Reizen naar Japan: Reisadvies

Reist u naar Japan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Japan

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Japan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Coronamaatregelen van de Japanse overheid

De informatie hieronder is gebaseerd op de website van het Japanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Gezien de regelmatige evolutie van de maatregelen, is het ten zeerste aangeraden om hun website te raadplegen of contact op te nemen met de dichtstbijzijnde Japanse Ambassade of het Consulaat voordat u op reis gaat. Algemene informatie en sanitaire maatregelen vindt u ook op de website van de Japan National Tourism Organization

 

Tijdelijke maatregelen rond de toegang tot het grondgebied

Tot 11 oktober 2022 is de toegang tot het Japanse grondgebied voor buitenlandse reizigers beperkt. De toegang van “niet-toeristische” categorieën van reizigers is toegelaten, onder toezicht van de organisatie die de reiziger uitgenodigd heeft om naar Japan te reizen. Japan aanvaardt buitenlandse toeristen, maar enkel in het kader van reizen gereserveerd via een reisagentschap.

Belgische reizigers die niet in Japan wonen en die Japan willen bezoeken, moeten vooraf een visum aanvragen bij de Japanse ambassade in het land waar ze wonen.

Vanaf 11 oktober 2022 worden deze beperkingen afgeschaft. Vanaf dan zal het niet meer nodig zijn voor een Belg om een visum aan te vragen voor een kort verblijf in Japan (minder dan 90 dagen).

Doorreis (transit)

Passagiers die op doorreis zijn via de internationale luchthavens van Tokyo Narita, Tokyo Haneda of Osaka Kansai worden toegelaten om een tussenlanding te maken. Tot 11 oktober geldt de regel dat reizigers de internationale zone niet mogen verlaten.


Sanitaire maatregelen

België wordt door Japan als een blauw land gecategoriseerd. Elke reiziger vanuit België die naar Japan mag reizen, moet de volgende sanitaire maatregelen naleven:

  • Een vaccinatiecertificaat (3 doses) voorleggen of het negatieve resultaat van een COVID-19-test voorleggen die minder dan 72 uur voor de vlucht is uitgevoerd. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn vrijgesteld van deze maatregel, op voorwaarde dat ze reizen met een volwassene/ouder in het bezit van een vaccinatiecertificaat (3 doses) of een negatief testresultaat.
  • De MySos-applicatie installeren en zich ten laatste 6 uur voor aankomst in Japan online registreren via de Fast Track*. Een smartphone is essentieel, maar mensen die geen smartphone hebben, kunnen er een huren.

* De Fast Track is niet verplicht, maar wordt aanbevolen om tijd te besparen bij aankomst op de luchthaven. Hier vindt u meer informatie als u geen gebruik wenst te maken van de Fast Track.

Opgelet: Houd er rekening mee dat de regels anders kunnen zijn (quarantaineverplichting, PCR-test bij aankomst...) als de reiziger in de laatste 14 dagen voor zijn reis naar Japan in een ander land heeft verbleven. Meer informatie

Een volledig overzicht van alle maatregelen voor en na aankomst vindt u op Border Control Measures

Natuurrampen

Japan is blootgesteld aan een permanent risico op natuurrampen.

Het is ten sterkste aangeraden om waakzaam te zijn, op de hoogte te blijven van eventuele ontwikkelingen, en de weersvoorspellingen te volgen. Men hoort de aanbevelingen van lokale autoriteiten, inclusief evacuatieopdrachten, strikt na te leven.


Import van vleesproducten

Sinds 22 april 2019 heeft Japan de douanecontroles en sancties tegen de illegale invoer van vleesproducten aangescherpt.

Zie Lokale wetgeving voor meer informatie.