Reizen naar Kameroen: Reisadvies

Reist u naar Kameroen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Kameroen

Informatie over gezondheid en hygiëne in Kameroen.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Cholera

Kameroen wordt sinds november 2021 getroffen door een cholera-epidemie. De oorspronkelijke uitbraak, in het zuidwesten, heeft zich verspreid naar de regio’s van de Center (inclusief de hoofdstad Yaoundé), het Zuiden en Littoral (Douala).

Cholera kan zich uiten als acute waterige diarree die gepaard gaat met ernstige uitdroging. Aangezien onbehandelde cholera tot de dood kan leiden, is het belangrijk om naar een gezondheidscentrum te gaan zodra de eerste symptomen zich voordoen. In dit verband is het belangrijk regelmatig de handen te wassen met zeep en schoon water, alleen veilig water te drinken, voedsel grondig te koken en alleen te verblijven op plaatsen die hoge hygiënische normen hanteren.

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Kameroen eist geen PCR-test of bewijs van vaccinatie voor toegang tot het land. Reizigers hoeven niet langer een sneltest te ondergaan bij aankomst in het land. Vaccinatie tegen COVID-19 is niet verplicht in het land.

 

Marburgkoorts: uitbraak in Equatoriaal-Guinea

In februari 2023 werd in het naburige Equatoriaal-Guinea een uitbraak van het Marburgvirus vastgesteld. De epidemie is door de Wereldgezondheidsorganisatie voorbij verklaard, omdat er geen nieuwe gevallen zijn gemeld in de 42 dagen sinds de laatste patiënt uit behandeling werd ontslagen. In het zuiden van Kameroen moeten mensen echter waakzaam zijn voor dit virus, waarvan de symptomen onder andere ernstige hoofdpijn, een gevoel van diepe malaise en hoge koorts zijn.

Ga voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in Equatoriaal-Guinea naar de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Kost/infrastructuur medische zorgen

Het peil van de zorg in plaatselijke ziekenhuizen in Kameroen is beneden de Europese maatstaven. In geval van eenvoudige medische problemen, kunnen de consulaire diensten van de ambassade telefoonnummers van betrouwbare artsen meedelen. Het is in het algemeen beter een medische interventie of hospitalisatie  te vermijden, vandaar het nut van een repatriëringsverzekering om gezondheidsredenen.

Neem uw eigen, goed bevoorrade noodapotheek mee, evenals een voldoende voorraad medicatie voor het verblijf. Waakzaamheid is geboden voor kraampjes van handelaars in medicatie, die een hoog risico inhouden op namaak of slechte bewaring.

Veiligheid drinkwater en voedsel

Het leidingwater is niet drinkbaar, het moet eerst worden gekookt en gefilterd. Drink bij voorkeur mineraalwater uit gesloten flessen of drank die in uw bijzijn wordt geopend. De koude keten wordt niet steeds gerespecteerd, hoewel vis en vlees in hoofdzaak bevroren worden verkocht. Het verdient aanbeveling de houdbaarheidsdatum van de gekochte producten te controleren. Ambachtelijke of rauwe producten moet u vermijden. Groenten en fruit dienen te worden gewassen en geschild voor consumptie. Vermijd ook slecht gegaarde vis of vlees, rauwe melk,  geperst fruitsap, ijsblokjes of roomijs en eetwaren verkocht in kraampjes op straat.

Inentingen en vaccins

Zie deze website.

Bijzondere gezondheidsrisico's

 • Malaria
 • Meningitis
 • Cholera
 • Chikungunya
 • Zika
 • Dengue
 • Reizigersdiarree
 • Aids,
 • Hepatitis B en C
 • Bilharziose
 • Marburgkoorts

Voor meer informatie over deze gezondheidsrisico's, raadpleeg de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.