Reizen naar Ivoorkust: Reisadvies

Reist u naar Ivoorkust? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Ivoorkust

Informatie over de algemene veiligheid in Ivoorkust.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Actualiteit

De lokale verkiezingen zijn gepland voor oktober 2023. Tijdens deze periode voorafgaand aan de verkiezingen wordt aanbevolen waakzaam te blijven en weg te blijven van bijeenkomsten.

Hoewel de veiligheidssituatie verbeterd is door de talrijke veiligheidsmaatregelen die de autoriteiten hebben getroffen, blijft de terroristische dreiging aanwezig gezien de ontwikkelingen in de Sahel.

Gezien de evolutie van de veiligheidssituatie in Burkina Faso en Mali en recente aanslagen in de grensstreek, worden alle verplaatsingen naar het grensgebied met Burkina Faso en Mali sterk afgeraden. Om dezelfde redenen moeten het Nationaal Park Comoé evenals de stad Bouna en omgeving absoluut vermeden worden.


Algemene veiligheid

De veiligheidssituatie is merkbaar verbeterd in heel Ivoorkust, en in het bijzonder in de economische hoofdstad Abidjan. Er circuleren echter nog duizenden illegale wapens in het land die de criminaliteit faciliteren. In de streek van Bouaké, in het noorden en het westen, blijft het fenomeen van de “coupeurs de route” (hinderlagen om reizigers te beroven) aanhouden.

Het is raadzaam om informatie in te winnen alvorens naar deze regio's af te reizen.

De grensstrook met Liberia is te vermijden omwille van de gewapende aanvallen die er zich af en toe voordoen.

Overal in het land, maar in het bijzonder in Abidjan, wordt aanbevolen om niet-beveiligde locaties met een hoge concentratie aan mensen te mijden.
De ambassade raadt alle Belgen die naar Ivoorkust reizen aan zich in te schrijven op Travellers Online.


Criminaliteit 

In vergelijking met andere grote steden in de regio is de criminaliteit in Abidjan relatief beperkt. Diefstallen, inbraken en overvallen, soms met geweld, worden echter geregistreerd, ook in de woonwijken voor expats.

Het gewapend banditisme blijft een probleem. In het binnenland maken zogenaamde “coupeurs de route” sommige wegen onveilig, vooral in het noorden (as Bouaké-Korhogo), in het westen en in de streek van Bouaké en Bouaflé. Het is raadzaam om op de hoofdassen te blijven, zich met minstens twee auto's te verplaatsen en niet 's nachts te reizen. Ook in de steden komt criminaliteit voor, meer in het bijzonder in de volkswijken van Abidjan.


Enkele raadgevingen

  • Vermijd verplaatsingen buiten de steden na valavond;
  • Houd de deuren van uw voertuig altijd op slot, ook bij korte verplaatsingen;
  • Draag geen juwelen of heb geen grote sommen geld bij u;
  • Zorg dat uw woning voldoende beveiligd is;
  • Wapen u tegen diefstal van identiteitsdocumenten door de originelen op een veilige - plaats te bewaren en enkel kopieën bij u te houden;
  • Opgelet voor allerlei soorten van oplichterij;
  • Houd steeds op een discrete manier een gsm bij u;
  • Houd steeds een lijstje bij u met de telefoonnummers van de ordediensten (110, 111 of 170: Politie; 180: brandweer; 185 : ambulance).