-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Veiligheid / info wegen
Er wordt aan de linkerkant gereden. De verkeersborden volgen het metrisch stelsel (in tegenstelling tot Noord-Ierland). Het wegennet is over het algemeen in goede staat. Eens men de snelweg verlaat, kunnen de landwegen soms zeer smal en bochtig zijn. De voorschriften inzake snelheidsbeperkingen zijn vrij arbitrair en vaak niet in overeenstemming met de aard van de weg. De meeste weggebruikers gaan ervan uit dat de beperking van 100km/h (zelfde beperking als op quasi-autostrades) ook aangehouden moet worden.
Stedelijke agglomeraties, en vooral de hoofdstad, Dublin kennen soms enorme verkeersopstoppingen tijdens de spitsuren.
Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden.
Alcoholrestricties aan het stuur: de alcohollimiet bedraagt 0,2 promille voor professionele chauffeurs of diegenen die minder dan 2 jaar voordien hun rijbewijs verworven hebben, en 0,5 promille voor andere chauffeurs. De meest voorkomende test is de ademtest (met respectieve limieten van 22 en 9 microgram).
Fietsers en voetgangers moeten extra opletten. Er zijn weinig fietspaden en in de stad moeten fietsers vaak de rijstrook voor de bussen gebruiken. Er zijn weinig zebrapaden en het gebruik ervan biedt weinig waarborg op een veilige oversteek.
Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer
Busregelingen in de steden zijn vrij goed, al zijn de bussen soms overvol en geregeld te laat tijdens de spitsuren.
Bus- en treinverbindingen tussen de steden zijn redelijk goed. Enkele links:
- Busdiensten over geheel Ierland, inclusief Noord-Ierland
- Busdiensten in Dublin
- Speciale busdienst naar Glendalough, een toeristische attractie op 50 km van Dublin
- Treinregelingen
Alternatieve vervoermiddelen
Naast de traditionele transportmiddelen (bus, huurauto, trein, ...) zijn de meeste steden uitgerust met een netwerk van deelfietsen -en wagens.