Reizen naar Indonesië: Reisadvies

Reist u naar Indonesië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Indonesië

Informatie over klimaat en rampen in Indonesië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Informatie over klimaat en rampen in Indonesië.

Klimaat

Indonesië heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is 28°C op de kustvlakten, enkele graden lager in het binnenland en tot eerder koud in de berggebieden. Er is weinig variatie van seizoen tot seizoen.

Als tropisch land kent Indonesië niet de 4 seizoenen maar slechts 2: het regenseizoen en het droge seizoen. Hoewel er aanzienlijke regionale verschillen zijn, loopt in het grootste deel van het land (inclusief Java en Bali) het droge seizoen van april tot oktober, terwijl het regenseizoen loopt van november tot maart. In het oosten van het land is de situatie omgekeerd, bijvoorbeeld op de Molukken en Papua. Daar is het droge seizoen van oktober/november tot maart.

Meteorologische verschijnselen en natuurrampen

Indonesië ligt in een gebied met aanzienlijke seismische activiteit (Pacific Ring of Fire). Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn niet ongewoon en het land is blootgesteld aan een permanent risico op natuurrampen, zoals overstromingen en modderstromen, vulkanische as, tsunami’s …

Kleinere aardbevingen komen heel vaak voor in heel Indonesië. Op 21 november 2022 was er een zware aardbeving met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter nabij Cianjur in West-Java, waarbij bijna 300 doden en meer dan 2000 gewonden vielen.

Indonesië heeft veel actieve vulkanen die elk moment kunnen uitbarsten. Op 11 maart 2023 vond een uitbarsting van de Merapi-vulkaan plaats (Oost-Java) met grote aswolken en lavastromen als gevolg, en een verhoogde staat van paraatheid van de inwoners van de nabijgelegen dorpen. Vulkanische waarschuwingsniveaus kunnen snel stijgen. Mogelijk wordt u gevraagd om met spoed te evacueren omdat de vulkanische activiteit plotseling kan toenemen, wat resulteert in lavastromen en vulkanische asregen. Dit kan ook het luchtverkeer verstoren en ertoe leiden dat luchthavens hun activiteiten opschorten. De lijst met recent actieve vulkanen:

  • Sinabung, in Karo, Noord-Sumatra
  • Anak Krakatau, Straat Soenda tussen de eilanden Sumatra en Java
  • Semeru, tussen Malang en Lumajang, Oost-Java
  • Merapi, nabij Yogayakarta, zuid-centraal deel van Java

Indonesië wordt tijdens het regenseizoen ook regelmatig geconfronteerd met overstromingen. Dit is met name het geval in Jakarta tussen november en maart. Het wordt daarom aanbevolen om niet in een gebied te verblijven dat vatbaar is voor overstromingen of aardverschuivingen.

Waakzaamheid voor natuurrampen is geboden. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en de weersvoorspellingen en volg de aanbevelingen van lokale autoriteiten strikt op, zoals een evacuatiebevel.

Zorg steeds voor een kleine noodkit: een opgeladen mobiele telefoon, zaklamp, extra batterijen, voldoende water, voldoende persoonlijke medicatie, een EHBO-kit en contant geld voor essentiële levensbehoeften.

Wat doen in geval van natuurrampen?

Klik hier om meer te weten.

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen. Een bericht aan de Ambassade kan helpen om andere landgenoten in nood te helpen identificeren. Indien communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de Belgische Ambassade (in Jakarta) of het Ere-Consulaat (in Surabaya). Indien geen communicatie mogelijk is met de Belgische diplomatieke posten, is het aangeraden contact op te nemen met een diplomatieke post/consulaat van een EU-land en te vragen om de Ambassade van België in te lichten over hun situatie.

Lees meer op de officiële website van de Indonesische overheid voor klimaat, meteorologie en geofysica (in het Engels).