Reizen naar Jordanië: Reisadvies

Reist u naar Jordanië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Jordanië

Informatie over de algemene veiligheid in Jordanië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Er is in het algemeen weinig criminaliteit in Jordanië, maar let op voor zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plaatsen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken en neem de nodige voorzorgsmaatregelen (let goed op uw geld en bezittingen; draag geen opvallende sieraden, horloges of camera’s).

De veiligheidsdiensten zijn overal in het land sterk aanwezig. Er bestaat bovendien ook een bijzondere politie-eenheid voor de toeristische trekpleisters. Reizigers dienen de richtlijnen van de lokale veiligheidsdiensten strikt op te volgen.

Vanwege de recente ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden,  vinden in het hele land demonstraties en samenscholingen plaats. Hoewel betogingen meestal vreedzaam verlopen, is occasioneel geweld niet uit te sluiten. Het is aangeraden weg te blijven van grote samenscholingen en/of deel te nemen aan manifestaties, en dit vooral na het vrijdaggebed.

De grensovergangen tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever (King Hussein/Allenby Bridge) en tussen Jordanië en Israël (Sheikh Hussein/Jordan River Crossing in het noorden en Wadi Araba/Yitzhak Rabin Crossing in het zuiden) kunnen op onverwachte tijdstippen gesloten zijn. Reizen in de omgeving van de Syrisch-Jordaanse en Iraaks-Jordaanse grensgebieden wordt ten stelligste afgeraden, met uitzondering van de toeristische site Umm Qais in het noorden..

Verhoogde waakzaamheid is geboden in de omgeving van de stad Ma'an, wegens een voorgeschiedenis van burgerlijke onrust, en in de omgeving van de steden Ramtha, Mafraq en Irbid, waar de aanwezigheid van grote aantallen vluchtelingen de spanning kunnen doen oplopen. Vluchtelingenkampen dienen slechts om professionele redenen en met voorafgaande officiële toestemming te worden bezocht.

Alle reizen naar Irak en naar Syrië worden formeel afgeraden. De Belgen die zich nog in Syrië bevinden worden met aandrang verzocht het land te verlaten.