Reizen naar Kameroen: Reisadvies

Reist u naar Kameroen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Kameroen

Informatie over de algemene veiligheid in Kameroen.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Grote steden/toeristische plaatsen

In de hoofdstad Yaoundé is het afgeraden de wijk “Briquetterie” en de markt van Mokolo te bezoeken. In Yaoundé worden ook verplaatsingen te voet afgeraden wegens het risico op overvallen, zowel ’s nachts als overdag. Een plaats waar geregeld gewapende overvallen plaatsvinden, is de top van Mont Fébé, waar men een panoramisch uitzicht heeft over de stad. In de andere steden worden alle verplaatsingen ’s nachts afgeraden.

Het wordt sterk aanbevolen enkel in fysiek beveiligde residenties te verblijven. Ondanks de aanwezigheid van enkele grote hotels bieden zij niet allemaal de vereiste kwaliteit inzake veiligheid. Plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals markten, lokale festiviteiten en plaatsen in de nabijheid van militaire installaties, dienen vermeden te worden. Men dient steeds te waken over de persoonlijke veiligheid.

In het algemeen dient te worden opgemerkt dat sommige openbare amusementsgelegenheden (disco's, bars, enz.) niet aan de normen voldoen (bv. voldoende nooduitgangen). Het is daarom noodzakelijk waakzaam te blijven.

Afgeraden regio’s

Kameroen is nog steeds in oorlog met de terroristische organisatie Boko Haram en met de Islamitische Staat in West-Afrika. Alle verplaatsingen naar de regio Uiterste Noorden worden strikt afgeraden. In die regio lopen Europeanen een reëel gevaar (gewelddadige criminaliteit, verkrachtingen, ontvoeringen en aanslagen). Ook toeristen en hulpverleners lopen gevaar. Regelmatig vinden hier terroristische aanvallen plaats, voornamelijk op plaatsen waar veel mensen samenkomen (zoals lokale markten).

Alle reizen naar de administratieve regio’s Noord-West en Zuid-West zijn ten stelligste afgeraden wegens gewelddadige confrontaties tussen separatistische groeperingen en ordediensten. Het risico op ontvoeringen van Europeanen valt niet uit te sluiten. Bij algemene stakingen (“ghost towns”, elke maandag en bij bepaalde andere gelegenheden) wordt bovendien aangeraden ook overdag de openbare weg niet te gebruiken en binnen te blijven. Dit geldt voor de regio’s Noord-West en Zuid-West. Het is eveneens aangeraden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen, zoals bij voorbeeld een avondklok.

Alle reizen naar de grenszones van Kameroen met zowel Nigeria, Tsjaad als de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn afgeraden, zelfs buiten de regio's Extreme Noorden, Noord-West en Zuid-West. In de regio's van het Noorden en Adamaoua zijn alle niet-essentiële reizen afgeraden. Langs de grens met Nigeria, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek maken rovers zich schuldig aan diefstal en kidnapping met het oog op losgeld.

Consulaire dienstverlening is in deze regio’s zeer moeilijk te verkrijgen wegens de veiligheidssituatie.

Als u een verplaatsing naar deze zones overweegt, dient zij gepaard te gaan met inachtname van strikte veiligheidsmaatregelen:

  • Reizen in een beveiligd konvooi, met een escorte van Kameroense militairen en met een missieorder;
  • Een voldoende voorraad levensmiddelen voorzien;
  • Een beveiligde en vooraf bepaalde overnachtingsplaats voorzien;
  • Verplaatsingen beperken tot het uiterste, elke nachtelijke verplaatsing moet worden uitgesloten;
  • Discreet blijven over de bestemming en de gekozen reisroute om zich naar zijn bestemming te begeven.

Het wordt aanbevolen om zich regelmatig te informeren over de evolutie van de veiligheidssituatie in de zone waarin men zich verplaatst. Alle verplaatsingen moeten nauwkeurig worden uitgestippeld.