Reizen naar Japan: Reisadvies

Reist u naar Japan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Japan

Informatie over klimaat en rampen in Japan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Het hele jaar door kunnen tyfoons, stormweer, zware sneeuwval of aardverschuivingen het verkeer en het openbaar vervoer verstoren. Het is daarom raadzaam om voor uw vertrek naar Japan en tijdens uw verblijf de websites te raadplegen van de luchthavens en treinmaatschappijen die u gebruikt:


Frequente natuurrampen

Japan is gelegen in een zeer actief seismisch en vulkanisch gebied. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kunnen ook vloedgolven (tsunami 's) veroorzaken. Zoals recente natuurfenomenen en aardbevingen hebben aangetoond, zijn sommige gebouwen en wegen in Japan niet aardbevingsbestendig. Voorts dient het trein- en wegverkeer regelmatig onderbroken te worden tengevolge van de weersomstandigheden.

Het Japan Meteorogical Agency publiceert regelmatige informatie over aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami waarschuwingen, en de opvolging van tyfonen en tropische depressies.

Wat te doen in het geval van een natuurramp

Mocht er zich tijdens hun verblijf in Japan een natuurramp of een onvoorziene gebeurtenis voordoen, zoals een ernstige aardbeving en/of tsunami, dan worden de Belgen die zich op dat ogenblik in Japan bevinden verzocht zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand in te lichten en hen gerust te stellen. Indien de communicatie met het buitenland onmogelijk is, is het aangeraden zich te wenden tot de Ambassade of tot het meest nabije ereconsulaat van België in Japan.

De lokale overheden (en ook de lokale bevolking) zijn goed voorbereid op mogelijke natuurrampen (voornamelijk aardbevingen); er vinden frequente veiligheidsoefeningen plaats. Het wordt dan ook sterk aangeraden om steeds de adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen, inclusief het begeven naar de voor elke buurt aangeduide verzamelplaatsen indien nodig.

Er zijn smartphone applicaties beschikbaar die aangeven waar de dichtstbijzijnde verzamelplaats zich bevindt. Een voorbeeld is de applicatie “Japan Shelter Guide” die beschikbaar is voor Android en iPhone toestellen. Aan de hand van Google Maps worden de dichtstbijzijnde evacuatiezones aangeduid.