Reizen naar Kenia: Reisadvies

Reist u naar Kenia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Kenia

Informatie over gezondheid en hygiëne in Kenia.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Kosten / Infrastructuur medische verzorging 

Het is u ten stelligste aangeraden een goede reisverzekering af te sluiten. Nairobi beschikt over kwalitatief hoogstaande privéziekenhuizen die duur zijn.

Aga Khan Hospital Nairobi:

  • Spoedgevallen: +254 366 2020 / 22 of 3740000 ext. 2020 / 2022
  • Opname: +254 3662253 of 3740000 ext. 2253
  • Apotheek: +254 3662270 of 374000 ext.2270
  • Aga Khan Hospital Mombasa: 0415051000; +254722205110; +254723922238; +254733641020; +254735333260
  • Aga Khan Hospital Kisumu: +254 722 203622 / +254 733 637566
  • Flying Doctors: +254 (0) 206 992000 | +254 (0) 730 811000 | +254 (0) 709 962000.
  • Noodtelefoonlijnen; +254 (0) 206 992222 | +254 (0) 730 811811 | +254 (0) 709 962811 | +255 789133133

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen.


Veiligheid water en voedsel

Wees voorzichtig op gebied van voeding en hygiëne. Drink water uit verzegelde flessen in plaats van kraantjeswater. Volgens Keniaanse wet moeten flesjes in uw bijzijn worden geopend. Vermijd het voedsel verkocht door straatventers. Aanvaard nooit etenswaren en/of drank van onbekenden.

Bijkomende informatie vindt u op de pagina ‘Gezond op Reis’ van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Inentingen en vaccins 

Zie deze pagina (Instituut voor Tropische Geneeskunde).


Specifieke gezondheidsrisico's


COVID-19

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Polio

Voor reizigers die langer dan 4 weken in Kenia verblijven, is dit extra vaccin aanbevolen, maar niet verplicht. Polio is zeer besmettelijk en wordt doorgegeven via voedsel of water aangetast door de uitwerpselen van een besmet persoon. Het kan leiden tot verlamming of de dood.

Cholera

Er zijn periodische uitbraken van cholera in Kenia.

Cholera is een spijsverteringsinfectie, die zich verspreid door slechte hygiëne en meer bepaald het innemen van slecht gekookt (zeevruchten) of vervuild (fruit en groenten) voedsel en vervuild water. De ziekte verspreidt zich snel door de dicht op elkaar wonende bevolkingsgroepen en massabijeenkomsten. Cholera veroorzaakt snel extreme uitdroging, en kan dodelijk zijn indien niet behandeld. Raadpleeg zo spoedig mogelijk een dokter bij het verschijnen van de symptomen: vloeibare diarree, braken, koorts en algemene verzwakking. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit rehydratie.

Malaria

Malaria wordt veroorzaakt door muggenbeten. Er bestaan 2 soorten bescherming: bescherming tegen de muggen en behandeling met een medicijn. Het is aan te raden zichzelf te beschermen op de klassieke manier door lange mouwen en broeken te dragen, vooral 's avonds. Voor de medicatie is het best voor uw vertrek uw huisdokter of een medisch centrum gespecialiseerd in tropische geneeskunde te raadplegen.

Het risico op malaria bestaat het hele jaar door in Kenia, vooral langs de ganse kuststrook, alsook in Kisumu en rond het Victoriameer.

Aids, hepatitis B en C 

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn wijdverspreid in Kenia. Zorg dat u voldoende beschermd bent.

Reizigersdiarree

Ter preventie van reizigersdiarree is het essentieel regelmatig de handen te wassen en enkel flessenwater te drinken. In de behandeling van diarree is het voorkomen of behandelen van uitdroging primordiaal. Daarvoor kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Vermijd de antidiarretica uit lokale apotheken, die zijn meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk.

Denguekoorts, Gele Koorts, en Chikungunya

Er breekt regelmatig dengue uit. Denguekoorts wordt overgedragen door geïnfecteerde muggen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn en mogelijks huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen. U dient zich steeds preventief tegen muggen beschermen. Er bestaat momenteel geen behandeling tegen de infectie. Denguekoorts komt zowel in de steden als op het platteland voor.

Het Gele Koorts-vaccin is verplicht voor reizigers uit bepaalde landen in Zuid-Amerika of Afrika, behalve voor reizigers in transit voor minder dan 12u. De lijst van deze landen vindt men op https://www.iamat.org/country/kenya/risk/yellow-fever#riskcountries

Gele koorts is endemisch in het centrum en het westen van Kenia. In maart 2022 ontstond een uitbraak van Gele Koorts in Isiolo County. Het Keniaanse Ministerie van Gezondheidszorg bepaalde daarop 10 hoogrisicocounties voor gele koorts: Isiolo, Wajir, Garissa, Marsabit, Meru, Samburu, Baringo, Elgeyo Marakwet, West Pokot et Turkana.

Het Chikungungavirus wordt doorgegeven door muggen die overdag steken. Typisch voor de infectie zijn lichte koorts, huiduitslag en gewrichtsklachten. De klachten verdwijnen spontaan en duren meestal niet langer dan een week, In uitzonderlijke gevallen kan het virus een dodelijke afloop kennen.

Er bestaat geen behandeling of vaccin voor de infectie. Het is dus aangeraden om preventieve maatregelen te treffen zoals een goede muggenmelk gebruiken op de onbedekte huid, of lange mouwen en broeken te dragen.

Bilharziose

Het wordt ten stelligste afgeraden zich blootsvoets in stilstaand water (zoet of brak water) te begeven.

Hooggebergte

Wanneer u het hooggebergte zoals de Mount Kenia wil beklimmen, doe dit dan enkel indien uw fysieke toestand het toelaat op dergelijke hoogte te sporten. Hooggebergte houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren. Neem dus best contact op met het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor vertrek. Men kan ook steeds informatie inwinnen bij de Kenya Tourist Federation over gidsen, routes en plaatselijke verzekeringen (+254 (0)722 074 564 5 ; +254 (0)738 617 499).

Ziekte van Gélineau / Slaapziekte

De Afrikaanse slaapziekte is een chronische slaapstoornis, gekarakteriseerd door een periode van constante extreme vermoeidheid, op ongepaste momenten inslapen en periodes van uitzonderlijk lange slaap. Patiënten vertonen na enige tijd ernstige slaapstoornissen en geraken helemaal verward. De slaapziekte wordt veroorzaakt door de parasiet, die wordt overgedragen door de tseetseevlieg. Indien niet tijdig behandeld, kan de ziekte dodelijk zijn. Bovendien is het geneesmiddel dat momenteel wordt gebruikt bij ver gevorderde infecties, niet ideaal. Het bevat de giftige stof arsenicum die ernstige bijwerkingen heeft en bij bepaalde patiënten zelfs dodelijk is.

Reizigers worden aangeraden de nodige voorzorgen te nemen: draag lange kledij  en slaap onder muskietennetten, ook op hoger gelegen gebieden.

Nairobi fly (cantaride)

De Nairobi fly is te herkennen aan zijn zwarte kop en rode thorax en abdomen. Sommige personen beschrijven het insect als lijkend op een mier. Deze kleine kever veroorzaakt blaren op de huid zodra men ermee in contact komt. De meeste infecties komen voor op het gezicht, de nek en de handen. Deze kever bijt of steekt niet, maar als het gestoord of verpletterd wordt, geeft het de giftige stof vrij. Wanneer het toxine in contact komt met de huid veroorzaakt het een allergische reactie. De symptomen zijn een sensatie van jeuk, branden en oedeem. Indien niet op tijd gereageerd wordt, vormen zich blaren met geelachtige vloeistof op de huid. Deze blaren veroorzaken bacteriële infecties en kunnen tot complicaties leiden. De laatste jaren werd de kever geassocieerd met uitbarstingen van dermatitis.

Om het vrijgeven van de giftige substantie te vermijden, doodt u het insect niet op uw huid maar blaast u het weg. In het geval van contact met de gifstof is het aan te raden de huid onmiddellijk te wassen met water en zeep en een zalf aan te brengen om het risico op oedeem te verminderen.

Zandvlo

De zandvlo (tunga penetrans)  is een vlo die in zandige gronden en vloeren leeft en meerdere dorpen in het binnenland en aan de kust terroriseert. Ze lijkt op andere vlooien maar is veel kleiner en is een kleine parasiet die ernstige pijnen veroorzaakt op de voeten en handen. Wanneer ze steekt, legt ze haar eitjes in de huid van het slachtoffer. De wonde moet onmiddellijk opengemaakt en gereinigd worden om verschrikkelijke pijnen te vermijden.

Rift Valley-koorts

Rift Valley-koorts is een virusziekte bij vee die ook gevaarlijk is voor de mens. De symptomen bij mensen lijken op griep. Er is sprake van koorts, geelzucht, braken van bloed, diarree, hoofdpijn, gezwollen handen en benen. Complicaties die op kunnen treden zijn onder andere blindheid en hersenvliesontsteking. Mensen kunnen er zelfs aan sterven. Sinds het begin van 2019 werden 30 vermoede gevallen gerapporteerd in de counties Murang'a en Nyandarua. In de besmette dorpen zijn ook dieren gestorven.

Het risico op infectie is redelijk beperkt, tenzij men in de betrokken zones reist en gestoken wordt door de insecten die het virus overdragen of indien men in contact komt met bloed of melk van een ziek dier. Er bestaat geen enkel preventief middel voor deze ziekte. De personen die zich in de getroffen zones begeven worden geadviseerd zich met muggenmelk in te smeren (dag en nacht), lange broeken en lange mouwen te dragen, om elk contact met rauwe dierlijke produkten te vermijden, en erop toe te zien dat voedsel (vooral melk) voldoende lang gekookt wordt.

Mazelen

Mazelen zijn zeer besmettelijk en worden rechtstreeks van persoon tot persoon overgedragen door simpel contact of door druppeltjes in de lucht. Symptomen zijn: verschijnen van kleine witte vlekjes in mond en keel, en van rode vlekken op gelaat en lichaam een paar dagen na de besmetting.

Er bestaat een vaccin tegen mazelen. Het is dus belangrijk de vaccinaties op punt te stellen voor het vertrek. Het is belangrijk het juiste aantal dosissen volgens leeftijd te krijgen. De meest kwetsbare personen zijn degenen die als kind geen mazelen hebben gehad of die niet een voldoende dosis van het vaccin hebben gekregen.