-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Algemene informatie
In de provincies van Papoea (niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea) en in de regio Poso zijn niet-essentiële reizen afgeraden. In de rest van Indonesië kan u doorgaans veilig reizen.
Het land is politiek stabiel, maar lokale spanningen kunnen escaleren, met name in bepaalde regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken. Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen te volgen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV).
Situatie in de provincies van Papoea
In provincies van Papoea (niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea) en in het bijzonder in het mijngebied rond de Carstensz-bergtop (Puncak Jaya) worden er geregeld zware incidenten gemeld, inclusief gewelddadige aanvallen in en rond Jayapura en rond de Freeport-mijn. Bij deze aanvallen vielen al verschillende doden en gewonden. De situatie blijft onstabiel. Niet-essentiële reizen in deze regio worden dan ook afgeraden met uitzondering van de toeristische regio Raja Ampat.
Indien u zich in het gebied bevindt, is het aan te raden zich op regelmatige basis te informeren over de actuele ontwikkelingen via de lokale pers en ons reisadvies. Wees voortdurend waakzaam en vermijd manifestaties of politieke bijeenkomsten.
Situatie in de regio Poso (Centraal-Sulawesi)
Niet-essentiële reizen naar Poso, in de provincie Centraal-Sulawesi, zijn afgeraden vanwege het risico op terrorisme.
Uw paspoort is een kostbaar bezit
Gezien er geregeld problemen worden gemeld met de immigratiediensten bij verlies of diefstal van paspoorten, wordt er aangeraden zowel een kopie van uw paspoort als een kopie van uw ticket bij te houden (op papier en foto of scan op uw gsm). Er zijn ook meldingen van de immigratiediensten die een paspoort ongeldig verklaren voor een scheurtje of vermeende watervlek en dan voorstellen om dit tegen betaling te regelen. Probeer in dergelijke gevallen de betaling te vermijden en neem contact op met de ambassade.
Terreurdreiging
In Indonesië blijft het risico op terreurdaden reëel, zeker tijdens (en rond) religieuze feesten, zoals de ramadanperiode. De afgelopen jaren heeft Indonesië echter geen ernstige aanslagen meer meegemaakt, hoewel er in Makassar, Bandung en Jakarta wel aanslagen zijn gepleegd door kleine dissidente groeperingen en “lone wolves”. De Indonesische overheid heeft een reeks preventieve maatregelen genomen, maar de kans op aanslagen blijft bestaan. Grote bijeenkomsten van mensen, religieuze gebouwen en openbare gebouwen (vooral politiebureaus) blijven potentiële doelwitten. Buitenlanders zijn geen specifiek doelwit, maar voortdurende waakzaamheid is geboden en politieke of religieuze demonstraties moeten zoveel mogelijk vermeden worden.
Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen te volgen in de lokale en internationale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV) en strikt alle instructies van de lokale autoriteiten na te leven.
Criminaliteit
Geweld tegenover buitenlanders is uitzonderlijk, maar er is een stijging van kleine criminaliteit merkbaar. Overvallen, diefstal en zakkenrollerij komen voor op drukbezochte plaatsen, in het bijzonder op markten, op het openbaar vervoer en bij oversteekplaatsen voor voetgangers. Wees discreet met juwelen, horloges, en camera's. Waakzaamheid is ook aangewezen in cafés waar diefstallen van laptops en gsm’s kunnen voorkomen. Ook fraude met bankkaarten komt voor.
In de grote toeristische trekpleisters zoals Bali, Lombok, Toraja en het Toba-meer is er veel kleine criminaliteit. Men dient uit te kijken voor georganiseerde bendes die van op hun bromfietsen toeristen beroven door handtassen weg te rukken. Wees oplettend bij het afhalen van geld bij geldautomaten. Wees op uw hoede voor diefstal van handtassen in grote shoppingcentra.
Cybercriminaliteit is wijdverspreid in Indonesië wat resulteert in vrij frequente gevallen van oplichting via internet of per e-mail.