Reizen naar Laos: Reisadvies

Reist u naar Laos? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Laos

Informatie over de algemene veiligheid in Laos.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De meeste toeristische bezoeken naar Laos verlopen probleemloos. De grootste risico’s liggen bij verkeersongevallen en de slechte medische infrastructuur.

In toeristische regio’s zoals Vang Vieng bieden bars en restaurants gerechten en drankjes aan die aangeduid worden als “happy” of “special” (zoals een “happy pizza” of een “special shake”). Er wordt geadviseerd hier bijzonder waakzaam over te zijn, daar deze gerechten vaak opium, verdovende middelen of andere ingrediënten bevatten.

Verder komen ongelukken tijdens watersportactiviteiten zoals tuben, raften en kajakken, relatief vaak voor - soms met dodelijke afloop.


Af te raden gebieden 

Aangezien in sommige afgelegen gebieden nog talrijke niet-ontplofte bommen en anti-persoonsmijnen liggen, is in deze gebieden grote waakzaamheid geboden. Dit geldt vooral voor de provincie Xien Khouang (Vlakte der Kruiken) en langs de grens tussen Laos en Vietnam (Ho Chi Minh Trail). Reis bij voorkeur over drukke wegen en win eventueel inlichtingen in bij de plaatselijke autoriteiten. Reizigers dienen absoluut de plaatselijke instructies te volgen.

Het wordt aanbevolen om in plaats van via de weg te reizen, de trein te nemen om te reizen tussen Vang Vieng en Luang Prabang.

Gewapende incidenten komen sporadisch voor in de provincie Xaysomboune. Reizigers dienen zich te informeren over de veiligheidsomstandigheden van de precieze bestemming alvorens af te reizen.

Het wordt afgeraden te reizen in het noordelijk grensgebied met Myanmar, waar drugssmokkelaars actief zijn en andere personen die bezig zijn met illegale activiteiten.


Terreurdreiging 

De laatste jaren lijkt er geen specifieke terreurdreiging te bestaan tegen buitenlanders in Laos. Toch blijft het aangeraden om waakzaam te blijven in druk bezochte publieke gelegenheden.


Criminaliteit 

Laos geldt over het algemeen als een veilig land.

Diefstallen en overvallen op toeristen komen soms wel voor. Het is dan ook raadzaam de aandacht niet te trekken met grote sommen geld, juwelen of andere waardevolle voorwerpen. Identiteitspapieren en reisdocumenten worden best op een veilige plaats bewaard. Men moet ook waakzaam zijn voor oplichterij met sieraden en edelstenen, namaakproducten en producten van beschermde diersoorten.

Het is beter om 's nachts geen verplaatsingen te doen, noch in Vientiane, noch elders in het land.

Wantrouw aantrekkelijke jobaanbiedingen die over het algemeen werk aanbieden in Thailand of Vietnam, en die mogelijks te maken hebben met online gokken en oplichting, gelinkt aan de georganiseerde misdaad. Er zijn getuigenissen over personen die het slachtoffer werden van mensenhandel en/of de bedreiging van hun fysieke integriteit in de buurlanden, Laos inbegrepen.

Als u het slachtoffer bent van een criminele daad, neem dan onmiddellijk contact op met de toeristenpolitie op het nummer +856 (0) 21 24 36 47.