Reizen naar Iran: Reisadvies

Reist u naar Iran? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Iran

Informatie over vervoer in Iran.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Het verkeer is zeer gevaarlijk, vooral in de steden. Zelf rijden wordt ten zeerste afgeraden en het verdient aanbeveling een wagen met chauffeur te huren of taxi's te gebruiken.

Wie overweegt om per gemotoriseerd voertuig naar Iran te reizen, dient zich te informeren bij een internationale automobielfederatie over de benodigde papieren. Motoren zwaarder dan 2500 cc worden niet langer tot het grondgebied toegelaten.

Het wegennet buiten de steden is behoorlijk uitgebreid. Het verkeersreglement noch de snelheidsbeperkingen worden echter gerespecteerd. Veel wagens rijden rond zonder verzekering. Een ongeval met dodelijke afloop kan zeer onaangename gevolgen met zich meebrengen: inbeslagname van de auto, opsluiting van de chauffeur, veroordeling tot het betalen van een hoge boete, zogenaamd bloedgeld. De Iraanse wegen behoren tot de gevaarlijkste in de wereld. Iran is mondiaal koploper inzake dodelijke verkeersongevallen met jaarlijks gemiddeld 30 000 doden in het verkeer.


Veiligheid / info luchtvaart 

De Iraanse luchtvaartmaatschappijen hebben geen goede reputatie op het vlak van veiligheid. Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 vonden er in Iran 29 vliegtuigrampen plaats met in totaal meer dan 1600 dodelijke slachtoffers. De situatie is te wijten aan de veroudering van de luchtvloot en aan de kwaliteit van sommige bemanningen. Er is een Amerikaans embargo op de verkoop van nieuwe toestellen en op de vervangstukken van Amerikaanse herkomst. 

Internationale vluchten gebruiken de luchthaven Imam Khomeini, op 40 km buiten de stad Teheran. Binnenlandse vluchten vertrekken van de oude luchthaven Mehrabad. De transfertijd tussen beide luchthavens hangt af van de verkeerssituatie; er moet op minimum één uur worden gerekend.


Veiligheid / info scheepvaart

Gezien de actuele spanningen in de Perzische Golf is het aangeraden internationale reizen per schip in de Golf te vermijden.

Het is te allen tijde afgeraden te zeilen in de buurt van de eilanden Abu Mussa en Tumb in de Perzische golf. Recent werden daarvoor buitenlanders opgepakt en veroordeeld tot zware gevangenisstraffen.


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Voor het busverkeer gelden dezelfde opmerkingen als voor de algemene verkeersveiligheid.

In het verleden zijn zware treinongevallen voorgekomen, maar over het algemeen wordt de trein als een praktisch en aangenaam reismiddel ervaren.