Reizen naar Kroatië: Reisadvies

Reist u naar Kroatië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Kroatië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Kroatië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Momenteel zijn er vrijwel geen COVID reisbeperkingen, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn alvorens te reizen.

Ter voorbereiding van een reis is het essentieel om de maatregelen te kennen die zowel in het land van bestemming als in de doorreislanden van toepassing zijn.

Als u tijdens het reizen ziek wordt, is het aangeraden om binnenshuis te blijven zolang U zich ziek voelt. Indien u positief test aan COVID-19, hetzij via een zelftest, hetzij via een klinische diagnose van uw huisarts, wordt u aangeraden om binnen te blijven en uzelf te isoleren om verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het belangrijk om de verspreiding van het virus sociaal te beperken. Als u toch de deur uit moet, wordt U sterk aangeraden om minimaal 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u andere mensen ontmoet, vooral diegene met een zwakke gezondheid, en vermijd drukke plaatsen.

Kosten / infrastructuur medische verzorging 

Medische kosten opgelopen in een ziekenhuis van de openbare gezondheidsdienst in Kroatië worden in principe terugbetaald door de Belgische mutualiteit, op voorlegging van een factuur. Opgelet: dit is niet het geval voor medische kosten opgelopen in privéziekenhuizen.

Over het algemeen zijn medische zorgen in Kroatië van goede kwaliteit.

Het noodnummer is 112. 

Sommige medicijnen dragen in Kroatië een andere merknaam dan in België.

Veiligheid drinkwater en voedsel 

Kraantjeswater in Kroatië is overal drinkbaar, behalve indien anders aangegeven.

Een tekort aan drinkbaar water kan optreden op sommige eilanden die nog niet aangesloten zijn op het distributienet van het vasteland.

Inentingen

Geen enkel vaccin is verplicht vooraleer naar Kroatië af te reizen. Inentingen tegen tetanus, hondsdolheid, tekenencefalitis en tyfus worden aangeraden voor wandelaars en voor toeristen die in de natuur overnachten.
 

Tekenencefalitis

Reizigers worden gewaarschuwd voor de aanwezigheid van teken die tekenencefalitiskan veroorzaken. De symptomen van deze ziekte (koorts, vermoeidheid, hoofdpijn) manifesteren zich tussen de 3 en 28 dagen na de infectie. In geval van zulke symptomen is medische bijstand nodig. Een vaccinatie kan aanbevolen worden door een dokter.

Lees meer info op de website van het Instituut van Tropische Geneeskunde.