Reizen naar Israël: Reisadvies

Reist u naar Israël? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update in Israël

Laatste updates en informatie in Israël.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Jerusalem Day

Naar aanleiding van Jerusalem Day (4-5 juni 2024) is verhoogde waakzaamheid geboden in en rond de oude stad van Jeruzalem. Samenscholingen en betogingen dienen te worden vermeden.

Veiligheid

Alle reizen naar de regio (Israël, Jeruzalem, Palestijns Gebied) worden formeel afgeraden.

De dreigende taal van Iran tegenover Israël neemt exponentieel toe; bijgevolg is reizen naar het volledige gebied formeel afgeraden.

In Israël werd een staat van oorlog uitgeroepen op 7 oktober 2023. Er werden regelmatig raketten afgevuurd op Israël en soms op Jeruzalem, en daarnaast werden er ook infiltraties van terroristische commando’s vanuit de Gazastrook vastgesteld (die kunnen nog steeds plaatsvinden). Er werden aanslagen op de burgerbevolking gepleegd in Israël, en dat aantal kan nog toenemen.

Israël voert massale bombardementen uit op de Gazastrook en voert een grootschalig grondoffensief uit.

Aan de Israëlisch-Libanese grens wisselen Hezbollah en Israël regelmatig raketvuur uit. Er is een reëel risico dat de situatie verslechtert.

In het zuiden van Israël wordt de stad Eilat beschoten met raketten en drones vanuit Jemen en Syrië.

Israëlische plaatsen in de buurt van de Libanese grens en de Gazastrook zijn geëvacueerd en zijn momenteel ontoegankelijk.

De situatie op de Westelijke Jordaanoever is tegenwoordig heel onstabiel. Verschillende gewelddadige incidenten vinden geregeld plaats en militaire operaties worden voortgezet. Controles worden versterkt op grote assen, in de buurt van en binnen de grote Palestijnse steden. Veel plaatsen zijn afgesloten door checkpoints van het Israëlische leger. Verhoogde waakzaamheid wordt aangeraden op de hele Westelijke Jordaanoever en verplaatsingen zouden beperkt moeten worden.

Aan alle personen in Israël, Jeruzalem en het Palestijns Gebied wordt dus gevraagd om:

  • De aanbevelingen van de lokale autoriteiten (politie, leger, etc.) op te volgen die rechtstreeks of via hotels, reisbureaus, lokale contacten, televisie, radio worden doorgegeven;
  • De evolutie van de situatie via de media te volgen;
  • Rechtstreeks contact op te nemen met luchtvaartmaatschappijen / reisbureaus in geval van annuleringen van vluchten, rekening houdend met het feit dat men geduld moet hebben omdat veel buitenlandse luchtvaartmaatschappijen geen vluchten meer naar Israël uitvoeren;

Reist u momenteel als niet-resident door Israël, Jeruzalem of het Palestijnse Gebied? Registreer dan uw aanwezigheid dan op Travellers Online, als u dat nog niet hebt gedaan. In geval van nood kunt u ook contact opnemen met de Ambassade van België in Tel Aviv op +972 544 679 536 of het Consulaat-Generaal van België in Jeruzalem op +972 53 429 86 03.

Toegang tot de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv

Reizigers met een Palestijns paspoort en reizigers van Palestijnse afkomst of met familie in het Palestijnse gebied die zelf geen Palestijns paspoort bezitten, worden door de Israëlische overheid aan complexe reisbeperkingen onderworpen. Deze reizigers mogen het gebied niet betreden via de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv. Ze moeten het land binnenkomen en verlaten via Jordanië en de Allenbybrug. Ze moeten de toegangsvereisten controleren bij de Ambassade van Israël voordat ze op reis gaan.

Andere reizigers die naar het Palestijnse gebied willen reizen om te studeren, les te geven, op vrijwillige of niet-vrijwillige basis te werken, enz. zijn nu ook onderworpen aan dezelfde beperkingen en moeten door Jordanië reizen.

Dat de luchtvaartmaatschappij hen een vliegtuigticket verkoopt en hen in staat stelt om een vlucht naar Tel Aviv te nemen, is echter geen garantie dat ze via de luchthaven Ben Gurion het land in Tel Aviv mogen binnenkomen. Noch de Belgische Ambassade in Tel Aviv, noch de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel zijn in staat om tussenbeide te komen om hen te helpen om via de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv (of via de Allenbybrug) te reizen.

Vooralsnog gelden deze beperkingen niet voor toeristische reizen die onder andere bezoeken aan het Palestijnse gebied, zoals Bethlehem, omvatten. Deze reizigers mogen het land binnenkomen via de luchthaven Ben Gurion.

De regio van het Midden-Oosten is onstabiel. Crisissen komen voor, met onder meer raketlanceringen tussen Gaza, Zuid-Libanon, Syrië en Israël.

Reizigers worden verzocht om de situatie nauwkeurig op te volgen. Een incident of een conflict in de regio van het Midden-Oosten kan plots gevolgd worden door onverwachte ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen kunnen concrete en negatieve gevolgen op de veiligheidssituatie veroorzaken.

Het is aangeraden om gebieden waar de crisis zich voordoet te vermijden en de Israëlische veiligheidsinstructies nauwgezet op te volgen (o.a. door de website van de Home Front Command, de Israëlische overheid die verantwoordelijk is voor civiele defensie (met optie "other languages"). Hou er rekening mee dat deze site alleen toegankelijk is vanuit Israël. Uw hotel en/of touroperator kunnen ook een hulp zijn.

Telkens wanneer geweld toeneemt in de westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, is het raadzaam om waakzaam en voorzichtig te zijn en om weg te blijven van deze betogingen en samenscholingen.

U kunt een praktische gids (PDF, 202.55 KB) downloaden met essentiële veiligheidsmaatregelen in geval van een crisis.

Het Consulaat-Generaal van België in Jeruzalem stelt ook een gids over de veiligheidsmaatregelen ter beschikking van landgenoten die in Jeruzalem of in het Palestijns Gebied verblijven. Deze gids is eveneens beschikbaar op de website van het Consulaat-Generaal.