Reizen naar Italië: Reisadvies

Reist u naar Italië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Italië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Italië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Op dit moment zijn er vrijwel geen reisbeperkingen in verband met COVID, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd en voorbereid op reis te gaan.

Bij het voorbereiden van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de maatregelen die van toepassing zijn, zowel in het land van bestemming als in eventuele transitlanden.

Als u ziek wordt op reis, is het over het algemeen aan te raden om niet naar buiten te gaan zolang u zich ziek voelt. Als u een geval van COVID-19 heeft, bevestigd via een zelftest of een klinische diagnose van een arts, raden we u aan om thuis te blijven en uzelf te isoleren om verspreiding te voorkomen.

In geval van ziekte is het belangrijk om de sociale verspreiding van het virus te beperken. Als u toch naar buiten moet, is het sterk aan te raden om minstens 1,5 meter afstand te houden van andere mensen. Draag een masker als u andere mensen ontmoet, vooral mensen met een zwakke gezondheid, en vermijd drukke plaatsen.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische voorzieningen zijn gelijkaardig aan die in België.

Bij medische problemen, kan de patiënt zich richten tot de spoedhulp (pronto soccorso) van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het telefoonnummer voor de ambulance- en spoeddiensten is 118.

Wij raden aan de Europese ziekteverzekeringkaart van uw ziekenfonds mee te nemen. Het is natuurlijk aanbevolen om een reisapotheek te voorzien.


Voedsel-en drinkwaterveiligheid

Er bestaat geen bijzonder risico. Bij grote hitte moeten de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Leidingwater kan overal gedronken worden. Let wel op met het leidingwater op kleine eilanden.


Inentingen

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's

Aids, hepatitis B en C

De risico's zijn dezelfde als in de andere landen van de Europese Unie.

Westnijlkoorts

Er bestaat geen vaccin tegen westnijlkoorts, een ziekte die voornamelijk in Noord-Italië aan een opmars bezig is. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar vaccins, maar voorlopig bestaat preventie vooral uit het verminderen van blootstelling aan muggenbeten.

Het Italiaanse Hoger Gezondheidsinstituut raadt aan insectenverdelgers te gebruiken, bij zonsopgang en -ondergang lange broeken en shirts met lange mouwen te dragen, vliegenramen te gebruiken, regelmatig het stilstaande water te legen uit bloempotten en emmers, regelmatig het water te verversen in drinkbakken voor dieren en kinderzwembadjes rechtop te zetten wanneer ze niet in gebruik zijn.

Afrikaanse varkenspest 

De Afrikaanse varkenspest komt endemisch voor in Sardinië. De Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virale infectie die gedomesticeerde varkens en wilde everzwijnen treft en die zich potentieel op grote schaal en snel kan verspreiden en daarbij nationale grenzen oversteekt. Er bestaat geen enkele behandeling en geen enkel vaccin tegen deze ziekte. Het virus is evenwel niet gevaarlijk voor de mens. Reizigers worden eraan herinnerd dat het ten strengste verboden is om vlees- of vleesproducten van varkens en/of  everzwijnen mee te brengen vanuit Sardinië naar België.

Apenpokken

Wereldwijd woedt in verschillende landen een apenpokkenuitbraak, die de WHO op 24 juli 2022 uitriep tot een internationale medische noodsituatie. Ook in Italië werden meerdere besmettingen met het apenpokkenvirus vastgesteld.

De symptomen van de ziekte zijn zich onwel voelen, koorts, spierpijn, hoofdpijn en huidletsels. Indien u in contact bent geweest met een besmet persoon of symptomen ontwikkelt, contacteert u telefonisch een arts en volgt u de aanbevelingen van de lokale gezondheidsautoriteiten. Preventieve maatregelen zijn van groot belang.

Meer informatie over apenpokken vindt u bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de WHO.