Reizen naar Hongarije: Reisadvies

Reist u naar Hongarije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Hongarije

Informatie over vervoer in Hongarije.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft een overzicht


Veiligheid / info wegen

Er bestaan verschillende autowegen die de grootste steden verbinden. Het verkeersnet is doorgaans van goede kwaliteit, met uitzondering van bepaalde secundaire wegen en sommige straten in de voornaamste agglomeraties (gebarsten wegdek, gaten, slechte werksignalisatie,...).

Toegestaan alcoholgehalte: 0 g/l. In Hongarije geldt een nultolerantie voor de consumptie van alcohol tijdens het rijden, er volgt een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs.

Het dragen van de veiligheidsgordel is verplicht, ook op de achterbanken.

Het is verplicht om met kruislichten rijden, ook overdag.

Het dragen van een fluorescerende vestje is verplicht 's nachts wanneer de bestuurder of de passagier het voertuig verlaat na een ongeluk of pech. Geen vestje in de auto hebben is echter niet strafbaar.

Het voertuig moet verplicht worden ingeschreven in Hongarije indien de eigenaar of bestuurder een adres in Hongarije heeft. In geval van overtreding kunnen het inschrijvingsbewijs en de nummerplaten in beslag genomen worden (maar niet het voertuig) en een geldboete kan opgelegd worden gaande van:

2000 cm3 + 2000 cm3

Bedrijfsvoertuig 400.000 HUF (+/- 1.400 €) 800.000 HUF (+/- 2.800 €)
Privé voertuig 200.000 HUF (+/- 700 €) 400.000 HUF (+/- 1.400 €)

De in het buitenland ingeschreven voertuigen kunnen geïmmobiliseerd worden tot de betaling van een boete, inclusief onbetaalde boetes die eerder al verschuldigd waren. Opgelet, het nationale register van de boetes houdt rekening met personen, niet met voertuigen: het voertuig van een bestuurder die oude openstaande boetes heeft kan geïmmobiliseerd worden, zelfs al is hij sindsdien veranderd van voertuig. Een garantie kan onmiddellijk worden geïnd van de buitenlandse bestuurder om de betaling van een boete te garanderen.

Voorzichtigheid is geboden bij treinoverwegen; de signalisatie is niet altijd voldoende.

Geen problemen met brandstofvoorziening.

Als u betrokken bent bij een ongeval, waarschuw onmiddellijk de politie (tel. 107) en onderteken slechts het proces-verbaal nadat u een geschreven vertaling heeft verkregen.

Let op: parkeren in grootsteden is betalend, zelfs aan de stoeprand van de straten indien er een parkeermeter staat (vaak aan het einde van de straat). Indien men niet betaalt, wordt dit direct beboet, het kan zelfs leiden tot het aanbrengen van een wielklem. De consulaire diensten van de Ambassade kunnen niet bemiddelen tussen de lokale overheden en onze landgenoten in geval van overtreding.


Tol

De Hongaarse snelwegen zijn allemaal tolwegen. Het volstaat een vignet te kopen bij de tankstations aan het begin van de snelweg of bij de meeste benzinestations in de grotere steden. Het gaat om een eenvoudig ticket dat men voor de duur van de geldigheid ervan moet bewaren. De tarieven verschillen naargelang de duur (10 dagen, maandelijks of jaarlijks) en het type van voertuig.


Taxi's

Wees voorzichtig bij aankomst in de treinstations en in de luchthaven. Chauffeurs van “piraat”- taxi’s rekenen 3 tot 5 keer meer aan voor een rit.

Tijdens uw verblijf is het altijd veiliger en voordeliger om uw taxi te reserveren bij een bekend lokaal bedrijf eerder dan een taxi te doen stoppen op straat. Informeer u altijd over de prijs per km in de taxi en maak in Boedapest gebruik van grote firma’s zoals City Taxi (211.11.11) of Fö Taxi (222.22.22). Verzeker u ervan dat de chauffeur de teller op nul gezet heeft.

Het standaardtarief bedraagt 450 HUF, bij aanvang vermeerderd met 280 HUF per km. en met 70 HUF per minuut wachttijd.


Veiligheid / info luchtvaart

De algemene Europese veiligheidsnormen worden gehanteerd.

Directe luchtverbindingen tussen Brussel / Charleroi en Boedapest:

Brussels Airlines
Ferihegy Airport (BUD)
Ferihegy Airport - Terminal T2A (Gallery level)
Tel.:  +36 1 296 54 85
bud.ato@chapman-freeborn.hu
www.brusselsairlines.com
1082 Budapest
Futó str. 47-53 3rd floor
Tel.:  +36 1 235 07 10
infohu@brusselsairlines.com

Wizz Air
BUD International Airport
Building 221 H-1185 Budapest
www.wizzair.com

Ryanair
+36 1 815 44 29
www.ryanair.com/hu


Veiligheid / info scheepsvaart

De Donau is bevaarbaar. Meerdere georganiseerde stadsvaarten: o.a.www.legenda.hu


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Het Hongaarse treinnet (MÁV) is goed. Het publiek transportnet in Boedapest (BKV) is goed georganiseerd, alle delen van de stad zijn bereikbaar en op regelmatige tijdstippen (behalve 24, 25 en 26 december).

Tickets zijn dezelfde voor heel het openbaar vervoer in Boedapest. Zij moeten gevalideerd worden alvorens het traject aan te vatten (in de bus, de trolleys en de tram; aan de ingang van het metrostation). Voor elke aansluiting gedurende hetzelfde traject moet men een nieuw ticket valideren. Indien men een couponboekje gebruikt, moet men het vaste strookje bijhouden tot al de tickets opgebruikt zijn. Controles zijn zeer regelmatig en de boetes, ter plaatse betaalbaar, lopen hoog op. Het grootse busstation van de hoofdstad bevindt zich in Népliget aan het kruispunt van de nationale en internationale buslijnen van Vólanbusz (tevens deel van het netwerk Eurolines (Brussel, Parijs, Londen, enz.).

Er bestaan eveneens tickets geldig voor één of meerdere dagen. Voor meer inlichtingen en aankoop, kan u zich wenden tot de verkoopspunten BKD bij de ingang van de metrostations bv.

Trein en bus zijn gratis voor EU-burgers die ouder zijn dan 65 jaar mits voorlegging van een identeitsdocument.