Reizen naar Italië: Reisadvies

Reist u naar Italië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update in Italië

Laatste updates en informatie in Italië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Vulkanische activiteit op Stromboli en Etna

Vanwege de toegenomen activiteit van de vulkaan Stromboli heeft de Italiaanse Civiele Bescherming code rood afgekondigd, het hoogste alarmniveau. Gezien het risico op uitbarstingen en aardverschuivingen, wordt geadviseerd de vulkaan niet te naderen. Er zijn ook asregens geregistreerd.


De Etna is de meest actieve vulkaan van Europa. Periodes van hoge activiteit kunnen leiden tot grote aswolken, aardbevingen en de uitstoot van schadelijke gassen. De Italiaanse autoriteiten voor civiele bescherming hebben het alarmniveau verhoogd naar het tweede niveau, geel.
 

Als u naar de betrokken gebieden reist, moet u uiterst waakzaam zijn, u informeren en de instructies van de lokale autoriteiten opvolgen. Voor meer informatie kan u de onderstaande links raadplegen.

Nuttige links :

Napels - Aardbevingen op de site van de Phlegraean Fields

Sinds meerdere maanden worden regelmatig aardbevingen geregistreerd in de zone van de Phlegraean Fields, tot een magnitude van 4,4 op de schaal van Richter.

De Civiele Bescherming raadt alle in de buurt verblijvende burgers aan de informatie op hun website te raadplegen.

Gardameer

Wees aandachtig op mogelijke openbare gezondheidswaarschuwingen (voorbeeld, in juli 2024: aanwezigheid van Norovirus in bepaalde zones aan het Gardameer). Informeer u bij uw vakantiebestemming om na te gaan of er ter plaatse problemen zijn (hotel, campinguitbater, verhuurder vakantiewoning…).

In het geval van enig probleem tijdens uw verblijf, volg dan de instructies van de lokale autoriteiten (website Civiele Bescherming - Twitter account @DPCgov - informatie vanuit Italië: 800 840 840).

PASS voor toegang tot het centrum van Venetië

Vanaf nu is een PASS verplicht om het stadscentrum van Venetië te betreden tussen 8.30 u. en 16 u. tijdens de volgende periodes: 


- 2, 3, 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25 en 26 mei 2024;
- 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 en 30 juni 2024;
- 6, 7, 13 en 14 juli 2024.

Deze PASS kost 5 euro en is hier online te koop.


Om de bezoekersstroom in goede banen te leiden en de toegang te controleren, zijn er slagbomen geplaatst bij de belangrijkste toegangspunten tot het stadscentrum. Stewards controleren de QR-codes van bezoekers en helpen toeristen die geen PASS hebben om deze te downloaden. Iedereen die niet in een van de onderstaande uitsluitings-/vrijstellingscategorieën valt en niet in het bezit is van een PASS, kan een boete krijgen.


Vrijstellingen - De volgende categorieën zijn vrijgesteld van betaling: 
- Personen die verblijven in accommodaties in Venetië (deze personen zijn nog steeds onderworpen aan de betaling van de gemeentelijke toeristentaks);
- Inwoners;
- Kinderen tot 14 jaar;
- Personen die ter plaatse zorg nodig hebben;
- Personen die deelnemen aan een sportwedstrijd;
- Echtgenoten/samenwonenden/ouders of schoonouders tot en met de 3e graad van inwoners die in het gebied wonen waar de PASS verplicht is.

Deze mensen moeten hun aanwezigheid echter wel registreren via het speciale portaal (zie hier).

Uitsluitingen - De volgende categorieën zijn uitgesloten van betaling en registratie op het portaal, op voorwaarde dat ze kunnen bewijzen dat ze tot een van de uitsluitingscategorieën behoren (bijv. studentenkaart, identiteitskaart met adresgegevens, enz.) 
- Inwoners van de gemeente Venetië;
- Werknemers;
- Studenten van alle niveaus in educatieve instellingen in het historische centrum of op de eilanden;
- Particulieren en familieleden van degenen die gemeentebelasting betalen (IMU);

Raadpleeg voor meer informatie de FAQ van de gemeente Venetië.