Reizen naar Ierland: Reisadvies

Reist u naar Ierland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Ierland

Informatie over gezondheid en hygiëne in Ierland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

Moderne medische faciliteiten zijn in heel Ierland aanwezig, maar erg duur. Zowel voor niet-levensbedreigende als levensbedreigende aandoeningen kunnen de wachtlijsten zeer lang zijn (in sommige ziekenhuizen tot meer dan 600 dagen). De dienstverlening in pri ziekenhuizen is beter maar erg duur. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen. Medicijnen tegen alledaagse kwaaltjes zoals pijnstillers, hoesttabletten en -siroop zijn doorgaans in een supermarkt of drogisterij te verkrijgen.


Veiligheid water en voedsel

Door de lage waterdruk zijn alle gebouwen met meer dan één verdieping voorzien van watertanks op of onder het dak. Het water uit deze tanks is meestal niet geschikt voor consumptie. Elk huis beschikt over minstens één kraan die gegarandeerd veilig drinkwater aanbiedt. Indien u geen toegang heeft tot gegarandeerd veilig water, is flessenwater aangewezen.

Indien u in onzekere hygiënische omstandigheden reist, of frequent of langdurig in het buitenland verblijft, is vaccinatie tegen hepatitis A sterk aangeraden, alsook een update van polio, tetanus en difterie. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie voor meer gedetailleerde informatie.