Reizen naar Hongarije: Reisadvies

Reist u naar Hongarije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Hongarije

Informatie over vervoer in Hongarije.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als u met de auto door Europa reist, vergeet dan niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft een overzicht.


Veiligheid / info wegen

Er bestaan verschillende autowegen die de grootste steden verbinden. Het verkeersnet is doorgaans van goede kwaliteit, met uitzondering van bepaalde secundaire wegen en sommige straten in de voornaamste agglomeraties (gebarsten wegdek, gaten, slechte werksignalisatie...).

In Hongarije geldt er een nultolerantie voor de consumptie van alcohol tijdens het rijden, er volgt een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs.

Het dragen van de veiligheidsgordel is verplicht, ook op de achterbanken.

Het is verplicht om met kruislichten rijden, ook overdag.

Het dragen van een fluorescerende vestje is verplicht 's nachts wanneer de bestuurder of de passagier het voertuig moet verlaten na een ongeluk of pech. Geen vestje in de auto hebben is echter niet strafbaar.

Het voertuig moet verplicht worden ingeschreven in Hongarije indien de eigenaar of bestuurder een adres in Hongarije heeft. In geval van overtreding kunnen het inschrijvingsbewijs en de nummerplaten in beslag genomen worden (maar niet het voertuig) en er kan een geldboete opgelegd worden.

De in het buitenland ingeschreven voertuigen kunnen geïmmobiliseerd worden tot de betaling van een boete, inclusief onbetaalde boetes die eerder al verschuldigd waren. Opgelet, het nationale register van de boetes houdt rekening met personen, niet met voertuigen. Het voertuig van een bestuurder die oude openstaande boetes heeft, kan geïmmobiliseerd worden, zelfs al is hij sindsdien veranderd van voertuig. Een garantie kan onmiddellijk worden geïnd van de buitenlandse bestuurder om de betaling van een boete te garanderen.

Voorzichtigheid is geboden bij treinoverwegen; de signalisatie is niet altijd voldoende.

Er zijn geen problemen met brandstofvoorziening.

Als u betrokken bent bij een ongeval, waarschuw dan onmiddellijk de politie (tel. 107) en onderteken slechts het proces-verbaal nadat u een geschreven vertaling heeft verkregen.

Let op: parkeren in grootsteden is betalend, zelfs aan de stoeprand van de straten indien er een parkeermeter staat (vaak aan het einde van de straat). Indien men niet betaalt, wordt dit direct beboet, het kan zelfs leiden tot het aanbrengen van een wielklem. De consulaire diensten van de Ambassade kunnen niet bemiddelen tussen de lokale overheden en onze landgenoten in geval van een overtreding.


Tol

De Hongaarse snelwegen zijn allemaal tolwegen. Het volstaat een vignet te kopen bij de tankstations aan het begin van de snelweg of bij de meeste benzinestations in de grotere steden. Het gaat om een eenvoudig ticket dat men voor de duur van de geldigheid ervan moet bewaren. De tarieven verschillen naargelang de duur (10 dagen, maandelijks of jaarlijks) en het type van voertuig.


Taxi's

Wees voorzichtig bij aankomst in de treinstations en in de luchthaven. Chauffeurs van “piraat”- taxi’s rekenen 3 tot 5 keer meer aan voor een rit.

Tijdens uw verblijf is het altijd veiliger en voordeliger om uw taxi te reserveren bij een bekend lokaal bedrijf, dan een taxi te stoppen op straat. Informeer u altijd over de prijs per kilometer in de taxi en maak in Boedapest gebruik van grote firma’s zoals “City Taxi” (211.11.11) of “Fö Taxi” (222.22.22). Verzeker u ervan dat de chauffeur de teller op nul gezet heeft.

In 2024 is de eenvoudigste en meest gebruikte dienst de 'BOLT'-app, het lokale equivalent van UBER.


Veiligheid / info luchtvaart

De algemene Europese veiligheidsnormen worden gehanteerd.

Directe luchtverbindingen tussen Brussel / Charleroi en Boedapest:

Brussels Airlines
Ferihegy Airport (BUD)
Ferihegy Airport - Terminal T2A (Gallery level)
Tel.: +36 1 296 54 85
bud.ato@chapman-freeborn.hu
Brussels Airlines

1082 Budapest
Futó str. 47-53 3rd floor
Tel.: +36 1 235 07 10
infohu@brusselsairlines.com

Wizz Air
BUD International Airport
Building 221 H-1185 Budapest
Wizz Air

Ryanair
+36 1 815 44 29
Ryanair

 


Veiligheid / info scheepsvaart

De Donau is bevaarbaar. Meerdere georganiseerde stadsvaarten vindt u op deze site.


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Het Hongaarse treinnet (MÁV) is goed.

Het publiek transportnet in Boedapest (BKV) is goed georganiseerd, alle delen van de stad zijn bereikbaar en dat op regelmatige tijdstippen (behalve 24, 25 en 26 december).

Tickets zijn dezelfde voor heel het openbaar vervoer in Boedapest. OPGELET: Deze moeten gevalideerd worden alvorens het traject aan te vatten (in de voertuigen voor de bus, de trolleys en de tram, op het perron of aan de ingang van het station voor de metro). Voor elke aansluiting gedurende hetzelfde traject moet men een nieuw ticket valideren. Indien men een couponboekje gebruikt, moet men het vaste strookje bijhouden tot al de tickets opgebruikt zijn. Controles zijn zeer regelmatig en de boetes, ter plaatse betaalbaar, lopen hoog op. Het grootse busstation van de hoofdstad bevindt zich in Népliget aan het kruispunt van de nationale en internationale buslijnen van Vólanbusz (tevens deel van het netwerk Eurolines (Brussel, Parijs, Londen, enz.).

Er bestaan eveneens tickets geldig voor één of meerdere dagen. Voor meer inlichtingen en de aankoop van tickets, kan u zich wenden tot de BKV-verkooppunten bij bijvoorbeeld de ingang van de metrostations.

Trein en bus zijn gratis voor EU-burgers die ouder zijn dan 65 jaar, mits voorlegging van een identiteitsdocument.