Reizen naar IJsland: Reisadvies

Reist u naar IJsland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in IJsland

Informatie over vervoer in IJsland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Zorg voor een goede autoverzekering. De wegen in IJsland hebben vrijwel allemaal twee vakken en zijn kronkelig. Sneeuw in de wintermaanden maakt de wegen nog extra onveilig. De maximumsnelheid is laag, een stuk lager dan gebruikelijk in België.

Een gedeelte van het wegennet is enkel geopend tijdens de zomermaanden (april tot september). In de wintermaanden (van 15 oktober tot 1 mei) zijn winterbanden verplicht. Het is verplicht om met de lichten aan te rijden: winter en zomer, zowel overdag als ‘s nachts.

Schapen lopen dikwijls los op de weg en kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De bewegwijzering is schaars en uitsluitend in het IJslands.

Rukwinden kunnen ongelukken veroorzaken. Het weer kan snel veranderen en het waterpeil van rivieren kan plotseling sterk stijgen. Het oversteken van rivieren of waterwegen te voet of met de wagen kan ook extra risico's opleveren.

Autoverhuurbedrijven weigeren in vele gevallen de aangebrachte schade  te verhalen op hun verzekeringsmaatschappij. Off-road rijden is aan strikte regels gebonden gezien de onvoorspelbaarheid van de klimatologische omstandigheden is het sterk aan te raden om  u minstens dagelijks te informeren. Dit kan via tel.: +354 5221000 of via de website: http://www.vegagerdin.is/english

Boetes voor hardrijden, verkeerd parkeren en rijden onder invloed zijn bijzonder hoog.


Veiligheid / info luchtvaart 

Er zijn dagelijks verbindingen tussen de luchthavens van de grote steden (zie ook www.keflavikairport.com).
 
Bij vulkaanuitbarstingen kan het luchtruim zonder veel voorafgaande kennisgeving gedurende enkele uren of enkele dagen gesloten worden.


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Bus: www.bus.is

Er is geen treinverkeer in IJsland.