Reizen naar Japan: Reisadvies

Reist u naar Japan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Japan

Informatie over gezondheid en hygiëne in Japan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische infrastructuur is goed, maar duur. Buiten de grote steden is het soms moeilijk om Engelstalige dokters te vinden. Een reisverzekering wordt sterk aanbevolen. Het invoeren van een kleine hoeveelheid medicijnen stelt doorgaans geen probleem. Reizigers die bijzondere geneesmiddelen wensen mee te nemen, moeten het bewijs leveren waarvoor deze geneesmiddelen nodig zijn, en een doktersvoorschrift. Zelfs met doktersvoorschrift zijn bepaalde stimulerende middelen, en inhalatoren die stimulerende middelen bevatten, verboden in Japan. Reizigers die een grote voorraad geneesmiddelen (voor eigen gebruik gedurende meer dan één maand) wensen te vervoeren, of die injectiespuiten wensen mee te nemen, moeten op voorhand een douaneverklaring invullen.

 
Veiligheid water en voedsel

Over het algemeen geen probleem.

Op de website van het Japans Ministerie van Gezondheid, Werk en Welzijn vindt u een geactualiseerde lijst met voedingswaren waarop een distributieverbod in Japan rust kan geconsulteerd worden alsook een lijst met voedingswaren waarop het distributieverbod werd opgeheven.

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico 's


Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Japan enigszins verspreid. Bescherm u voldoende.