Reizen naar Ivoorkust: Reisadvies

Reist u naar Ivoorkust? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Ivoorkust

Praktische info over reizen in Ivoorkust.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

De reiziger naar Ivoorkust moet in het bezit zijn van een paspoort dat ten minste 6 maanden geldig is (met ten minste 2 opeenvolgende lege pagina's) met een geldig Ivoriaans visum dat voor het vertrek bij de diensten van de ambassade van Ivoorkust te Brussel (Franklin Rooseveltlaan 234, tel +32 2 672 23 57) kan worden bekomen of bij aankomst in de internationale luchthaven van Abidjan, op voorwaarde dat men vooraf toestemming heeft gekregen via de website www.snedai.com/fr/ (ten minste 2 werkdagen verwerking) om het land binnen te komen.

(Zie voor andere inreisformaliteiten de rubriek "Laatste update") 

Rijbewijs

Voor Belgen op doorreis volstaat een internationaal rijbewijs. De Belgen die in Ivoorkust resideren (+ 3 maanden) moeten hun rijbewijs inruilen tegen een lokaal rijbewijs.
 

Betaalmiddelen

De lokale munt is de Franc CFA (XOF). De vaste wisselkoers kan worden bekomen op het internet of via de banken. De munt is vrij inwisselbaar, in het bijzonder bij de lokale banken.

Het meest gangbare is contante betaling. De Euro wordt in sommige banken aanvaard evenals in grootwarenhuizen en hotels.

Kredietkaarten worden in de grote banken te Abidjan aanvaard evenals in sommige grootwarenhuizen en hotels  (enkel VISA en Mastercard). Het gebruik van reischeques is echter enkel mogelijk in de grote banken van Abidjan.

In geval van verlies, diefstal of fraude van uw bankkaart of Belgische kredietkaart, contacteer onmiddellijk Card Stop (0032 78 170 170).
 

Reisverzekering

Een reisverzekering met voldoende risicodekking (rechtsbijstand, reisbijstand en repatriëring)is absoluut noodzakelijk gedurende de volledige duur van het verblijf in Ivoorkust.  

Verscheidene maatschappijen bieden een dergelijke specifieke dekking aan, soms zelfs de reisverzekering van  de mutualiteiten.
 

Gsm en Communicatiefaciliteiten

De 3 voornaamste operatoren zijn in principe over het hele land bereikbaar: ORANGE, MTN en MOOV Africa, zowel met abonnement als met voorafbetaling. De prijs is afhankelijk van de lopende aanbiedingen. Orange en MTN hebben ook een grote dekking voor roaming. De lokale vaste telefoonverbinding is goed. Internationale telefoonverbinding en Internet werken over het algemeen ook goed.


Post

De postdiensten werken relatief goed. Het versturen van koerier naar Europa vergt ongeveer 7 dagen. In Abidjan wordt de post niet aan huis bezorgd maar via een postbus.


Huisdieren

Het importeren van huisdieren (hond, kat) in Ivoorkust is onderworpen aan volgende voorwaarden: het voorleggen van een certificaat van goede gezondheid, opgemaakt door een dierenarts (minder dan 72 uren voor aankomst) en van een bewijs van een inenting tegen hondsdolheid.
 

Consulaire bijstand

Zoals het consulair wetboek voorschrijft: "Behalve in noodgevallen, kan de consulaire bijstand enkel aan een Belg gegeven worden nadat hij bewezen heeft alle andere hulpmogelijkheden waarvan hij zou kunnen genieten door tussenkomst van derden uit te hebben geput. Onder derden wordt hier verstaan: werkgever, verzekeringen, ziekenfonds, tour operators, transportbedrijven en naasten.”

Om uw rechten inzake consulaire bijstand te kennen, nodigen wij u uit de volgende pagina te raadplegen: Belgische of Europese consulaire bijstand | FOD Buitenlandse Zaken - Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (belgium.be)

Houders van de dubbele Belgische en Ivoriaanse nationaliteit kunnen ook beroep doen op Belgische consulaire bijstand in Ivoorkust, tenzij de instemming van de lokale overheid vereist is.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij sterk aan om uw reis te registreren via Travellers Online

De contactgegevens van de ambassade zijn als volgt:

Tel: +225 27 22 48 33 60
Gsm: +225 05 05 05 67 30 (enkel in geval van hoogdringendheid en na de openingsuren van de ambassade)
E-mail: 
abidjan@diplobel.fed.be