Reizen naar Lesotho: Reisadvies

Reist u naar Lesotho? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Lesotho

Informatie over gezondheid en hygiëne in Lesotho.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Reizen naar Lesotho is mogelijk. Alle COVID-maatregelen werden opgeheven.

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


We raden u aan de algemene raadgevingen inzake gezondheid en hygiëne zeer grondig door te nemen. 


Kosten / infrastructuur medische verzorging

De medische voorzieningen in Lesotho zijn minimaal, het is niet aangeraden zich er te laten verzorgen. In noodgevallen zal een repatriëring naar Zuid-Afrika (Bloemfontein op 90 km van Maseru) of naar België nodig zijn. Het is sterk aanbevolen om voor het vertrek een aanvullende verzekering "gezondheidszorgen en repatriëring" af te sluiten. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Indien het onmogelijk is om naar een Zuid-Afrikaans ziekenhuis te worden overgebracht, is het raadzaam om voor het privéziekenhuis van Maseru te kiezen, in plaats van het Queen Elisabeth II-ziekenhuis.


Veiligheid water en voedsel

Het is afgeraden om kraantjeswater te drinken.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's


Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de producten die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen, en voornamelijk HIV/aids, zijn in Lesotho zeer verspreid. Zorg voor voldoende bescherming.

In geval van verkrachting of seksuele agressie dient u zo snel mogelijk naar de ziekenhuizen van Bloemfontein te gaan om er de eerste zorgen en antiretrovirale behandeling te ontvangen.

Hooggebergte

Reizigers die door het hooggebergte willen trekken, dienen er zich van te vergewissen dat hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op dergelijke hoogtes. Het hooggebergte houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren. Neem contact op met het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor uw vertrek.