Reizen naar Kroatië: Reisadvies

Reist u naar Kroatië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Kroatië

Praktische info over reizen in Kroatië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reisdocumenten

Alle nodige reisdocumenten zijn vermeld onder de rubriek reisdocumenten op deze website.

Sinds 1 januari 2023 is Kroatië lid van de Schengenzone. De controles aan de grenzen tussen Kroatië en Slovenië, en tussen Kroatië en Hongarije werden opgeheven, evenals de controles op de luchthavens voor reizen binnen de Schengenzone. Houd er rekening mee dat tijdelijke controles opnieuw kunnen worden ingevoerd aan de Schengengrenzen (met name met Slovenië).

Aan de Kroatische grenzen met Servië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro worden er regelmatig controles uitgevoerd, wat voor vertragingen kan zorgen.

Elke bezoeker die Kroatië binnentreedt, moet in het bezit zijn van een geldig identiteitsdocument met foto (paspoort of identiteitskaart). Ook voor minderjarige kinderen is een Kids-ID (voor kinderen onder de 12 jaar) of een paspoort noodzakelijk.

Het wordt ten zeerste aangeraden om tijdens de reis een papieren of een elektronische kopie van de identiteitsdocumenten bij te hebben.

In geval van verlies of diefstal van Belgische identiteitsdocumenten (paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning), is het aangeraden om onmiddellijk DOC STOP (00800 2123 2123 of 0032 2 518 2123) te contacteren om fraude te voorkomen en nadien contact op te nemen met de ambassade.

Betaalmiddelen

In geval van verlies, diefstal of fraude met een Belgische bankkaart of kredietkaart, is het aangeraden om onmiddellijk CARD STOP (0032 78 170 170) te contacteren om fraude te voorkomen.

Sinds 1 januari 2023 is de euro de munteenheid in Kroatië. Bankautomaten zijn overal aanwezig. Betaling met kredietkaarten (American Express, Visa, MasterDiners) is vrijwel overal mogelijk. De mogelijkheden om te betalen met een American Express-kaart zijn afgenomen sinds 1 januari 2020.

Reisverzekering

Een reisverzekering is aan te bevelen. Het is aangeraden om na te gaan of de verzekering van het ziekenfonds voldoende dekking biedt voor de bestemming en de manier van reizen. Hou er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden.

Huisdieren

Om met uw huisdieren naar Kroatië te reizen, gelden de algemene Europese regels. Huisdieren zoals honden, katten, konijnen, etc. moeten over een paspoort beschikken, ingevuld door uw dierenarts en de volgende informatie bevatten:

  • Informatie om de identificatie te bevestigen;
  • Het uniek nummer;
  • Vermelding waar en wanneer de chip werd geplaatst;
  • De huidige vaccinaties (merk, serienummer, datum en vervaldatum van het vaccin).

Consulaire bijstand

In geval van ernstige moeilijkheden in Kroatië kunnen Belgen om bijstand vragen aan de Ambassade van België in Zagreb. 

Bipatride Belgo-Kroaten dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Ambassade Zagreb
Pantovčak 125 D 
10000 Zagreb 
Kroatië

 

Tel. : +385 1 457 89 01
In noodgevallen en buiten de openingsuren (zwaar ongeluk, arrestatie, hospitalisatie...): +385 98 203 044

E-mail: zagreb@diplobel.fed.be
Ambassade in Zagreb
________________________________________

Ereconsulaat Dubrovnik
Antuna Barca, 10 
20.000 Dubrovnik 
Kroatië

Ereconsul Sabine Gouhie

Tel. : +385 20 438 177
Fax: +385 20 438 176
E-mail : 
consulatebelgiumdubrovnik@gmail.com

________________________________________
Ereconsulaat Opatija

Ulica Maršala Tita 81/1
51 410 Opatija
Kroatië

Ereconsul Ivan Kovačić

GSM: +385 91 283 19 88

E-mail : belgiumconsulateopatija@gmail.com
________________________________________

Ereconsulaat Split
Gundulićeva 20 
21 000 Split 
Kroatië
Ereconsul Goran Šarić
GSM: +385 98 458 609
E-mail: 
goran.saric@enodis.hr

Links

Andere nuttige tips of informatie kan u terugvinden in onze brochure "Reis Wijs"

Enkele nuttige links: