Reizen naar Iran: Reisadvies

Reist u naar Iran? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update Iran

Laatste updates over reizen naar Iran.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Waarschuwing

Omwille van de huidige spanningen in het Midden-Oosten en het risico op militaire escalatie, evenals omwille van de veiligheidssituatie in Iran en het risico op willekeurige arrestaties, worden alle reizen naar het land, om welke reden dan ook, ten stelligste afgeraden voor Belgische onderdanen en bipatriden. Belgische burgers die zich momenteel in Iran bevinden, met inbegrip van bipatriden, wordt aangeraden het land zo snel mogelijk te verlaten.

Elke Belgische bezoeker stelt zich bloot aan een verhoogd risico op arrestatie, willekeurige opsluiting, een oneerlijk proces en een slechte behandeling. Dit risico geldt ook voor mensen die Iran simpelweg als toerist bezoeken. In geval van aanhouding of opsluiting kan de eerbiediging van de grondrechten en de veiligheid van personen niet worden gegarandeerd. De afgelopen jaren zijn een Belg en verscheidene andere westerlingen willekeurig gearresteerd. Sommigen van hen worden op vandaag nog steeds vastgehouden.

In deze context zijn de mogelijkheden van de Belgische ambassade in Teheran om consulaire bescherming te bieden aan onderdanen die aangehouden of opgesloten zijn zeer beperkt. Bovendien worden consulaire bezoeken aan bipatriden niet toegelaten omdat Iran de dubbele nationaliteit niet erkent.

Bovendien is de consulaire aanwezigheid bij hoorzittingen tijdens een eventueel proces niet gewaarborgd. De gedetineerde heeft geen toegang tot een onafhankelijke advocaat of een advocaat van zijn keuze.

Belgische onderdanen die zich ondanks deze waarschuwing momenteel in Iran bevinden, wordt aangeraden de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen, en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om hun veiligheid te waarborgen. In het bijzonder wordt hun sterk aangeraden hun verplaatsingen in het land te beperken en alle soorten bijeenkomsten te mijden, rekening houdend met het aanhoudingsrisico en de recente terreuraanvallen in verschillende Iraanse steden.

Als u ondanks het negatieve reisadvies toch naar Iran reist, neem dan vooraf contact op met Buitenlandse Zaken (+32 2 501 81 11). Indien u in Iran bent, registreer u op Travellers Online en maak uw contactgegevens en die van een contactpersoon in België over aan de ambassade (Tehran@diplobel.fed.be).