Reizen naar India: Reisadvies

Reist u naar India? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor India

Praktische info over reizen in India.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reisdocumenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. De voorwaarden voor toegang tot en verblijf op het Indiase grondgebied worden door de Indiase autoriteiten strikt toegepast.

Voorwaarden toekenning toeristenvisum 

India heeft een onlinesysteem voor visumaanvragen voor maximaal 60 dagen met twee binnenkomsten voor toeristische, zaken of medische doeleinden (e-tourist visa). Meer informatie hier. In de meeste gevallen zal een visum met twee binnenkomsten ook volstaan indien u beslist uw reis naar India te combineren met een verblijf in een van de buurlanden. In geval van twijfel, is het aanbevolen de Indiase Ambassade of het Consulaat in Antwerpen te contacteren.

LET OP: dit e-visa is NIET geldig voor reizigers die een stage (zelfs onbezoldigd) wensen te lopen of vrijwilligerswerk wensen te doen bij een lokale ngo.

Reizigers die via India transiteren met de bedoeling door te reizen naar een andere internationale bestemming, worden verzocht inlichtingen in te winnen bij hun reisagent en bij de Indiase ambassade, aangaande de reisdocumenten die vereist zijn, vooral indien deze transit een binnenlandse vlucht in India impliceert.

Voor verdere inlichtingen, raden wij u aan om de informatie beschikbaar via de Ambassade van India in Brussel te consulteren (volg “consular” en “e-tourist visa”).

Bepaalde zones aan de Indiase grenzen zijn enkel toegankelijk voor buitenlanders mits een speciale vergunning (Protected Area Permit/Restricted Area Permit). Het betreft Arunachal Pradesh, Sikkim, een deel van Himachal Pradesh, een deel van Jammu en Kashmir, een deel van Rajasthan, een deel van Uttarakhand alsook de Andaman en Nicobar eilanden en, onder bepaalde voorwaarden, de deelstaten Mizoram, Manipur en Nagaland. De website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken biedt gedetailleerde informatie aan over deze procedure. Een gelijkaardige procedure is vereist voor elk bezoek aan de Tibetaanse nederzettingen in India. Als u van plan bent om in deze zones te reizen, gelieve inlichtingen in te winnen over de te volgen procedure bij de Indiase Ambassade in Brussel.


Rijbewijs 

Het komt voor dat de Indische politie bij controles Belgische internationale rijbewijzen niet erkent. Wie in India resideert, kan een Indiaas rijbewijs bekomen.

Indien men over weinig of geen ervaring met het rijden beschikt, doet men dit beter niet. Zeker motorrijden houdt risico's in.


Betaalmiddelen 

De lokale munt is de Indiase Roepie.

De in- en uitvoer van roepies door buitenlanders is ten strengste verboden. Het is dan ten stelligste afgeraden roepies aan te schaffen buiten India.

Er zijn veel valse en ongeldige biljetten in omloop in India. Wij raden dan ook ten zeerste aan buitenlandse valuta en travellers’ cheques enkel in banken en officiële wisselkantoren te wisselen, en de ontvangstbewijzen van wissel of geldopname bij te houden tot uw vertrek.

De meest gangbare kredietkaarten (zoals Visa, MasterCard en American Express) worden algemeen aanvaard in grote winkels en goede hotels. In de steden en in de grote luchthavens zijn er in de regel voldoende geldautomaten. Let wel: Maestro-bankkaarten moeten voor uw vertrek bij uw bank worden geactiveerd voor India. Travellers' cheques kunnen ingewisseld worden bij banken. De gangbare internationale betaalmiddelen (Euro, USD, enz.) kunnen ook in India omgewisseld worden. Het is moeilijk om Indiase roepies terug om te wisselen bij vertrek. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering 

Gelet op de medische risico's in India zijn een medische reisverzekering en een verzekering die repatriëring dekt een absolute must.


Gsm en communicatiefaciliteiten 

Belgische gsm-kaarten werken normaal in India. Lokale SIM-kaarten kunnen op de luchthaven worden aangeschaft.

De invoer en het gebruik van satelliettelefoons zijn ten strengste verboden in India. Satelliettelefoons worden in beslag genomen en de gebruikers ervan worden gerechtelijk vervolgd.


Consulaire bijstand 

Bipatride Belgo-Indiase reizigers dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, verzekeringsagentschap), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Adressen:

AMBASSADE VAN BELGIE IN NEW DELHI
50-N, Shantipath, Chanakyapuri
New Delhi - 110021 | India
Tel: +91.11 4242 8000
Fax: +91.11 4242 8002
E-mail: newdelhi@diplobel.fed.be
Website: http://india.diplomatie.belgium.be

Wachtnummer, enkel in geval van nood, en enkel voor Belgen (buiten openingsuren van de ambassade tijdens het weekeind of verlofdagen): +91 98101 17931
Openingsuren: 09u00 – 13u00 & 13u30 – 17u00 (Gesloten op zaterdag en zondag)


CONSULAAT-GENERAAL VAN BELGIE IN MUMBAI
TCG Financial Centre, 7th floor C-53, G-Block, BKC
Bandra (E) 400098 Mumbai India
T : +91 22 265 210 16 / 17 / 19

Wachtnummer, enkel in geval van nood, en enkel voor Belgen (buiten openingsuren van de ambassade tijdens het weekeind of verlofsdagen): +919821429785
E-mail: mumbai@diplobel.fed.be
Website: http://india.diplomatie.belgium.be


ERECONSULAAT VAN BELGIE IN KOLKATA
Mr. Vikash KANDOI, Honorary Consul
10, Camac Street, ‘Industry House’, 15th floor
Kolkata - 700 017 | India
Tel: +91.33 2282 7531/32
Directe lijn: +91.33 2282 2404
E-mail: consubel_kolkata@jayshreetea.com
Openingsuren: 10u00 tot 13u00

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij sterk aan om uw reis te registreren via Travellers Online


Links 

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in de rubriek “Op reis in het buitenland” en op de pagina “Consulaire brochures”.

De gids ‘International Travel and Health’  van de Wereldgezondheidsorganisatie geeft gedetailleerde informatie over gezondheidsrisico’s gelinkt met buitenlandse reizen.

Tot slot raden wij u aan het ‘India Travel Advisory’ van de Indiase overheid te consulteren.