Reizen naar Italië: Reisadvies

Reist u naar Italië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Italië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Italië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Hebt u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van de elleboog
  • Blijf thuis als u ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis als u symptomen vertoont (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische voorzieningen zijn gelijkaardig aan die in België.

Bij medische problemen, kan de patiënt zich richten tot de spoedhulp (pronto soccorso) van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het telefoonnummer voor de ambulance- en spoeddiensten is 118.

Reizigers moeten in het bezit zijn van de Europese kaart voor ziekteverzekering die wordt afgeleverd door het Belgische ziekenfonds. Het is aan te raden een goed bevoorrade reisapotheek mee te nemen.


Veiligheid water en voedsel

Er is geen bijzonder risico. Bij grote hitte moeten de normale voorzorgen worden genomen, zoals overal (opletten met rauw vlees of rauwe vis). Leidingwater kan overal gedronken worden. Let wel op met het leidingwater op kleine eilanden.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina


Bijzondere risico's


Aids, hepatitis B en C

De risico's zijn dezelfde als in de andere EU-landen.

Westnijlvirus

Er bestaat geen vaccin tegen westnijlkoorts, een ziekte die voornamelijk in Noord-Italië aan een opmars bezig is. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar vaccins, maar voorlopig bestaat preventie vooral uit het verminderen van blootstelling aan muggenbeten. Daarom is het raadzaam uzelf te beschermen tegen beten en te voorkomen dat muggen zich gemakkelijk voortplanten.

Het Italiaanse Hoger Gezondheidsinstituut raadt aan insectenwerende middelen te gebruiken, bij zonsopgang en -ondergang lange broeken en shirts met lange mouwen te dragen, vliegenramen te gebruiken, regelmatig het stilstaande water te legen uit bloempotten en emmers, regelmatig het water te verversen in drinkbakken voor dieren en kinderzwembadjes rechtop te houden wanneer ze niet in gebruik zijn.

Vogelgriep

Met betrekking tot vogelgriep leggen de Wereldgezondheidsorganisatie en de FOD Volksgezondhei  geen enkele reisbeperking op naar eender welke bestemming, maar ze bevelen wel nog steeds een aantal voorzorgsmaatregelen aan om de contactrisico's met het virus van de vogelgriep te verkleinen: mijden van pluimvee, eten van goed gebakken of gekookt vlees van gevogelte of gevogelteproducten, regelmatig wassen van handen.

Uitvoerige informatie vindt u terug op de websites van de FOD Volksgezondheid: health.fgov.be - Influenza aviaria (salute.gov.it) , van de Wereldgezondheidsorganisatie , het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen, FAVV of de Wereldorganisatie van Diergezondheid, O.I.E.

Afrikaanse varkenspest 

De Afrikaanse varkenspest komt endemisch voor in Sardinië. De Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virale infectie die gedomesticeerde varkens en wilde everzwijnen treft en die zich potentieel op grote schaal en snel kan verspreiden en daarbij nationale grenzen oversteekt. Er bestaat geen enkele behandeling en geen enkel vaccin tegen deze ziekte. Het virus is evenwel niet gevaarlijk voor de mens. Reizigers worden eraan herinnerd dat het ten strengste verboden is om vlees- of vleesproducten van zowel varkens als everzwijnen mee te brengen uit Sardinië.

Apenpokken

Wereldwijd woedt in verschillende landen een apenpokkenuitbraak, die de WHO op 24 juli 2022 uitriep tot een internationale medische noodsituatie. Ook in Italië zijn er meerdere besmettingen met het apenpokkenvirus.

De symptomen van de ziekte zijn algemeen onwelzijn, koorts, spierpijn, hoofdpijn en huidletsels. Indien u in contact bent geweest met een besmet persoon of symptomen ontwikkelt, contacteert u telefonisch een arts en volgt u de aanbevelingen van de lokale gezondheidsautoriteiten. Preventieve maatregelen zijn van groot belang.

Meer informatie over apenpokken vindt u bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de WHO