-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Klimaat
Indonesië heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is 28°C op de kustvlakten, enkele graden lager in het binnenland en tot eerder koud in de berggebieden. Er is weinig variatie van seizoen tot seizoen.
Als tropisch land kent Indonesië slechts 2 seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Hoewel er aanzienlijke regionale verschillen zijn, loopt in het grootste deel van het land (inclusief Java en Bali) het droge seizoen van april tot oktober, terwijl het regenseizoen van november tot maart loopt. In het oosten van het land is de situatie omgekeerd, bijvoorbeeld op de Molukken en Papua. Daar is het droge seizoen van oktober/november tot maart.
Meteorologische verschijnselen en natuurrampen
Indonesië ligt in een gebied met grote seismische activiteit (Pacific Ring of Fire). Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn niet ongewoon en het land is blootgesteld aan een permanent risico op natuurrampen, zoals overstromingen en modderstromen, vulkanische as, tsunami’s, etc.
Kleinere aardbevingen komen heel vaak voor in heel Indonesië. Op 21 november 2022 was er een zware aardbeving met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter nabij Cianjur in het westen van Java, waarbij er bijna 300 doden en meer dan 2000 gewonden vielen.
Indonesië heeft veel actieve vulkanen die elk moment kunnen uitbarsten. Op 17 april 2024 was er een uitbarsting van de Mount Ruang gelegen in Noord Sulawesi nadat er vele kleinere aardbevingen in die periode geregistreerd waren. De aswolk ging tot wel 3 km hoog en meer dan 10.000 omwonenden werden tijdelijk geëvacueerd. Er was ook kort een tsunami alarm. In mei kwam de vulkaan Mount Ibu in het nieuws met spectaculaire uitbarstingen (met paarse lichtflitsen). Deze vulkaan is gelegen op het eiland Halmahera (Noord Molukken), ook hier werden dorpen tijdelijk ontruimd.
Op 7 juni 2024 was er een uitbarsting van de Marapi vulkaan, gelegen in het westen van Sumatra. Lava werd tot 600 m boven de top van de vulkaan de lucht in geblazen. Een maand eerder kwamen hier meer dan 60 mensen om het leven bij modderstromen en zware regens.
De vulkanische waarschuwingsniveaus kunnen snel stijgen. Het is mogelijk dat een spoedevacuatie wordt georganiseerd in geval van een snelle toename van vulkanische activiteit, wat resulteert in lavastromen en vulkanische asregen. Dit kan ook het luchtverkeer verstoren en ertoe leiden dat luchthavens hun activiteiten opschorten.
De lijst met recent actieve vulkanen:
- Sinabung, in Karo, Noord-Sumatra
- Anak Krakatau, Straat Soenda tussen de eilanden Sumatra en Java
- Semeru, tussen Malang en Lumajang, Oost-Java
- Merapi, nabij Yogayakarta, zuid-centraal deel van Java
Indonesië wordt tijdens het regenseizoen ook regelmatig geconfronteerd met overstromingen. Dit is met name het geval in Jakarta tussen november en maart. Het wordt daarom aanbevolen om niet in een gebied te verblijven dat vatbaar is voor overstromingen of aardverschuivingen.
Waakzaamheid voor natuurrampen is geboden. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en de weersvoorspellingen en volg de aanbevelingen van lokale autoriteiten strikt op, zoals een evacuatiebevel.
Zorg steeds voor een kleine noodkit: een opgeladen mobiele telefoon, een zaklamp, extra batterijen, voldoende water, voldoende persoonlijke medicatie, een EHBO-kit en contant geld voor essentiële levensbehoeften.
Wat doen in geval van natuurrampen?
Klik hier voor meer informatie over aardbevingen en orkanen.
Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen. Een bericht aan de Ambassade kan helpen om andere landgenoten in nood te helpen identificeren.
Indien communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de Belgische Ambassade (in Jakarta). Indien er geen communicatie mogelijk is met de Belgische diplomatieke post, is het aangeraden contact op te nemen met een diplomatieke post/consulaat van een EU-land en te vragen om de Ambassade van België in te lichten over hun situatie.
Lees meer op de officiële website van de Indonesische overheid voor klimaat, meteorologie en geofysica (in het Engels).