Reizen naar Japan: Reisadvies

Reist u naar Japan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Japan

Informatie over klimaat en rampen in Japan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Klimaat en natuurrampen

Het hele jaar door kunnen er in Japan tyfoons, stormen, hevige sneeuwval, aardverschuivingen of extreme weersomstandigheden voorkomen. Japan ligt ook in een regio die gevoelig is voor seismische en vulkanische activiteiten. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kunnen vloedgolven (tsunami’s) veroorzaken.

Zoals recente natuurverschijnselen en aardbevingen aantonen, zijn sommige Japanse gebouwen en wegen niet bestand tegen aardbevingen en slecht weer. Door deze natuurverschijnselen moeten spoor- en wegverbindingen soms tijdelijk onderbroken worden.

Het is daarom raadzaam om voor uw vertrek naar Japan en tijdens uw verblijf de websites te raadplegen van de luchthavens en treinmaatschappijen die u gebruikt. Het Japan Meteorological Agency publiceert regelmatig informatie over aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunamiwaarschuwingen, de opvolging van tyfoons, enz.

Wat te doen in het geval van een natuurramp

De lokale overheden (en ook de lokale bevolking) zijn goed voorbereid op mogelijke natuurrampen (voornamelijk aardbevingen); er vinden frequente veiligheidsoefeningen plaats. U dient zich op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en de weersvoorspellingen, en u strikt te houden aan de aanbevelingen van de lokale autoriteiten, inclusief evacuatiebevelen.

 

  • De website van het Japan Meteorological Agency geeft regelmatig weerwaarschuwingen uit (website in het Engels)
  • De website van JNTO (Japan National Tourist Organization) biedt basisveiligheidstips (website in het Engels)
  • De voorzichtige reiziger kan ook op zijn telefoon de door de lokale autoriteiten ontwikkelde applicatie ‘Veiligheidstips’ installeren, die de gebruiker (in het Engels) op de hoogte stelt van de komst van aardbevingen, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen en ook weersinformatie biedt. De app “Japan Shelter Guide” (Japans/Engels) identificeert de dichtstbijzijnde evacuatiezones.