Reizen naar IJsland: Reisadvies

Reist u naar IJsland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor IJsland

Praktische info over reizen in IJsland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Een identiteitskaart of een geldig paspoort volstaan om het land binnen te komen. Deze documenten dienen langer geldig te zijn dan de gehele duur van het verblijf in IJsland.


Rijbewijs

Het Belgische rijbewijs (model van Europese Unie) is geldig in IJsland.


Betaalmiddelen

De munteenheid in IJsland is de IJslandse Kroner, gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Zorg voor een goede reisverzekering. IJsland is grotendeels onbegaanbaar voor auto's. In geval van nood maakt men gebruik van een reddingshelikopter en/ of reddingsboot. Dit transport dient u zelf te betalen als u niet bent verzekerd.

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.


Gsm en communicatiefaciliteiten

De mobiele netwerken dekken voornamelijk het gebied rond Reykjavik en de kuststreken. In het binnenland is er nauwelijks of geen bereik.


Huisdieren

IJsland valt niet onder de EU-regime van huisdierpaspoort en microchip.

Het is absoluut verboden om levende dieren het land in te brengen zonder autorisatie. Elke inbreuk op deze wetgeving wordt bestraft. Voor meer info, zie www.pettravel.com/iceland


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Gegevens van de ereconsul te Reykjavík zijn beschikbaar op: https://norway.diplomatie.belgium.be/nl/ambassade-en-consulaten/ereconsulaten

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via Travellers Online


Links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in Reis Wijs.