Reizen naar Kenia: Reisadvies

Reist u naar Kenia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Kenia

Informatie over de algemene veiligheid in Kenia.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Terrorisme

Meerdere terroristische aanslagen vonden plaats op Keniaans grondgebied en het risico op nieuwe aanvallen mogelijks gericht tegen westerse belangen blijft hoog. Belgen die in Kenia reizen of wonen wordt aangeraden om een verhoogde waakzaamheid in acht te nemen, zeker in de grote steden als Nairobi en Mombasa, op toeristische plaatsen en aan de kust.

De Keniaanse veiligheidsdiensten voeren regelmatig controles uit, vooral op de weg. Het is dus belangrijk altijd identiteits- en autopapieren bij zich te hebben en ervoor te zorgen dat uw auto in orde is. Het is ook aangewezen om de instructies van de lokale veiligheidsdiensten na te volgen, en de actualiteit goed te volgen voor en tijdens uw reis.

Criminaliteit

Het criminaliteitscijfer ligt hoog in de grote steden. Gewapende overvallen (diefstallen en carjacking) en diefstal met geweld zijn frequent voornamelijk in Nairobi, Mombasa, Kisumu en langs de kust (Kwale, Kilifi, Mtwapa en Changamwe). Verhoog de waakzaamheid op deze plaatsen.

Neem onderstaande aanbevelingen in acht:

  • Wees steeds op uw hoede en sluit uw voertuig steeds af. Gauwdieven zijn namelijk uit op gsm’s, horloges, halssnoeren en tassen van de inzittenden.
  • Draag geen juwelen of waardevolle voorwerpen op een opzichtige manier;
  • Neem geen grote geldsommen of bankkaarten mee tenzij absoluut noodzakelijk. Draag ook extra zorg voor smartphones met betalingsapplicaties (mPesa, bankapplicaties,… enz). Laat deze best achter in de hotelkluis
  • Kijk uit voor oplichters die met een smoes de hulp inroepen van reizigers;
  • Let op voor personen die zich voordoen als politieagenten. Vraag steeds identificatie. Mocht u de indruk hebben dat het gedrag van een politieagent niet in overeenstemming is met de wet, kan u steeds preciseren dat u de ambassade hierover zal informeren. U bent in geen geval verplicht een politieagent in uw voertuig toe te laten voor een verplaatsing, al dan niet naar een vermeend politiekantoor;
  • Bied geen weerstand bij een overval;
  • Loop 's nachts niet alleen op straat, noch in de stad noch erbuiten, en ga dan zeker niet naar het strand, naar een park of verlaten wijken. Natuurreservaten en -parken zijn doorgaans veilig. Toch wordt aangeraden de safaritochten te boeken bij een ervaren reisbureau. Probeer vóór valavond ter plaatse te zijn. Volg strikt het reglement van de natuurparken en de instructies van de parkwachters.
  • Bij het huren van een vakantiewoning aan de kust: let op voldoende beveiliging van de woning.

Zowel in de stad als in de provincie wordt 's nachts reizen afgeraden. Wie toch 's avonds of 's nachts moet reizen, doet dit best in groep, liefst met meerdere wagens. Rij als toerist beter niet zelf maar doe beroep op een chauffeur die u goed kent of die aangeraden werd via een betrouwbare firma of hotel.

Breng de Belgische ambassade op de hoogte van veiligheidsincidenten.

Internetcriminaliteit

Wees zeer voorzichtig met het aangaan van relaties via het internet. Het is niet raadzaam af te spreken via dating-applicaties op smartphone of via internet. De Belgische ambassade ontvangt meer en meer klachten van Belgen die, onder het mom van een romantische relatie, het slachtoffer worden van (internet)criminaliteit. Regelmatig worden gevallen van afpersing en bedreigingen gemeld. Wees bewust van de risico’s van het aangaan van relaties via het internet en van de eigen verantwoordelijkheid daarin. De grootste oplettendheid is dan ook geboden.

Etnisch geweld

Etnische spanningen en de cyclische droogte geven regelmatig aanleiding tot lokale conflicten en geweld. Dit geldt in het bijzonder in de streek rond Laikipia, waar een gewapend treffen niet is uitgesloten, maar ook in het noordelijke deel van Samburu, rond Moyale (Marsabit), Mandera, Wajir, Lamu en de delta van de Tana River, in bepaalde regio's in het westen van het land, alsook nabij de noordelijke grens met Ethiopië en de oostelijke grens met Somalië. Het is altijd aangewezen zich te informeren over de veiligheidssituatie ter plaatse.

Situatie per regio

Nairobi

Reizen in de grote toeristische steden zoals Nairobi en Mombasa is mogelijk, maar wees waakzaam op drukke plaatsen zoals bars in volkswijken, busstations, commerciële centra, recreatieplaatsen en sportevenementen. Mijd massademonstraties.

Verplaatsingen naar en in de omgeving van sloppenwijken zoals Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware en de Somalische wijk Eastleigh worden ten stelligste afgeraden. Uhuru Park en City Park zijn 's nachts absoluut te vermijden. Indien u deze plaatsen toch bezoekt, doe dat dan in het gezelschap van een lokale gids.

 Centraal-Kenia

Het is aangewezen zich vooraf te informeren over de situatie ter plaatse en om altijd onder begeleiding van een gids te reizen.

Rond Mombasa (inclusief Zuidkust en toeristische plaatsen)

Net als in Nairobi zijn de criminaliteitscijfers in Mombasa hoog. Individuele verplaatsingen in de volkswijken of in het historische stadscentrum van Mombasa worden afgeraden. Aan toeristen wordt sterk aangeraden de toeristische routes niet te verlaten, steeds voorzichtig te zijn wanneer men het hotel verlaat (vooral in het donker) en geen openbaar vervoer (matatus, tuk-tuks en boda-boda’s) te nemen.

Criminaliteit is ook hoog in Likoni, dicht bij en op de ferry die Mombasa met de badplaatsen aan de Zuidkust verbindt. Gezien de slechte staat van de veerboten wordt het gebruik ervan afgeraden. Geef indien mogelijk  bij een bezoek aan de zuidkust voorkeur aan een vlucht naar de lokale luchthaven van Ukunda (Diani, Kwale County).

De ereconsul in Mombasa is bereikbaar op volgend nummer: +254 736 394 298 of via e-mail: consulbel@mombasa.be

Kustregio ten noorden van Mombasa (Kilifi, Tana River en Lamu Counties)

Bezoeken aan de streek ten noorden van Malindi, Tana River en Lamu County worden afgeraden gezien de nabijheid van de Somalische grens. Het Keniaanse leger en politie voeren er militaire operaties uit om infiltratie vanuit Somalië te voorkomen.

In het verleden vonden enkele ontvoeringen van westerlingen plaats in de directe omgeving van Lamu eiland. Wegens terrorismedreiging worden reizen naar het vasteland van Lamu County afgeraden.

Westen van het land

Conflicten tussen verschillende etnische groepen zijn mogelijk wegens de  droogte, moeilijke toegang tot water en graasland voor het vee en banditisme. Conflicten komen vooral voor in de Counties Baringo en West Pokot, Turkana en de regio van Mount Elgon (nabij de grens met Uganda). Ook hier wordt het stellig aangeraden om zich te informeren over de veiligheidssituatie alvorens zich te verplaatsen. Laat u vergezellen door een ervaren gids.

Noorden en oosten van het land

Alle reizen op minder dan 60 kilometer van de Somalische grens inclusief de Counties Wajir, Mandera en Garissa worden sterk afgeraden, vooral wegens gevaar voor kidnapping en terrorisme.

Bij verplaatsingen naar de Counties Turkana, Isiolo en Marsabit (inclusief de grensovergang Moyale) is het ten zeerste aan te raden de situatie op de reisweg te verifiëren voor het vertrek. Verplaats u enkel met georganiseerde erkende reisagenten. Indien u vanuit Ethiopië via Moyale Kenia binnenrijdt, wordt het sterk aangeraden op de A2 te blijven en onderweg niet te stoppen vooraleer u Marsabit bereikt.

De grensstreek met Zuid-Soedan en Ethiopië wordt afgeraden: ze wordt onveilig gemaakt door gewapende bendes die raids uitvoeren met het oog op veediefstal, en ze beschikt niet over infrastructuur voor toerisme. Bepaalde zones gelegen ten noorden van de as Kitale-Samburu-Garissa, onder meer de grensstreek met Ethiopië, worden als gevaarlijk beschouwd wegens intracommunautaire spanningen. Er is een permanente terroristische dreiging. Het wordt afgeraden zich hier naartoe te begeven tenzij absoluut noodzakelijk en dan begeleid door een politie-escorte. De reservaten Shaba, Buffalo Springs en Samburu zijn wel bereikbaar.