Reizen naar Israël: Reisadvies

Reist u naar Israël? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Israël

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Israël.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

Sinds enkele maanden hekelen grote demonstraties de hervormingen van de rechterlijke macht door de regering. Ze vinden een of twee keer per week plaats in Tel Aviv, grote steden en 150 punten in het hele land, inclusief snelwegbruggen en kruispunten. Deze demonstraties gaan soms gepaard met wegblokkades en worden steeds gespannener. Er vinden incidenten met ordehandhavers plaats. Belgen die niet vertrouwd zijn met Israël worden aangeraden voorzichtig te zijn tijdens hun verblijf in de regio.

Sinds begin april vinden er vijandelijkheden plaats tussen Israël en Palestijnse facties in Libanon en in Gaza. Het Israëlische luchtruim wordt gesloten als er raketbeschietingen zijn en kan de komende tijd nog steeds worden gesloten als de raketbeschietingen en luchtbombardementen doorgaan.

Verhoogde waakzaamheid is geboden, vooral op openbare plaatsen. Reizigers wordt aangeraden tijdens hun verblijf in Israël de aanbevelingen van de autoriteiten ter plaatse zorgvuldig op te volgen (bv. via hun hotel, reisbureau ...). Het gebruik van het openbaar vervoer wordt niet aanbevolen voor reizigers die niet bekend zijn met de regio.

Toegang tot de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv

Reizigers met een Palestijns paspoort en reizigers van Palestijnse afkomst of met familie in het Palestijnse gebied die zelf geen Palestijns paspoort bezitten, worden door de Israëlische overheid aan complexe reisbeperkingen onderworpen. Deze reizigers mogen het gebied niet betreden via de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv. Ze moeten het land binnenkomen en verlaten via Jordanië en de Allenbybrug. Ze moeten de toegangsvereisten controleren bij de Ambassade van Israël voordat ze op reis gaan.

Andere reizigers die naar het Palestijnse gebied willen reizen om te studeren, les te geven, op vrijwillige of niet-vrijwillige basis te werken, enz. zijn nu ook onderworpen aan dezelfde beperkingen en moeten door Jordanië reizen.

Dat de luchtvaartmaatschappij hen een vliegtuigticket verkoopt en hen in staat stelt om een vlucht naar Tel Aviv te nemen, is echter geen garantie dat ze via de luchthaven Ben Gurion het land in Tel Aviv mogen binnenkomen. Noch de Belgische Ambassade in Tel Aviv, noch de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel zijn in staat om tussenbeide te komen om hen te helpen om via de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv (of via de Allenbybrug) te reizen.

Vooralsnog gelden deze beperkingen niet voor toeristische reizen die onder andere bezoeken aan het Palestijnse gebied, zoals Bethlehem, omvatten. Deze reizigers mogen het land binnenkomen via de luchthaven Ben Gurion.

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Israël staat gevaccineerde en niet-gevaccineerde buitenlanders toe om Israël binnen te komen. U moet de volgende maatregelen volgen: 

  • Een zorgverzekering met dekking voor de behandeling van COVID is verplicht. Deze verzekering is een voorwaarde om Israël binnen te komen.
  • Er is geen PCR-test vereist voor of na de vlucht naar Israël.
  • Het is raadzaam om bij de luchtvaartmaatschappij na te gaan welke maatregelen tijdens de vlucht moeten worden gevolgd.

De heropening en sluiting van de grenzen en luchthavens hangt af van de onvoorspelbare evolutie van de gezondheidssituatie in het land. Sluitingsperiodes kunnen daarom lang zijn. Belgen in Israël kunnen dan ook voor kortere of langere tijd in het land geblokkeerd raken. Anderzijds kunnen door de pandemie de voorwaarden voor het binnenkomen en verlaten van Israël en voor het aan boord gaan van retourvluchten naar België worden gewijzigd. Bovendien kunnen vluchten worden geannuleerd of gewijzigd. Reizigers van wie de vlucht is geannuleerd, moeten contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij of hun touroperator.

 

Meer informatie

Informatie over de procedure die moet worden gevolgd voordat een vlucht naar Israël wordt genomen, is beschikbaar op de website van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.

Luchthavens in Israël zijn open. De website van Ben Gurion International Airport bevat ook nuttige informatie voor reizen naar Israël.

De regio van het Midden-Oosten is onstabiel en crisissen komen soms voor, met onder meer raketlanceringen tussen Gaza, Zuid-Libanon, Syrië en Israël.

Reizigers worden verzocht om de situatie nauwkeurig op te volgen. Een incident of een conflict in de regio van het Midden-Oosten kan plots gevolgd worden door onverwachte ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen kunnen concrete en negatieve gevolgen op de veiligheidssituatie op het grondgebied van de Staat van Israël veroorzaken.

In het geval van crisis is het aangeraden om gebieden waar de crisis zich voordoet te vermijden en de Israëlische veiligheidsinstructies nauwgezet op te volgen (o.a. door de website van de Home Front Command, de Israëlische overheid die verantwoordelijk is voor civiele defensie (met optie "other languages"). Hou er rekening mee dat deze site alleen toegankelijk is vanuit Israël. Uw hotel en/of touroperator kunnen ook een hulp zijn.

Telkens wanneer geweld toeneemt in de westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, is het raadzaam om waakzaam en voorzichtig te zijn en om weg te blijven van deze betogingen en samenscholingen.

U kunt een praktische gids downloaden met essentiële veiligheidsmaatregelen in geval van een crisis.

Het Consulaat-Generaal van België in Jeruzalem stelt ook een gids over de veiligheidsmaatregelen ter beschikking van landgenoten die in Jeruzalem of in het Palestijns Gebied verblijven. Deze gids is eveneens beschikbaar op de website van het Consulaat-Generaal.