Reizen naar Japan: Reisadvies

Reist u naar Japan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Japan

Informatie over gezondheid en hygiëne in Japan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Hygiënemaatregelen ter voorkoming van de belangrijkste infectieziekten

Mondmaskers worden al meerdere jaren, zelfs vóór COVID-19, vaak gebruikt in Japan, zowel om te beschermen tegen virussen en hooikoorts als om te voorkomen dat men ziekten op anderen overdraagt. Sinds 13 maart 2023 heeft de regering haar aanbeveling om in de meeste situaties mondmaskers te dragen laten vallen. Men laat het nu aan het individu over om te beslissen om al dan niet een maker te dragen. De overheid blijft het dragen van mondmaskers aanraden in bijvoorbeeld medische instellingen en ook tijdens de spits in het openbaar vervoer.

De Japanse autoriteiten adviseren ook om een aantal eenvoudige maatregelen te respecteren, om de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen te beperken, zoals regelmatig de handen wassen of gesloten ruimtes goed ventileren. Ook wordt aangeraden dat mensen met griepachtige verschijnselen zo min mogelijk het huis verlaten.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische infrastructuur is goed, maar duur. Buiten de grote steden is het soms moeilijk om Engelstalige dokters te vinden. Een reisverzekering wordt sterk aanbevolen. Het invoeren van een kleine hoeveelheid standaard medicijnen stelt doorgaans geen probleem. Reizigers die bijzondere geneesmiddelen wensen mee te nemen, moeten het bewijs leveren waarvoor deze geneesmiddelen nodig zijn, en een doktersvoorschrift. Zelfs met doktersvoorschrift zijn bepaalde middelen verboden in Japan. Meer info over aanvaarde geneesmiddelen en de noodzakelijke documenten kan u raadplegen op de website van het ministerie van Gezondheid.

 
Veiligheid water en voedsel

Over het algemeen zijn er geen problemen rond de veiligheid van water en voedsel.

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico 's


Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Japan enigszins verspreid. Bescherm u voldoende.