Reizen naar Ierland: Reisadvies

Reist u naar Ierland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Ierland

Informatie over de algemene veiligheid in Ierland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Ierland.

Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen in naar Ierland. Bij bezoek met de wagen moet er wel extra rekening worden gehouden worden met de verkeerssituatie: er wordt aan de linkerkant gereden en; de snelheidsbeperkingen zijn niet in overeenstemming met de dikwijls zeer smalle landwegen. Bij bezoek aan vooral grotere steden moeten gebruikelijke voorzorgsmaatregelen getroffen worden tegen vormen van kleine criminaliteit (zakkenrollers etc.).

 
Terreurdreiging

De dreiging van paramilitaire zijde is niet langer acuut, al is er recent wel een lichte stijging van paramilitaire activiteit waar te nemen, voornamelijk beperkt tot de grensstreek met Noord-Ierland. Mogelijke terreurdreiging uitgaande van radicaal islamitische elementen wordt als beperkt geschat.

 
Criminaliteit

De meeste bezoekers ondervinden geen moeilijkheden bij een bezoek aan Ierland. Extra voorzichtigheid is nochtans geboden in de nabijheid van toeristische attracties in Ierland. Dublin is een stad met een bruisend nachtleven, het is dan ook aan te raden de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen (stelen van handtassen, zakkenrollers, ...). Vooral in de steden is het aan te raden de wagen op een veilige plaats te parkeren. Huurauto's en auto's met niet-Ierse nummerplaten worden soms extra geviseerd.

Probleemwijken in grote steden zijn regelmatig het toneel van afrekeningen onder drugsbenden.

 

Op 23 november 2023 vonden gewelddadige rellen plaats in Dublin. Dergelijke gebeurtenissen blijven zeldzaam in Ierland. Bij grootschalige manifestaties is voorzichtigheid geboden.