Reizen naar Irak: Reisadvies

Reist u naar Irak? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Irak

Informatie over de algemene veiligheid in Irak.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De veiligheidssituatie blijft volatiel en het wordt formeel afgeraden om naar Irak te reizen. Het risico op geweld door sociale, politieke of geopolitieke spanningen is hoog in het hele land, vooral in Bagdad maar ook in andere grote steden.

Als u zich in Irak bevindt, vermijd demonstraties en bijeenkomsten, blijf op de hoogte via de media en respecteer de veiligheidsinstructies van de federale en regionale overheden. Als u dit nog niet heeft gedaan, informeer dan de Ambassade van België in Amman over uw aanwezigheid in Irak of registreer u op Travellers Online.

Het wordt sterk aanbevolen verplaatsingen over lange afstanden over land te vermijden. Internationale luchthavens zoals Bagdad en Erbil kunnen ook het doelwit zijn van raket- of drone-aanvallen.

Aanslagen en gewapende confrontaties blijven mogelijk over het hele grondgebied. De terroristische organisatie Daesh is nog steeds aanwezig nabij de grens met Syrië en is in staat om elders in Irak aanvallen uit te voeren. Daarnaast is er ook risico op geweld van andere terroristische groepen en milities.

In het hele land blijft er een hoog risico bestaan op ontvoering. Buitenlanders, in het bijzonder journalisten en humanitaire hulpverleners, zijn een specifiek doelwit voor ontvoeringen met financieel of politiek oogmerk. Er is ook een verhoogd risico op overvallen en diefstal door misdaadbendes.

 

Koerdische regio

In de Koerdische regio, die over het algemeen als veiliger wordt beschouwd, is het ook aangeraden om waakzaam te zijn en zich afzijdig te houden van samenscholingen en betogingen. Reizen naar de grensstreek met Syrië, Turkije of Iran en naar de gebieden die betwist worden tussen de Koerdische en de federale regering, waar regelmatig militaire operaties plaatsvinden, wordt afgeraden. De veiligheidsrisico's die samenhangen met de aanwezigheid van mijnen en lopende militaire operaties zijn groot.