Reizen naar Italië: Reisadvies

Reist u naar Italië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Italië

Informatie over vervoer in Italië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft een overzicht


Nuttige informatie voor buitenlandse bestuurders is beschikbaar op de website van de ACI "Automobile Club d'Italia":

Het wegennet is goed en ontwikkeld. Men moet betalen voor de autosnelwegen.

OPGEPAST : Het centrum van Rome is verboden voor wagens zonder een speciaal toegangsbewijs; het wordt enkel aan de inwoners afgegeven. Dit is ook zo voor Milaan en voor de historische centra van vele andere Italiaanse steden, voornamelijk in Toscane (Pisa, Firenze). Elektronische flitspalen controleren de toegang tot het centrum en er wordt een foto genomen van de nummerplaat van de wagen. Overtreders komen die speciale zones met beperkte toegang (“ZTL” voor “zona a traffico limitato”) meestal uit onwetendheid binnen, soms meerdere keren dezelfde dag, en worden systematisch beboet. De boetes worden per brief overgemaakt ook aan de overtreder woonachtig in het buitenland, zelfs wanneer deze met een huurwagen reed. Het is aangeraden het betalingsbewijs van een boete tenminste vijf jaar te bewaren.

Het is verplicht, ook overdag, met de autolichten aan te rijden op autosnelwegen en grote wegen buiten de stad; het is niet verboden ook op andere wegen met de autolichten aan te rijden. Moto's en motorfietsen moeten altijd en overal hun lichten aansteken.

Oproepnummer van de politie bij een ongeval: 112 of 113.


Veiligheid / info luchtvaart

Meerdere rechtstreekse vluchten worden dagelijks verzekerd door Brussels Airlines alsook door Alitalia en door o.a. Ryanair. Er zijn vele binnenlandse vluchten.


Veiligheid / info scheepvaart

De ferryboten zorgen voor de verbinding met de eilanden en andere landen (bv. Albanië, Griekenland, Kroatië,..). Tijdens de verlofperiodes moet men zeker reserveren en men moet zich verwachten aan lange wachttijden bij het inschepen van de wagen tijdens de zomerperiode.

Zowel voor de ferryboten als voor de cruises die vertrekken vanuit een Italiaanse haven wordt systematisch bij het opstappen op de boot een identiteitscontrole gedaan. U dient dus in het bezit te zijn van een geldig reisdocument, ook voor uw kinderen.


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Italië heeft een zeer dicht spoorwegennet, gaande van hoge snelheidstreinen tot lokale treinen. Reservatie is mogelijk voor het grootste deel van de verbindingen via internet (http://www.trenitalia.com/tcomfr ET http://www.italotreno.it/en). In de meeste stations zijn er automaten die in verschillende talen de aankoop van een biljet met bank- of kredietkaart toelaten. De tarieven van de treintickets verschillen naargelang het type trein men neemt (Eurostar, Intercity, Regionale). Gelieve altijd na te gaan of men het juiste ticket heeft gekocht en ook het ticket te valideren aan de hiervoor bestemde machines in het station voor men de trein neemt, anders riskeert men een boete door de controleur.