Reizen naar India: Reisadvies

Reist u naar India? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in India

Informatie over vervoer in India.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

De wegen zijn vaak in slechte staat en onverlicht, hoewel aan een nationaal autosnelwegennetwerk gewerkt wordt. Een aantal wegen (zoals Delhi-Agra of Delhi-Jaipur) zijn relatief modern, maar er kunnen zich steeds onverwachte gebeurtenissen voordoen en andere, langzame weggebruikers (fietsen, vee, tractoren enz.) gebruiken dezelfde wegen.

Het Indiase verkeer is erg chaotisch. Wie een wagen wil huren, huurt deze dan ook meestal mét chauffeur. Wie toch zelf zou willen rijden, dient over een internationaal rijbewijs te beschikken. Opgelet: in India rijdt men aan de linkerkant.

Een motorfiets huren is eveneens mogelijk – maar is niet zonder gevaar. Ook hiervoor is een internationaal rijbewijs nodig.

Fietsen is af te raden in India, behalve in de bergen, waar de gemotoriseerde weggebruikers zich beter bewust lijken te zijn van de gevaren. Desondanks is het gebruikelijk dat, in tegenstelling tot wat in Europa het geval is, zwakkere weggebruikers, zoals fietsers en motorrijders, de weg ruimen voor auto's, bussen en vrachtwagens. Wie met de fiets wenst te reizen, kan de fiets per trein of per bus transporteren naar het gebied dat men wenst te bezoeken.

Veiligheid / info luchtvaart

Grote afstanden in India worden best per vliegtuig (of per trein) afgelegd. Men reserveert best tijdig zijn vluchten, dit bij een betrouwbare (online) reisagent of via de luchtvaartmaatschappij zelf. U kan meer informatie over de kwaliteit en veiligheid van de lokale luchtvaartmaatschappijen vinden op de website van de Europese Commissie.

 
Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Middelgrote of grote afstanden kunnen per (nacht)trein afgelegd worden. Ook hier reserveert men best tijdig (één of twee weken) op voorhand. Trein- en bus ongevallen komen in India regelmatig voor.

Sinds enkele jaren worden een aantal toeristische bestemmingen in de bergen, met name Shimla, Manali en Dharamsala, vanuit Delhi door luxueuze autocars bediend. In het algemeen zijn de lokale bussen erg goedkoop, maar ook erg oncomfortabel en gevaarlijker.

 
Veiligheid / info scheepvaart

De zee-engte tussen India en Sri Lanka is een gevaarlijke zone. De mogelijkheden om aan pleziervaart te doen in India zijn quasi onbestaande.
Hoewel de Indiase territoriale wateren niet geplaagd worden door piraterij, vormt dit wel een bedreiging in sommige delen van de Indische Oceaan. Het wordt aanbevolen aan zeelieden in het gebied om voorzorgsmaatregelen te nemen en de goede praktijken van de scheepvaartsector te volgen. Er moet ook rekening worden gehouden met het risico van piraterij in de Golf van Bengalen. Bezoek het 
Live Piracy Report van het Internationaal Maritiem Bureau voor regelmatige updates.