Reizen naar Ierland: Reisadvies

Reist u naar Ierland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Ierland

Informatie over vervoer in Ierland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Er wordt aan de linkerkant gereden. De verkeersborden volgen het metrisch stelsel (in tegenstelling tot Noord-Ierland). Het wegennet is over het algemeen in goede staat. Eens men de snelweg verlaat, kunnen de landwegen soms zeer smal en bochtig zijn. De voorschriften qua snelheidsbeperkingen zijn vrij arbitrair en vaak niet in overeenstemming met de aard van de weg. De meeste weggebruikers gaan ervan uit dat de beperking van 100km/h (zelfde beperking als op quasi-autostrades) ook aangehouden moet worden.
Stedelijke agglomera
ties en vooral de hoofdstad Dublin kennen soms enorme verkeersopstoppingen tijdens de spitsuren.

Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden.

Alcoholrestricties aan het stuur: de promille grens voor alcohol bedraagt 0,2 promille voor professionele chauffeurs of degenen die minder dan 2 jaar voordien hun rijbewijs verworven hebben, en 0,5 promille voor de andere chauffeurs. De meeste voorkomende test is de ademtest ( met respectieve limieten van 22 en 9 microgram).

Fietsers en voetgangers moeten extra opletten. Er zijn weinig fietspaden. In de stad moeten fietsers vaak de rijstrook voor de bussen gebruiken. Er zijn weinig zebrapaden en het gebruik ervan biedt weinig waarborg op een veilige oversteek.


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Busregelingen in de steden zijn vrij goed. Tijdens de spitsuren zijn de bussen soms overvol en geregeld te laat.
Bus- en treinverbindingen tussen de steden zijn redelijk goed. Enkele links:

  • Bus Eireann (busdiensten over volledig Ierland, inclusief Noord-Ierland)
  • Dublin Bus (Busdiensten in Dublin)
  • Glendalough Bus (speciale busdienst naar Glendalough, een toeristische attractie op 50 km. van Dublin)
  • Irish Rail (Treinregelingen)


Alternatieve vervoermiddelen

Naast de traditionele transportmiddelen (bus, huurauto, trein, ...) zijn de meeste steden uitgerust met een netwerk van deelfietsen en -wagens.