Reizen naar Jamaica: Reisadvies

Reist u naar Jamaica? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Jamaica

Informatie over klimaat en rampen in Jamaica.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Jamaica en het Caribisch gebied in het algemeen liggen in een gebied waar een ernstig risico op orkanen, aardbevingen en mogelijk tsunami's bestaat.

Orkanen

Reizigers worden eraan herinnerd dat het hele Caribische gebied van eind mei tot eind november het jaarlijkse orkaanseizoen kent, met potentieel ernstige gevolgen. Volg bij orkaandreiging nauwkeurig de instructies van de overheid. Als u zich ter plaatse bevindt bij orkaandreiging, dient u strikt de veiligheidsadviezen van uw touroperator of de hoteldirectie op te volgen en de plaatselijke media te raadplegen.

Voor meer informatie over orkanen: National Hurricane Center

Aardbevingsrisico’s

Jamaica ligt ook in een actieve tektonische zone, en er komen regelmatig matige aardbevingen voor. Grote aardbevingen kunnen niet worden uitgesloten. In tegenstelling tot orkanen, kunnen aardbevingen niet worden voorspeld. De laatste grote aardbeving was op 30 oktober 2023, met een kracht van 5,4.

Bij een aardbeving moet u, als u binnen bent, schuilen onder een tafel en wachten tot de beving voorbij is voordat u evacueert. Om een potentieel bijkomstig ongeluk te vermijden, neem dan niet de lift wanneer die geblokkeerd is. Eenmaal buiten, of als u al buiten bent tijdens de aardbeving, ga dan naar de aangewezen lokale verzamelplaats als die er is. Als er geen is, blijf dan uit de buurt van hoge structuren (gebouwen, elektriciteitspalen, ...).

Sommige aardbevingen kunnen een tsunami veroorzaken. Ga in het geval van een tsunamiwaarschuwing snel weg van de stranden of het kustgebied in het algemeen, en ga naar hoger gelegen grond en het midden van het eiland.

Contact bij rampen

Mocht er zich tijdens hun verblijf in Jamaica een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt er van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen.

Indien de communicatie met België onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de Ambassade van België in Kingston.

Telefoonnummer van de ambassade voor noodgevallen: +1 876 382 78 50