Reizen naar Laos: Reisadvies

Reist u naar Laos? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Laos

Informatie over de lokale wetgeving in Laos.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van Laos bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

 

Wettig verblijf 

Een visum is noodzakelijk in Laos. Visa zijn te verkrijgen aan de grens tijdens de openingsuren (zie de rubriek over praktische info).

De uiterste verblijfsdatum wordt met een stempel in het paspoort aangebracht. Langer blijven dan die datum zonder geldig document/visumextensie is een strafbaar feit.

 

Drugs 

Op drugsdelicten staan zeer zware gevangenisstraffen en zelfs de doodstraf. Het is van het grootste belang niet verwikkeld te raken in drugszaken. Pak zelf uw bagage in en houd deze tijdens uw reis in het oog. Neem zeker geen pakjes mee voor onbekenden.

 

Seksualiteit 

De Laotiaanse wetgeving verbiedt seksuele contacten tussen buitenlanders en Laotianen. Bij gebrek aan een door de Laotiaanse overheid geviseerd document waarin toestemming wordt verleend voor een huwelijk met een Laotiaan(se) riskeren buitenlanders die omgang hebben met autochtonen zonder ermee getrouwd te zijn de intrekking van hun paspoort of een boete of gevangenisstraf.

 

Fotografie 

Het is verboden personen in uniform en openbare of militaire gebouwen te fotograferen of te filmen.

 

Zeden en gewoonten 

Reizigers worden aangeraden de plaatselijke tradities en gebruiken te respecteren. Monniken worden in het algemeen met groot respect behandeld en mogen niet aangeraakt worden door vrouwen. Het wordt afgeraden om het hoofd van kinderen aan te raken.

 

Kleding

Ook door zijn kledij toont men respect. Daarom gelden er bij de ingang en binnenin boeddhistische tempels en koninklijke paleizen voorschriften zoals een verbod op shorts, blote armen, soms ook sandalen. Normaal betreedt men een tempel of woning blootsvoets.

 

Varia 

In Laos wordt een aanzienlijke hoeveelheid namaakproducten geproduceerd en verkocht (bv. merkkledij, handtassen, e.d.). In de meeste EU-landen is het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, volgt inbeslagname en riskeert de reiziger een boete tussen 50 en 20.000 euro.