Reizen naar Irak: Reisadvies

Reist u naar Irak? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Irak

Praktische info over reizen in Irak.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Voor reizen naar Irak is een visum nodig, bij voorkeur vooraf te bekomen bij de Ambassade van Irak in Brussel. Personen in het bezit van een gewoon paspoort die niet als journalist of als medewerker van een NGO reizen, kunnen in principe ook bij binnenkomst een visum verkrijgen.

Een visum voor de regio Iraaks-Koerdistan kan ook online aangevraagd worden via deze website. Met dit visum kan er echter niet gereisd worden via Iraakse luchthavens buiten Iraaks-Koerdistan.

 

Rijbewijs

Buitenlanders moeten houder zijn van een geldig internationaal rijbewijs.

 

Betaalmiddelen

De lokale munt (Iraakse dinar, IQD) is te verkrijgen in de lokale wisselkantoren, maar niet in België. Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. Geldopnames en transacties in USD zijn sinds 1 januari 2024 verboden. Kredietkaarten worden aanvaard in de grote hotels. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). Er is slechts een beperkt aantal bankautomaten. Men neemt best voldoende cash geld mee.

 

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, hospitalisatie, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. Een verzekering voor terrorisme is aanbevolen. In het algemeen dekken Belgische levensverzekeringen een overlijden in Irak niet omdat het land beschouwd wordt als een oorlogsgebied. Gelieve uw verzekeraar te raadplegen om dit punt uit te klaren.

 

GSM en communicatiefaciliteiten

Lokale gsm-netwerken zijn operationeel, maar het bereik is niet steeds even goed of compatibel met andere netwerken. Belgische gsm’s werken afhankelijk van het lokale netwerk (Asiacell, Zain en Korek Telecom zijn doorgaans functioneel).

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen kracht verder kunnen.

België heeft geen ambassade of consulaat in Irak. Belgen ter plaatse kunnen consulaire bijstand vragen aan een diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging van een andere lidstaat van de Europese Unie. Men moet er echter rekening mee houden dat ook de bijstand die EU-partners in Irak kunnen verlenen in de huidige omstandigheden beperkt is.

Bipatriden met zowel de Belgische als de Irakese nationaliteit dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan bipatriden wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal – in de mate van het mogelijke – geboden worden in humanitaire noodgevallen.