-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Een visum voor Jordanië kan bekomen worden bij aankomst aan alle grensovergangen, bij de ambassade van Jordanië in Brussel of elektronisch via https://moi.gov.jo/EN/Pages/Visa_E_Applications. De kostprijs bedraagt 40 JOD (ca. 52 EUR). Het is in principe niet mogelijk een visum te verkrijgen aan de Allenby/King Hussein bridge (passage tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever). Bij het verlaten van Jordanië moet een departure tax van 10 JOD (ca. 13 EUR) worden betaald, gewoonlijk inbegrepen in de prijs van het vliegticket bij vertrek via een luchthaven.
Let op: in Aqaba bestaat er een mogelijkheid om voor passagiers van chartervluchten via een groepsvisum met een Belgische identiteitskaart Jordanië binnen te komen. Deze mogelijkheid bestaat enkel voor reizigers die in groep reizen en een groepsvisum hebben via hun reisorganisator. In geval van terugkeer naar België wegens een onvoorziene omstandigheid bestaat er het risico dat, bij gebreke aan een binnenkomststempel en afwezigheid van een paspoort, het verlaten van Jordanië via Amman geweigerd wordt door de lokale douaneautoriteiten. Het is daarom aangeraden om altijd met een paspoort naar Jordanië te reizen.
Rijbewijs
Het Belgisch en internationaal rijbewijs worden aanvaard door de autoverhuurmaatschappijen.
Betaalmiddelen
De lokale munteenheid is de Jordaanse Dinar (JOD). Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. U kan euro's wisselen in banken en wisselkantoren of lokale biljetten kunnen met uw bankkaart worden bekomen uit geldautomaten in de meeste steden. U kan betalen in lokale munt of met een kredietkaart in de grote hotels, grootwarenhuizen in de steden en verschillende winkels. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). De Maestro/Debit-functie van een Belgische betaalkaart moet bij uw bank geactiveerd worden voor gebruik in Jordanië.
Reisverzekering
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, hospitalisatie, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.
Gsm en communicatiefaciliteiten
Goede dekking over heel het land (behalve bepaalde delen van de woestijn). Er zijn roaming-contracten met de meeste Belgische gsm-operatoren.
Huisdieren
Het is niet aanbevolen huisdieren mee te brengen naar Jordanië.
Consulaire bijstand
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen kracht verder kunnen.
Bipatriden met zowel de Belgische als de Jordaanse nationaliteit dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan bipatriden wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.
Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal – in de mate van het mogelijke – geboden worden in humanitaire noodgevallen.
Links
Raadpleeg voor nuttige informatie over reizen in het buitenland zeker ook de algemene adviezen op onze website. Voor toeristische informatie over Jordanië kan u steeds terecht op Visit Jordan