Reizen naar Letland: Reisadvies

Reist u naar Letland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Letland

Informatie over gezondheid en hygiëne in Letland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Het is absoluut noodzakelijk dat u uw Europese Ziekteverzekeringkaart meeneemt. Als u deze kaart niet kan voorleggen, zal u alle kosten ter plaatse onmiddellijk cash moeten betalen.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Om de hulpdiensten te bereiken belt u 112 met uw gsm of 03 (ambulance) vanaf een vaste telefoon.

 
Veiligheid water en voedsel

Het is sterk af te raden water van de kraan te drinken. Het leidingwater is geen drinkwater in de meeste delen van Riga noch in de rest van het land.

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico's

Tussen april en oktober komen er in de bossen veel teken voor. Bij beten door teken bestaat de kans op besmetting met "tick-born encephalitis" en de ziekte van Lyme.

Let ook op wanneer u amber zoekt op het strand. Op sommige plaatsen langs de kustlijn (vooral in de buurt van Liepaja) kunnen brokjes napalm gevonden worden, die heel goed lijken op amber, maar zodra ze uitdrogen in brand schieten. Over het algemeen staan er waarschuwingsborden langs de betrokken stukken strand.

Afrikaanse varkenspest

Er werd Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Letland. De Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virale infectie die gedomesticeerde varkens en wilde everzwijnen treft en die zich potentieel op grote schaal en snel kan verspreiden en daarbij nationale grenzen oversteekt. Er bestaat geen enkele behandeling en geen enkel vaccin tegen deze ziekte. Het virus is evenwel niet gevaarlijk voor de mens. Reizigers worden eraan herinnerd dat het ten strengste verboden is om vlees- of vleesproducten van zowel varkens als everzwijnen mee te brengen uit Letland. Jagers die op jachtvakantie gaan moeten zeer goed oppassen omdat ze het virus met zich kunnen meedragen naar België aangezien het virus zeer resistent is.

Aids, hepatitis B en C

De snelle opmars van aids baart de gezondheidsinstanties in toenemende mate zorgen. Bescherm u voldoende.