Reizen naar Kameroen: Reisadvies

Reist u naar Kameroen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Kameroen

Informatie over gezondheid en hygiëne in Kameroen.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Cholera: nieuwe uitbraak in de regio Yaoundé

In de afgelopen weken hebben de autoriteiten geconstateerd dat het aantal gevallen van cholera in Yaoundé en omgeving opnieuw is toegenomen. Cholera kan zich uiten als acute waterige diarree die gepaard gaat met ernstige uitdroging. Aangezien onbehandelde cholera tot de dood kan leiden, is het belangrijk om naar een gezondheidscentrum te gaan zodra de eerste symptomen zich voordoen. In dit verband is het belangrijk regelmatig de handen te wassen met zeep en schoon water, alleen veilig water te drinken, voedsel grondig te koken en alleen te verblijven op plaatsen die aan hoge normen van reinheid voldoen.

COVID-19

Reizigers moeten een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud of een basisvaccinatieschema voorleggen voordat zij het land binnenkomen. Bovendien moeten alle reizigers bij aankomst op de luchthaven van Kameroen een sneltest ondergaan. Mocht die positief zijn, dan wordt een quarantaine van 8 dagen opgelegd (thuis voor inwoners of in het hotel voor reizigers). Vaccinatie tegen COVID-19 is niet verplicht in het land.

Bij het verlaten van Kameroen kan, afhankelijk van de bestemming, een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud of een vaccinatiebewijs vereist zijn. Het is raadzaam om navraag te doen bij de luchtvaartmaatschappij. België eist geen vaccinatiebewijs of PCR-test voor reizigers uit Kameroen.

Het is niet langer verplicht om een ​​masker te dragen in openbare ruimte, maar bepaalde privéruimten (hotels, restaurants, winkels) kunnen dit vereisen.

Reizigers in Kameroen die symptomen van COVID-19 vertonen worden uitgenodigd de noodnummers van de overheid te contacteren:

 • 1510
 • + 237 677897644
 • +237 677900157 
 • +237 677847093

Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving. Wie zich in Kameroen bevindt wordt uitgenodigd om de richtlijnen inzake hygiëne en “social distancing” van de Kameroense autoriteiten op te volgen, en de gezondheidssituatie dagelijks te volgen.

 

Marburgkoorts: uitbraak in Equatoriaal-Guinea

In februari 2023 werd in het naburige Equatoriaal-Guinea een uitbraak van het Marburgvirus vastgesteld. De epidemie is door de Wereldgezondheidsorganisatie voorbij verklaard, omdat er geen nieuwe gevallen zijn gemeld in de 42 dagen sinds de laatste patiënt uit behandeling werd ontslagen. In het zuiden van Kameroen moeten mensen echter waakzaam zijn voor dit virus, waarvan de symptomen onder andere ernstige hoofdpijn, een gevoel van diepe malaise en hoge koorts zijn.

Ga voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in Equatoriaal-Guinea naar de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).


Kost/infrastructuur medische zorgen

Het peil van de zorg in plaatselijke ziekenhuizen in Kameroen is beneden de Europese maatstaven. In geval van eenvoudige medische problemen kunnen de consulaire diensten van de ambassade telefoonnummers van betrouwbare artsen meedelen. Het is in het algemeen beter een medische interventie of hospitalisatie  te vermijden, vandaar het nut van een repatriëringsverzekering om gezondheidsredenen

Neem uw eigen, goed bevoorrade noodapotheek mee evenals een voldoende voorraad medicatie voor het verblijf. Waakzaamheid is geboden voor kraampjes van handelaars in medicatie, die een hoog risico inhouden op namaak of slechte bewaring.


Veiligheid drinkwater en voedsel

Het leidingwater is niet drinkbaar, het moet eerst worden gekookt en gefilterd. Drink bij voorkeur mineraalwater uit gesloten flessen of drank die in uw bijzijn wordt geopend. De koude keten wordt niet steeds gerespecteerd, hoewel vis en vlees in hoofdzaak bevroren worden verkocht. Het verdient aanbeveling de houdbaarheidsdatum van de gekochte producten te controleren. Ambachtelijke of rauwe producten moet u vermijden. Groenten en fruit dienen te worden gewassen en geschild voor consumptie. Vermijd ook slecht gegaarde vis of vlees, rauwe melk,  geperst fruitsap, ijsblokjes of roomijs en eetwaren verkocht in kraampjes op straat.


Inentingen en vaccins

Zie wanda.be/nl/landen/kameroen

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

 • Malaria 
 • Meningitis
 • Cholera
 • Chikungunya
 • Zika
 • Dengue
 • Reizigersdiarree
 • Aids,
 • Hepatitis B en C
 • Bilharziose
 • Marburgkoorts

Voor meer informatie over deze gezondheidsrisico's, zie wanda.be/nl/landen/kameroen