Reizen naar Laos: Reisadvies

Reist u naar Laos? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Laos

Informatie over vervoer in Laos.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid/info wegen 

De wegen in Laos zijn in slechte staat. Het openbaar vervoer is onberekenbaar en de voertuigen zijn oud. Verkeersongevallen komen heel vaak voor. ’s Nachts rijden buiten de stedelijke centra wordt ten zeerste afgeraden. Het is van groot belang enkel verzekerde voertuigen in goede staat te huren. Om elke betwisting te vermijden, die niet in het voordeel van de huurder zou uitdraaien, is het aangewezen om de toestand van de auto/motor goed na te gaan alvorens ermee op de weg te gaan. Autoverhuurbedrijven worden immers door de lokale wetgeving niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Bij gebrek aan een verzekering tijdens een ongeluk, moet de bestuurder (van de auto or moto) de schade aan het voertuig en aan derden vergoeden. De politie kan de bestuurder in detentie plaatsen en zijn/haar paspoort in beslag nemen totdat een financiële regeling wordt afgesloten. Er dient opgemerkt te worden dat de ziekenhuis- en medische infrastructuur niet erg ontwikkeld is, en dat in geval van een ongeval een medische repatriëring vaak aangewezen is.

De belangrijke hoofdwegen zijn quasi allemaal verhard, in tegenstelling tot de secundaire wegen in het noorden van het land die grotendeels in slechte staat zijn en waarvan een aantal onbegaanbaar wordt tijdens het regenseizoen.

In afgelegen gebieden wordt sterk aanbevolen om met twee voertuigen te reizen om het hoofd te bieden aan mogelijke incidenten onderweg.

Een nieuwe snelle en moderne spoorverbinding verbindt Vientiane met de Chinese grens, via Vang Vieng en Luang Prabang.


Veiligheid/info luchtvaart 

De nationale luchtvaartmaatschappij Lao Airlines beantwoordt aan de internationale veiligheidsnormen.

Er zijn geen rechtstreekse vluchten tussen Europa en Laos. Een tussenstop is vereist, ofwel in Bangkok ofwel in Hanoi. Lao Airlines bedient de meeste provinciale steden en de grote steden in landen in de regio (China, Thailand, Vietnam, Cambodja en Singapore).


Veiligheid/info scheepvaart 

Aan de reizigers wordt de raad gegeven zich zorgvuldig te vergewissen van de kwaliteit van de aangeboden dienst: is de boot in goede staat, wordt hij niet overladen, zijn er zwemvesten aan boord? Reizigers moeten zeer voorzichtig zijn als ze zich verplaatsen met gemotoriseerde kano’s, vooral in het regenseizoen.

Andere snelle boten (speedboten) treden als pendeldienst op. Het risico voor passagiers kan zeer ernstig zijn. Kleine en lichte speedboten zijn zeer gevaarlijke vaartuigen en houden geen rekening met het milieu en de bevolking. Elk jaar vinden er meerdere (soms fatale) ongevallen plaats op de Mekong. Het gebruik ervan wordt dus sterk afgeraden.


Veiligheid/info trein en busverkeer 

De kwaliteit van het busverkeer is zeer uiteenlopend: vergewis u ter plaatse van de kwaliteit van het voertuig, vermijd nachtelijk reizen. Het wordt formeel afgeraden om nachtbussen te nemen, omdat ze regelmatig betrokken geraken bij ongevallen door de vermoeidheid van de bestuurder en de slechte staat van de niet-verlichte wegen.