Reizen naar Indonesië: Reisadvies

Reist u naar Indonesië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Indonesië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Indonesië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

 

Sanitaire maatregelen

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig de handen;
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
  • Hebt u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van de elleboog.
  • Blijf thuis als u ziek bent;
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken;
  • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen;
  • Blijf thuis als u symptomen vertoont zoals koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden of intense vermoeidheid en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

 

MPOX

Het eerste geval van MPOX werd in Indonesië geregistreerd in augustus 2022. In de laatste 2 jaar zijn er gestadig gevallen geregistreerd en de teller staat in augustus 2024 op 88. Het ministerie van Gezondheid heeft besloten om een actievere campagne te voeren om de verdere verspreiding van het MPOX virus in Indonesië te voorkomen.

Vanaf 27 augustus 2024 dient elke buitenlandse reiziger die naar Indonesië komt een gezondheidsformulier in te vullen.

 

Kosten/infrastructuur van medische verzorging en medicamenten

De kwaliteit van de medische zorg in Indonesië is niet te vergelijken met de standaard in Europa. Bovendien zijn de internationale ziekenhuizen duur. Voor complexe medische ingrepen wordt bij voorkeur geëvacueerd naar Singapore, Bangkok of Australië. Een goede reisverzekering is dan ook sterk aan te raden.

Vergeet uw reisapotheek niet. De kwaliteit van lokaal geproduceerde medicijnen kan niet gegarandeerd worden. Indien nodig, kies dan voor een grotere apotheek zoals bijvoorbeeld Kimia Farma.

Sommige medicijnen die worden gebruikt om ADHD te behandelen zijn illegaal in Indonesië. Als u van plan bent vrij verkrijgbare of voorgeschreven medicijnen mee te nemen, controleer dan of ze legaal zijn in Indonesië door ruim voor uw geplande reis contact op te nemen met de Indonesische ambassade in Brussel. Meer informatie vindt u eveneens op de website van het FAGG.

Als u wordt betrapt met illegale medicijnen, kunt u worden vastgehouden, boetes of zwaardere straffen krijgen. Zelfs als een Belgische arts u het medicijn heeft voorgeschreven, kunt u vervolgd worden.

Win advies in bij de Indonesische Ambassade in Brussel.

 

Medicinale cannabis en cannabisproducten

Cannabisproducten zoals cannabisolie, hennep, CBD, THC, hasj en eetwaren zijn illegaal in Indonesië, ook voor medicinale doeleinden (al dan niet met doktersvoorschrift). Als u dergelijke producten meeneemt naar Indonesië of ze koopt of gebruikt in Indonesië, kunt u worden gearresteerd en riskeert u een boete, deportatie, gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. Houd er rekening mee dat Indonesië een van de strengste landen is als het gaat om farmaceutische regelgeving in Zuidoost-Azië.

 

Veiligheid water en voedsel

Leidingwater is niet drinkbaar. Gebruik uitsluitend water uit flessen waarvan de zegel niet verbroken is.

Uit voorzorg dient alle gevogelte goed gebakken of gekookt te zijn (zie verder “vogelgriep”). De hygiënische standaarden zijn niet overal dezelfde en het eten van eettentjes is te mijden. Eet bij voorkeur goed gekookt voedsel en geschilde vruchten en vermijd rauwkost.

In het verleden werden verschillende gevallen van methanolvergiftigingen met dodelijke afloop gemeld. Reizigers wordt aangeraden geen lokaal gestookte alcohol te aanvaarden of te nuttigen en vooral op Bali en Lombok waakzaam te zijn bij het nuttigen van alcohol.

 

Inentingen en vaccins

Bekijk deze pagina voor de belangrijkste gezondheidsrisico's voor reizigers, algemene aanbevelingen en informatie over aanbevolen vaccinaties.

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Aangezien verschillende ziekten door muggen worden overgedragen, is het aangeraden de nodige voorzorgen te nemen; slapen met airconditioning of onder een muggennet, aanbrengen van muggenwerend product met DEET, dragen van lange mouwen en lange broek.

Malaria

Volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) is er geen malariarisico in de grote steden van alle Indonesische eilanden, behalve in Papoea en West-Papoea (westelijk deel van Nieuw-Guinea, voormalig Irian Jaya). Indien u enkel in die grote steden verblijft, zijn er geen extra maatregelen nodig, naast de eventuele bescherming tegen muggensteken 's avonds en 's nachts. Er is vrijwel geen malariarisico in de toeristische gebieden op Java (uitgezonderd in de buurt van het Borobodur-tempelcomplex), Bali en in het zuidwesten van Sulawesi.

In de rest van het land is er een variabel malariarisico. Voor een goed georganiseerde toeristische reis met overnachting uitsluitend in luxehotels, zijn de maatregelen om zich te beschermen tegen muggensteken 's avonds en 's nachts essentieel én voldoende als bescherming tegen malaria. Voor mensen die in meer rudimentaire omstandigheden op het platteland overnachten, is het aan te raden een geïmpregneerd muggennet te gebruiken, en is de inname van preventieve geneesmiddelen nodig.

Raadpleeg de website van Wanda voor meer informatie.

Zika

Het zikavirus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en door kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. 

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Dengue

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue is endemisch in Indonesië en komt vooral voor in het regenseizoen. In het voorbije regenseizoen 2023-2024 was er een zeer sterke stijging in het aantal besmettingen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen, door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en zich voldoende te bedekken. In tegenstelling tot malaria komt dengue voor zowel in de steden als op het platteland. 

Er bestaat nu ook een vaccin: Qdenga, dat vooral aangeraden wordt aan mensen die de ziekte reeds doormaakten. Raadpleeg de website van Wanda voor meer informatie.

Chikungunya

Chikungunya is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die overdag steken (vooral bij zonsopgang en zonsondergang) in het warmere seizoen (juni - september). Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en roodheid. De hierboven vermelde voorzorgsmaatregelen dringen zich op. Er is echter geen specifieke behandeling, noch vaccin. Chikungunya komt voor zowel in de steden als op het platteland. Raadpleeg de website van Wanda voor meer informatie.

Reizigersdiarree

Diarree is een frequent probleem op reis in Indonesië. Zelfs wanneer u in goede omstandigheden reist, ontsnapt u er niet steeds aan. Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie van het grootste belang. Om dehydratie te voorkomen kan u speciale zoutoplossingen gebruiken die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Vermijd de antidiarreemiddelen die in lokale apotheken verkocht worden en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn. Raadpleeg de website van Wanda voor meer informatie.

Hiv, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen nemen in Indonesië het snelste toe in regio's met hoge tijdelijke migrerende werkbevolking (mijnbouw, palmplantages) en in toeristische centra die soms een trekpleister zijn voor prostitutie. Het is aangewezen zich te beschermen.

Bilharziose

Deze zware leverziekte wordt door een parasiet veroorzaakt die in zoetwaterschelpdieren leeft. Zwem niet en wandel niet blootsvoets in stilstaand water of langs de oevers van grote vijvers en meren.

Vogelgriep

Indonesië heeft in het verleden te maken gehad met een sterke aanwezigheid van vogelgriep. Sinds 2016 is er geen specifieke waarschuwing meer, maar een aantal voorzorgsmaatregelen zijn nog steeds aanbevolen om de risico's van contact met het vogelgriepvirus te verminderen:

  • Vermijd contact met pluimvee;
  • Eet alleen goed gekookte pluimveeproducten, vlees en eieren;
  • Was veelvuldig de handen.

Meer informatie over vogelgriep.