Reizen naar Ivoorkust: Reisadvies

Reist u naar Ivoorkust? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Ivoorkust

Informatie over gezondheid en hygiëne in Ivoorkust.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen;
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
  • Heeft u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog;
  • Blijf thuis als u ziek bent;
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken;
  • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen;
  • Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging 

De medische infrastructuur is betrekkelijk goed en de apotheken zijn goed bevoorraad, maar het wordt warm aanbevolen dat u zich voorziet van een reisapotheek, goed gevuld met de door uw dokter voorgeschreven geneesmiddelen. Om verzorgd te worden, moet u een bewijs van verzekering kunnen voorleggen of een borgsom betalen (die aanzienlijk kan zijn). Privé (kwaliteits)ziekenhuizen zijn vaak duur.

 

Veiligheid water en voedsel

Het wordt aanbevolen om:

  • Bij voorkeur mineraalwater uit flessen te drinken of, in ieder geval, gekookt en gefilterd water;
  • Geen kraantjeswater te drinken;
  • Voorzichtig te zijn bij het consumeren van groenten, fruit en schelpdieren;
  • Vlees en vis goed te laten doorbakken;
  • Regelmatig de handen te wassen met water en zeep of met een ontsmettingsmiddel.

 

Inentingen:

Zie deze pagina

 

Bijzondere sanitaire risico's in Ivoorkust

MPOX

MPOX is een virus dat wordt overgedragen van dier op mens en tussen mensen onderling door direct huidcontact. De symptomen treden op na een incubatietijd van 5 tot 21 dagen en omvatten huiduitslag, jeuk, koorts, hoofdpijn, pijn, algemeen onwelzijn, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. De ziekte wordt ook gekenmerkt door huiduitslag in de vorm van vlekken of puisten, die uiteindelijk een korst vormen die eraf valt. Herstel duurt 2 tot 4 weken, maar ernstige complicaties zijn mogelijk, vooral bij mensen met een verminderde immuniteit.

MPOX circuleert in Ivoorkust, waar verschillende gevallen zijn bevestigd door de gezondheidsautoriteiten, waarvan sommige met dodelijke afloop.

Het risico op infectie is hoog voor reizigers die in nauw contact komen met getroffen gemeenschappen. Het is lager voor reizigers die elk contact met deze gemeenschappen vermijden.

Hoewel de ernst van de ziekte en het risico voor de meeste reizigers laag zijn, is voorzichtigheid geboden en is het aangeraden de volgende maatregelen te volgen:

  • Vermijd nauw huidcontact met zieke mensen of dieren in getroffen gebieden;
  • Hanteer een goede handhygiëne, vooral na contact met dieren of mensen in risicogebieden;
  • Vermijd  seksueel en nauw fysiek contact, zoals huid-op-huidcontact, met een geïnfecteerde persoon;
  • Het is sterk afgeraden om bushmeat te eten. Bushmeat kan verschillende ziekten overbrengen, waaronder mogelijk MPOX;
  • Vermijd contacten met mogelijk besmette oppervlakken, vooral in gebieden waar gevallen van MPOX zijn gemeld. Dit geldt ook voor beddengoed, handdoeken of andere persoonlijke voorwerpen die in contact kunnen zijn geweest met een besmette persoon;
  • Raadpleeg een arts als u symptomen ontwikkelt zoals huiduitslag gepaard met koorts. Isoleer uzelf onmiddellijk in uw woning;
  • Informeer bij terugkeer uw arts als u in een risicogebied bent geweest en symptomen vertoont.

Algemene vaccinatie wordt momenteel niet aanbevolen.

U vindt informatie op de pagina's gewijd aan MPOX op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde of de pagina met informatie bestemd voor het publiek van de FOD Volksgezondheid.

Reizigers met verminderde immuniteit die mogelijk een risicocontact heb gehad kunnen, indien ze zich zorgen maken, contact opnemen met de hulplijn van het Instituut voor Tropische Geneeskunde om hun specifieke geval te bespreken. Het ITG heeft een hulplijn voor reizigers die telefonisch deskundig advies kan geven.

De bevoegde autoriteiten volgen de ontwikkelingen voortdurend op en de richtlijnen kunnen worden bijgewerkt als er nieuwe informatie beschikbaar is. We nodigen u daarom uit om het reisadvies regelmatig te raadplegen voor eventuele wijzigingen.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree komt vaak voor in Ivoorkust. Het risico op het krijgen van diarree kan verminderd worden door geregeld de handen te wassen, door drinkwater te ontsmetten en door voedsel goed te wassen alvorens het te eten. In de behandeling van diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Daartoe kunnen speciale zoutoplossingen gebruikt worden die bij de apotheek verkrijgbaar zijn.

Malaria

Malaria is erg verspreid in Ivoorkust. U kunt malaria in het algemeen vermijden door eenvoudige maatregelen te nemen zoals te slapen onder een muggennet of de niet-bedekte delen van het lichaam met een afwerende zalf of spray te behandelen, in het bijzonder wanneer de muggen het meest actief zijn, namelijk in de vroege ochtend en bij valavond. In functie van de voorziene duur van het verblijf en uw medische verleden, zal de dokter op een doeltreffende manier inlichtingen geven over de antimalariamiddelen. In geval van griepachtige symptomen (ook na terugkeer in België) moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Ivoorkust beschikt over voldoende opsporings- en behandelingscapaciteit.

Dengue

Dengue is endemisch in Abidjan.

Malariamuggen zijn enkel actief vroeg in de ochtend en bij valavond; de verspreiders van dengue behoren echter tot een ander ras en steken op om het even welk uur. Om die reden wordt het aangeraden om zich in te smeren met anti-muggencrème vooraleer buiten te gaan.
Zoals malaria ontwikkelt dengue symptomen die na enkele dagen incubatie gelijken op de griep.
Daarom moet de reiziger die uit Ivoorkust terug is gekeerd en die zekere symptomen van de griep vertoont (koorts, spierpijnen, hoofdpijn…) aan zijn behandelende geneesheer in België vermelden dat hij onlangs naar Ivoorkust is gereisd.

Zika

Het Zika-virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen stelt men geen symptomen vast, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een tropisch muggenwerend product, onder een muggennet te slapen en kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Voor meer informatie (ook over de gevolgen voor het seksuele leven) kunt u de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde raadplegen.

Gele koorts

Inenting tegen gele koorts is verplicht vanaf 1 jaar. Deze inenting moet 10 dagen voor het vertrek gebeuren en is levenslang geldig.

Aids, hepatitis B en C

Ivoorkust is ernstig geteisterd door het aidsvirus. Andere overdraagbare geslachtsziekten zoals syfilis, herpes en hepatitis B, komen ook veel voor.

Bilharziose, hersenvliesontsteking

Vermijd blootsvoets lopen in stilstaand water. In heel wat plassen komt Bilharziose voor. Gevallen van hersenvliesontsteking werden gemeld in het noorden.

Ebola

Op 14 augustus 2021 werd er in Abidjan een geval van Ebola ontdekt. Dit was een geïsoleerd geval. Op 31 augustus 2021 verklaarde de regering het einde van de epidemie.