-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Als bezoeker van Laos bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.
Wettig verblijf
Via de e-visa website van de Laotiaanse overheid kan een online toeristenvisum aangevraagd worden. Een toeristenvisum bij aankomst blijft ook mogelijk. Deze visa geven recht op één ononderbroken verblijf van maximaal dertig dagen (met mogelijkheid tot beperkte verlenging ter plaatse).
E-visa worden niet aan alle grensposten aanvaard en visa bij aankomst worden niet aan alle grensposten uitgereikt. De Laotiaanse immigratiediensten geven een overzicht. Als u Laos over land binnenkomt, is het nuttig om op voorhand na te gaan of de landsgrens is geopend (zie ook “Praktische info).
Voor alle andere reizen dienen Belgen een visumaanvraag in te dienen bij de Ambassade van Laos te Brussel of bij diegene die bevoegd is voor het land waarin ze verblijven.
Voor nadere informatie over visa verwijzen we naar de Laotiaanse Immigratiediensten en naar de Ambassade van Laos in Brussel (zie desbetreffende pagina op onze Webiste).
De uiterste verblijfsdatum wordt met een stempel in het paspoort aangebracht. Langer blijven dan die datum zonder geldig document/visumextensie is een strafbaar feit.
Drugs
Op drugsdelicten staan zeer zware gevangenisstraffen en zelfs de doodstraf. Het is van het grootste belang niet verwikkeld te raken in drugszaken. Pak zelf uw bagage in en houd deze tijdens uw reis in het oog. Neem zeker geen pakjes mee voor onbekenden.
Elektronisch rookgerei is in Laos verboden. De invoer of het gebruik ervan zijn strafbaar.
Seksualiteit
De Laotiaanse wetgeving verbiedt seksuele contacten tussen buitenlanders en Laotianen. Bij gebrek aan een door de Laotiaanse overheid geviseerd document waarin toestemming wordt verleend voor een huwelijk met een Laotiaan(se) riskeren buitenlanders die omgang hebben met autochtonen zonder ermee getrouwd te zijn de intrekking van hun paspoort of een boete of gevangenisstraf.
Fotografie
Het is verboden personen in uniform en openbare of militaire gebouwen te fotograferen of te filmen.
Zeden en gewoonten
Reizigers worden aangeraden de plaatselijke tradities en gebruiken te respecteren. Monniken worden in het algemeen met groot respect behandeld en mogen niet aangeraakt worden door vrouwen. Het wordt afgeraden om het hoofd van kinderen aan te raken.
Kleding
Ook door zijn kledij toont men respect. Daarom gelden er bij de ingang en binnenin boeddhistische tempels en koninklijke paleizen voorschriften zoals een verbod op shorts, blote armen, soms ook sandalen. Normaal betreedt men een tempel of woning blootsvoets.
Varia
In Laos wordt een aanzienlijke hoeveelheid namaakproducten geproduceerd en verkocht (bv. merkkledij, handtassen, e.d.). In de meeste EU-landen is het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, volgt inbeslagname en riskeert de reiziger een boete tussen 50,00 tot 20.000,00 euro.