Reizen naar Indonesië: Reisadvies

Reist u naar Indonesië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Indonesië

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Indonesië.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Belangrijke wijzigingen

 • PCR-test voor vertrek is niet langer nodig.
 • Een certificaat van volledige basisvaccinatie is een vereiste.
 • Op binnenlandse vluchten is een COVID-test nodig afhankelijk van de vaccinatiestatus van de reiziger: enkel met een booster is men vrijgesteld van testen.

In Indonesië vertoont het aantal nieuwe besmettingen de laatste weken weer een stijgende trend, waakzaamheid blijft geboden.

Het aantal officieel geregistreerde besmettingen bedraagt 6.116.347, het aantal sterfgevallen bedraagt 156.806, het aantal genezen personen bedraagt 5.937.625 (cijfers van 12 juli 2022). Op de COVID-19-website van de overheid kunnen de cijfers geraadpleegd worden voor de verschillende regio’s (enkel in het Indonesisch).

Wat het vaccinatieprogramma betreft, op 12 juli 2022 heeft 74% van de bevolking een eerste vaccinatie gehad, is 62% volledig gevaccineerd, en heeft 19% een boostervaccinatie gekregen.


Toegang tot het grondgebied van Indonesië

Alle buitenlanders worden toegelaten tot het grondgebied indien ze de geldende gezondheidsregels naleven, waaronder het COVID-19 vaccinatiecertificaat en het gebruik van de PeduliLindungi-applicatie.

Reizigers kunnen Indonesië binnenvliegen via Jakarta, Surabaya, of Yogyakarta op Java, of via Bali of de Riau archipel, verder ook via Sulawesi, Sumatra en West Nusa Tenggara. Er zijn ook enkele zeehavens- en land ingangspunten.

Er worden opnieuw visa bij aankomst uitgereikt aan heel wat nationaliteiten waaronder ook Belgen. Het reisdoel voor dit visa is enkel toerisme. Dit visum heeft een geldigheid van 30 dagen en kan éénmaal verlengd worden.

Voor andere reisdoelen dient een visum van tijdelijk verblijf of een visum voor bezoekers elektronisch aangevraagd te worden bij de immigratiediensten. Voor alle verdere info: zie website van de Immigratiedienst

 

Voorwaarden bij binnenkomst in Indonesie

Buitenlanders die naar Indonesië willen reizen

 • moeten over een COVID-19 vaccinatie certificaat beschikken (2 dosissen) tenminste 14 dagen voor vertrek. Het certificaat moet geschreven zijn in het Engels naast de taal van het land van oorsprong en
 • moeten de applicatie PeduliLindungi op hun telefoon geïnstalleerd hebben.

Een PCR test resultaat van een test uitgevoerd in het land van vertrek is niet langer nodig.

Bij aankomst wordt een COVID-symptoom controle uitgevoerd en wordt de lichaamstemperatuur gecontroleerd :

 • Als er geen symptoom is van COVID-19 en als de lichaamstemperatuur lager is dan 37,5 graden Celsius: is er geen RT-PCR-onderzoek nodig bij aankomst.
 • Bij symptomen van COVID-19 of bij een lichaamstemperatuur boven 37,5 graden Celsius, dient de reiziger bij aankomst een RT-PCR-onderzoek te ondergaan.

Quarantaine of isolatie :

 • Quarantaine is niet langer vereist voor degenen die ten minste 14 dagen voor vertrek de volledige dosis (tweede dosis of derde dosis/booster) van het vaccin hebben gekregen.
 • Quarantaine van 5 x 24 uur is vereist voor degenen die niet gevaccineerd zijn of niet de volledige dosis van het vaccin hebben gekregen.
 • Personen < 18 (achttien) jaar en/of die speciale bescherming nodig hebben, kunnen de quarantainebepalingen volgen die aan hun ouders of verzorgers worden opgelegd.

Volgende categorieën zijn vrijgesteld van het voorleggen van een COVID-19 vaccinatiebewijs:

 1. Reizigers die in het bezit zijn van diplomatieke of officiële visa in het kader van officiële/staatsbezoeken van hun functionarissen op ministerieel niveau en hoger en vreemdelingen die Indonesië binnenkomen onder het Travel Corridor Arrangement-schema, volgens het principe van wederkerigheid.
 2. Reizigers die een binnenlands reis maken om Indonesië te verlaten, zolang ze het luchthavengebied niet verlaten tijdens het transitproces en op voorwaarde dat ze (i) toestemming hebben gekregen van de Port Health Office en (ii) een vliegticket tonen voor directe transit van de stad van vertrek naar de internationale luchthaven in Indonesië,
 3. Onder de 18 jaar,
 4. De quarantaine van COVID-19 hebben beëindigd en vrij zijn verklaard van COVID-19, met de vereiste om een COVID-19-herstelcertificaat mee te nemen van een overheidsziekenhuis of ministerie van volksgezondheid in het land/de regio van herkomst van vertrek, of
 5. Een speciale gezondheidstoestand of comorbide ziekte hebben waardoor de reiziger de COVID-19-vaccinatie niet kan krijgen, zoals blijkt uit een doktersverklaring van het overheidsziekenhuis van het land/de regio van herkomst van vertrek.

 

Visa bij aankomst (VoA) worden afgegeven aan reizigers die als reisdoel hebben: toerisme, officiële bezoeken of vergaderingen, zakelijke en commerciële bijeenkomsten, of transit; onder volgende voorwaarden:

 • Geldig paspoort (minstens 6 maanden) met nog minstens 2 blanco pagina’s
 • Heen-en terug ticket of een enkel ticket naar een ander land
 • Bewijs van betaling voor het VOA van 500.000 IDR (ca. 30€)

Dit visum heeft een geldigheid van 30 dagen en kan éénmaal verlengd worden bij het immigratiekantoor van de verblijfplaatsBij overstay geldt een boete van 1.000.000 IDR/dag (60€).

Voor andere reisdoelen dient een visum van tijdelijk verblijf of een visum voor bezoekers elektronisch aangevraagd te worden bij de immigratiediensten. Voor alle verdere info: zie website van de Immigratiedienst (externe link).

 

Binnenlandse reizen

Voor alle binnenlandse reizen per vliegtuig, boot of over land, met gebruik van privé- of openbaar vervoer, overtochten en intercitytreinen van en naar regio's in heel Indonesië, zijn de volgende bepalingen van toepassing:

 • Binnenlandse reizigers van 18 jaar of ouder moeten de derde dosis vaccin (booster) hebben gekregen.
 • Binnenlandse reizigers met vreemde nationaliteit en afkomstig uit een overzeese reis en met de leeftijd van 18 jaar of ouder moeten de tweede dosis vaccin hebben gekregen.
 • Binnenlandse reizigers met een leeftijd van 6-17 jaar moeten de tweede dosis vaccin hebben gekregen.
 • Binnenlandse reizigers in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar die afkomstig zijn van een buitenlandse reis worden vrijgesteld van de verplichting om het COVID-19-vaccinatiebewijs te tonen.
 • Binnenlandse reizigers jonger dan 6 jaar zijn vrijgesteld van bovenstaande voorwaarden, maar mogen alleen reizen met hun ouders of verzorgers die aan de bepalingen voor vaccinatie hebben voldaan.
 • Binnenlandse reizigers zoals gecategoriseerd in de nummers 1-5 hierboven hoeven geen negatief resultaat van de RT-PCR-test of snelle antigeentest te tonen.
 • Binnenlandse reizigers met bijzondere gezondheidsproblemen of comorbide ziekten waardoor de betrokkene niet gevaccineerd kan worden, worden vrijgesteld van de verplichting om een negatieve RT-PCR of snelle antigeentest te tonen, maar moeten wel de doktersverklaring van het overheidsziekenhuis tonen waarin staat dat betrokkene de COVID-19-vaccinatie niet kan/mag krijgen.


Sanitaire en algemene preventie COVID-19 maatregelen

De algemene maskerplicht in de publieke ruimte werd afgeschaft voor activiteiten in de buitenlucht maar blijft gehandhaafd in binnenruimtes. De andere basisregels blijven van toepassing (afstand, handhygiëne, thuisblijven indien ziek).

De ontwikkelingen kunnen verder opgevolgd worden via de media (bv. Jakarta Post, Jakarta Globe, Tempo English) en via richtlijnen van de lokale overheden. De Ambassade verstrekt geverifieerde informatie via de Facebookpagina (Embassy of Belgium in Jakarta) en Travellers Online


Reizen vanuit Indonesië naar België

Indonesië werd door de Europese Unie opgenomen in de lijst van derde landen waarvoor de beperkingen op niet-essentiële reizen afgebouwd werden (white list). Personen die naar België reizen vanuit Indonesië, kunnen de meest recente corona-gerelateerde informatie raadplegen op de corona-website van de Belgische overheid

Natuurrampen

Indonesië is blootgesteld aan een permanent risico op natuurrampen (tsunami, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen en modderstromen). Het is ten sterkste aangeraden om waakzaam te zijn, op de hoogte te blijven van eventuele ontwikkelingen, en de weersvoorspellingen te volgen. Men hoort de aanbevelingen van lokale autoriteiten, inclusief evacuatieopdrachten, strikt na te leven (website van het Nationale Centrum voor Coördinatie van Rampen).

 

Situatie in de provincies Papoea en West-Papoea

Er zijn spanningen in de provincies Papoea en West-Papoea (niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea). Deze kunnen leiden tot een toename van gewelddadige gebeurtenissen. Niet-essentiële reizen, buiten de toeristische regio Raja Ampat, worden in deze twee provincies dan ook ten sterkste afgeraden.

Indien u zich in het gebied bevindt, is het aan te raden zich op regelmatige basis te informeren over de actuele ontwikkelingen via de lokale pers en ons reisadvies. Wees voortdurend waakzaam en vermijd politieke bijeenkomsten of manifestaties.