Reizen naar Iran: Reisadvies

Reist u naar Iran? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update Iran

Laatste updates over reizen naar Iran.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Waarschuwing

Belgische burgers die zich momenteel in Iran bevinden, ook bipatriden, worden aangeraden het land zo snel mogelijk te verlaten omwille van het verhoogde risico op willekeurige aanhoudingen waaraan zij zich blootstellen gezien de veiligheidssituatie op het hele Iraanse grondgebied.

Alle Belgische bezoekers, ook bipatriden, stellen zich bloot aan een groot risico op arrestatie, willekeurige opsluiting, een oneerlijke proces en een slechte behandeling. Dit risico geldt ook voor mensen die Iran simpelweg als toerist bezoeken. In geval van aanhouding of opsluiting kan de eerbiediging van de grondrechten en de veiligheid van personen niet worden gegarandeerd.

In dit verband zijn de mogelijkheden van de Belgische ambassade in Teheran om consulaire bescherming te bieden aan onderdanen die aangehouden of opgesloten zijn zeer beperkt. Bovendien worden consulaire bezoeken aan bipatriden niet toegelaten omdat Iran de dubbele nationaliteit niet erkent.

Bovendien is de consulaire aanwezigheid bij hoorzittingen tijdens een eventueel proces niet gewaarborgd. De gedetineerde heeft geen toegang tot een onafhankelijke advocaat of een advocaat van zijn keuze.

We herinneren er overigens aan dat alle reizen naar Iran, om welke reden dan ook, ten stelligste afgeraden zijn voor Belgische onderdanen. Dit geldt ook voor onderdanen met de dubbele nationaliteit. Het afgelopen jaar zijn een Belg en verscheidene andere westerlingen willekeurig gearresteerd. Zij worden vandaag nog steeds vastgehouden. Belgische onderdanen die zich ondanks deze waarschuwing momenteel in Iran bevinden, worden aangeraden de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen, en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, om hun veiligheid te waarborgen. In het bijzonder wordt hun sterk aangeraden hun verplaatsingen in het land te beperken en alle soorten bijeenkomsten te mijden.

Als u ondanks het negatieve reisadvies toch naar Iran reist, neem dan vooraf contact op met Buitenlandse Zaken (+32 2 501 81 11). Indien u in Iran bent, registreer u op Travellers Online en maak uw contactgegevens en die van een contactpersoon in België over aan de ambassade (Tehran@diplobel.fed.be).