Hongaarse verblijfskaart is het Belgisch rijsbewijs 90 dagen geldig. Daarna moet men over een Hongaars rijbewijs beschikken. Andere benodigde documenten zijn de internationale verzekering en de autopapieren.


Betaalmiddelen

Hongarije behoort niet tot de eurozone. De valuta is de Hongaarse forint (HUF). Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. Behalve in de kleinere voedingszaken worden bank- en kredietkaarten algemeen aanvaard. Bankautomaten zijn talrijk en men kan ook gemakkelijk ter plaatse geld wisselen (banken, wisselkantoren, enz.). Wees voorzichtig en verlies uw kaart nooit uit het oog. Houd in de mate van het mogelijke uw kaart in zicht tijdens de transacties (bv. in restaurants of winkels). Vooral in Boedapest zijn er gevallen van bedrog vastgesteld. Wees steeds op uw hoede bij het opvragen van geld aan kasautomaten en gebruik liefst automaten die zich in een bankfiliaal bevinden .

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Taalgebruik

Hou er rekening mee dat Hongarije een land is waar ongeveer 75% van de bevolking enkel Hongaars spreekt. Slechts een zeer kleine minderheid (voornamelijk in toeristische centra) is het Duits of het Engels machtig, bijna niemand spreekt of begrijpt Frans of Nederlands. Bij een politie-interventie gaan er uren verloren als er moet gewacht worden op een tolk (vooral ’s nachts en in de weekends)

De strafrechtelijke procedure verloopt in Hongarije in het Hongaars, maar de aanklager kan tijdens de procedure schriftelijk of mondeling een door hem gekozen andere taal gebruiken. Indien het gebruik van zijn moedertaal de procedure onevenredig zou bemoeilijken, dan krijgt men in deze gevallen kosteloos een beëdigde tolk toegewezen door de Hongaarse staat [Akte II van 2012, § 69 (4)].

De Ambassade kan geen tolkendienst verzorgen.

Bij problemen in Boedapest is er ook slechts één politiekantoor waar een minimum aan meertalige agenten (dit zelfs niet permanent) aanwezig is. Dat is het kantoor van het 5de district; Szalay u. 11-13; tel.: +361/373-1000.

Een alternatief biedt het Hungarian Tourist Office. Zij geven niet alleen algemene toeristische informatie over Boedapest en Hongarije, maar kunnen ook iemand die in de problemen raakt en hun belt, correct doorverwijzen naar de juiste Hongaarse autoriteit. Indien de dienstdoende bevoegde ambtenaar of politieagent geen vreemde talen spreekt, dan tolken ze in het Duits of Engels (via een telefonisch conferentiegesprek). Tel.: +3614388080 of het internationale groene nummer 800 36 000 000 (uit de meeste EU-landen + VS). Ze zijn 24/7 bereikbaar.

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) wordt aanbevolen.

Een goede reis- en bijstandsverzekering zal u helpen als uw bagage verloren of gestolen is, door u snel geld ter beschikking stellen, levensbelangrijke geneesmiddelen op te sturen, en in het kader van een bijstandsverlening helpen zij u dikwijls ook als u de taal van het land niet begrijpt.


Gsm en communicatiefaciliteiten

De meeste Belgische gsm's werken in Hongarije; vraag dit voor alle zekerheid na bij uw telefoondienst vóór uw vertrek. De meest gebruikte telefoonbedrijven in Hongarije zijn Vodafone en T-Mobile.


Huisdieren

Hongarije is een EU-land en volgt de EU-regelgeving ter zake.


Algemene raadgevingen

In overeenstemming met de Europese regelgeving is het roken verboden in publieke plaatsen. Restaurants, cafés, evenals haltes van bus, taxi, metro enz.

Verder dient u:

 • Op de hoede te zijn voor zakkenrollers en handtasdieven, vooral in de buurt van stations, toeristische trekpleisters en in het openbaar vervoer;
 • Uw wagen te parkeren in een bewaakte garage;
 • De prijzen van consumpties te checken alvorens te bestellen (om te voorkomen dat men een gepeperde rekening krijgt)
 • Zich in te lichten over de prijs per km in de taxi's; vergewis u er van dat de chauffeur de meter op nul zet voor hij vertrekt; in Boedapest is het aan te raden gebruik te maken van één van de grote taxibedrijven, zoals City Taxi (211.1111) of Fö Taxi (222.2222).
 • Geld en kredietkaarten over verschillende zakken te verdelen;
 • Geen geld in het zwart te wisselen op straat;
 • Alvorens geld te wisselen in een wisselbureau, de bediende te vragen naar het exacte bedrag in lokale munt, inclusief kosten en commissie;
 • Waakzaam zijn te zijn voor nep-politieagenten op straat die zogezegd contant geld controleren. Meerdere diefstallen vonden op die manier plaats. Zulke controles kunnen enkel in een politiebureau plaatsvinden.
 • Op de hoede te zijn voor uitnodigingen van onschuldig uitziende "studenten" om ergens iets te gaan drinken, vooral in de horecazaken in en rondom de Vaci-straat: de rekening, die nadien wordt gepresenteerd door de "veiligheidsdienst" van de zaak, is vaak onbetaalbaar en de klant wordt gedwongen, onder "begeleiding van de veiligheidsmensen", geld uit een automaat te halen. Ook hier geldt: de prijzen nagaan alvorens iets te bestellen (let wel: de prijs van de consumpties voor de dames is niet hetzelfde tarief!). Let op: vaak is de geafficheerde prijs aangeduid in centiliters en niet in deciliter! 
   

Gratis noodnummer

In geval van een ongeluk, een agressie of andere noodsituaties, kunt u het nr. 112 contacteren, het gratis Europees noodnummer dat beschikbaar is in de 27 lidstaten van de EU. In principe dient u de taal te gebruiken van het land waar u zich bevindt. In het algemeen, zullen de telefonisten die uw oproep beantwoorden u ook in het Engels kunnen te woord staan.

Meer info op: 112: Numéro d’urgence de l’UE | Bâtir l’avenir numérique de l’Europe (europa.eu)
 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Hongaarse burgers dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.