Reizen naar Italië: Reisadvies

Reist u naar Italië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Italië

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Italië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Naar aanleiding van het slechte weer en de overstromingen in de Regio Emilia-Romagna, vragen we u om voorzichtig te zijn en u te informeren over de laatste ontwikkelingen door de website van de civiele bescherming te raadplegen: Allertamento meteo-idro | Dipartimento della Protezione Civile alsook het lokale nieuws. Momenteel zijn de meest getroffen provincies: Forli-Cesena, Ravenna en Bologna.

Door het noodweer zijn enkele (snel)wegen afgesloten. Hierdoor kunnen lange files ontstaan. Voor noodgevallen kunt u de lokale hulpdiensten bellen via het centrale noodnummer: 112. 

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus
     

1. Naar Italië reizen

Om Italië binnen te komen vanuit België is geen Covid Safe Ticket (in Italië ‘green pass’ genoemd) of Passenger Locator Form nodig.

Als u de voorbije 14 dagen voorafgaand aan uw aankomst in Italië in een ander land dan België bent geweest of indien u wil nakijken welke maatregelen van toepassing zijn op uw specifieke situatie, controleert u best de website Viaggiare Sicuri van het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarop kunt u een “Questionario” (vragenlijst, in het Engels) invullen. Op basis van uw antwoorden genereert de website persoonlijke instructies betreffende uw verplaatsing naar of van Italië.


2. Regels die van toepassing zijn op Italiaans grondgebied

Het dragen van een masker in ziekenhuizen en rusthuizen is niet langer verplicht. 

Indien u positief test in Italië, moet u in isolatie. De lokale gezondheidsdienst bepaalt de duur van deze isolatie, afhankelijk van uw vaccinatiestatus. De kosten voor een eventuele quarantaine op hotel zijn voor eigen rekening. De testresultaten en de Italiaanse procedure kunnen niet betwist worden.

U mag niet reizen wanneer u in quarantaine zit en u moet de quarantaine daar vervolledigen alvorens u naar België kunt terugkeren. Enkel in uitzonderlijke gevallen en in overleg met de gezondheidsautoriteiten kan van deze regel afgeweken worden. De ambassade komt niet tussen in deze repatriëringen.
 

3. Meer informatie

Voor extra informatie kunt u terecht op de volgende websites: