Reizen naar Japan: Reisadvies

Reist u naar Japan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Japan

Informatie over gezondheid en hygiëne in Japan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Covid-19

Er zijn momenteel geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer in Japan, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te blijven over de laatste geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnen te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose, is het aangeraden om binnen te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen (zie ook hieronder).

Hygiënemaatregelen ter voorkoming van de belangrijkste infectieziekten

Mondmaskers worden al meerdere jaren, zelfs vóór COVID-19, vaak gebruikt in Japan, zowel om te beschermen tegen virussen en hooikoorts als om te voorkomen dat men ziekten op anderen overdraagt. De overheid raadt het dragen van mondmaskers aan in bijvoorbeeld medische instellingen en ook tijdens de spits in het openbaar vervoer.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische infrastructuur is goed, maar duur. Buiten de grote steden is het soms moeilijk om Engelstalige dokters te vinden. Een reisverzekering wordt sterk aanbevolen. Het invoeren van een kleine hoeveelheid standaardmedicijnen stelt doorgaans geen probleem. Reizigers die bijzondere geneesmiddelen wensen mee te nemen, moeten het bewijs leveren waarvoor deze geneesmiddelen nodig zijn, en een doktersvoorschrift. Zelfs met doktersvoorschrift zijn bepaalde middelen echter verboden in Japan. Meer info over aanvaarde geneesmiddelen en de noodzakelijke documenten kan u raadplegen op de website van het ministerie van Gezondheid.

 
Veiligheid water en voedsel

Over het algemeen zijn er geen problemen rond de veiligheid van water en voedsel.

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico 's

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Japan enigszins verspreid. Bescherm u voldoende.