Reizen naar Ivoorkust: Reisadvies

Reist u naar Ivoorkust? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Ivoorkust

Informatie over de lokale wetgeving in Ivoorkust.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Elke resident of bezoeker is onderworpen aan de wetten van Ivoorkust.

Drugs

De drugs waarvan het gebruik en het bezit zijn verboden, zijn dezelfde als deze in België. Drugshandel wordt streng gestraft (met 5 tot 20 jaren gevangenisstraf) net zoals het bezit en het verbruik ervan (3 tot 5 jaren gevangenisstraf en boetes).

Seksualiteit

Elke Belg die in het buitenland een seksueel misdrijf begaat dat door het Belgisch recht wordt bestraft kan in België worden vervolgd.

Relaties met minderjarigen zijn volgens de Ivoriaanse strafwet verboden.

Homoseksualiteit is niet strafbaar. Het land heeft echter geen wetgeving om seksuele minderheden tegen discriminatie te beschermen en homoseksualiteit wordt maatschappelijk niet volledig aanvaard. Hoewel de rechtspositie van de LGBT-gemeenschap in Ivoorkust gunstiger is dan in andere landen op het continent, blijven voorzichtigheid en discretie geboden.

Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV)

Ivoorkust kent een hoge prevalentie op vlak van vrouwelijke genitale verminking (VGV). VGV is een praktijk die (zware) fysieke en psychologische complicaties veroorzaakt bij meisjes en vrouwen.

Bovendien is VGV verboden in België en kan elke persoon die een genitale verminking op een minderjarige uitvoert, vergemakkelijkt of bevordert – ook wanneer de verminking buiten de landsgrenzen uitgevoerd werd – vervolgd worden wanneer hij/zij zich op het Belgisch grondgebied bevindt.

Fotografie

Fotograferen van openbare gebouwen en plaatsen is verboden zonder voorafgaandelijke toelating van lokale autoriteiten. Het is aan te raden vooraf aan elke persoon die u wil fotograferen de toestemming te vragen.

Zeden en gewoonten

Het zuiden van het land is hoofdzakelijk katholiek. Het noorden van het land is hoofdzakelijk moslim. Westerse vrouwen zijn niet verplicht om zich volgens de lokale gewoontes te kleden. Het is in heel het land verboden militaire of paramilitaire kledij te dragen.

Diversen: aankoop van ivoor, kunst en diamant

Ivoor kopen of verkopen is strafbaar.

De aankoop van authentieke Afrikaanse kunst is onderworpen aan een uitvoervergunning, die kan worden verkregen bij het Musée des civilisations te Abidjan Plateau.

Export van diamant wordt streng door een nationale reglementering beheerst (toestemming van het Ministerie van Mijnbouw).