Reizen naar Kosovo: Reisadvies

Reist u naar Kosovo? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Kosovo

Informatie over gezondheid en hygiëne in Kosovo.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische infrastructuur en het medisch personeel in overheidshospitalen laat veel te wensen over. Talenkennis is hier vrij beperkt. Er zijn wel private gezondheidsinstellingen die goede (dure) diensten verlenen. Het is aanbevolen naar België terug te komen in geval van ernstige gezondheidsproblemen.
Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

 
Elektriciteitsvoorziening

Vooral tijdens de winter zijn onderbrekingen van de elektriciteitsvoorziening mogelijk. Indien u een elektrisch toestel moet gebruiken (medisch apparaat, voorbereiding van de voeding van een baby,…) moet u zich daar van bewust zijn.

 
Veiligheid water en voedsel

Geen bijzondere problemen te melden, wel wordt aangeraden geen leidingwater te drinken. Veel gebouwen hebben watertanken, waarin het water kan stagneren en desgevallend ondrinkbaar worden. De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen qua voedsel. De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen qua voedsel zijn van toepassing.

 
Inentingen en vaccins

Indien u in onzekere hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig in het buitenland verblijft, is vaccinatie tegen hepatitis A sterk aangeraden, alsook een update van polio, tetanus en difterie. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (https://www.wanda.be/nl/landen/kosovo) en van de Wereldgezondheidsorganisatie (www.who.int) voor meer gedetailleerde informatie.

 
Bijzondere gezondheidsrisico's


Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal; er dient een arts te raadplegen.