Reizen naar Letland: Reisadvies

Reist u naar Letland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Letland

Praktische info over reizen in Letland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.
Sinds 21 december 2007 maakt Letland deel uit van de Schengenruimte. Om naar Letland te reizen heeft u enkel uw Belgische identiteitskaart nodig.

 
Rijbewijs

Het Belgisch rijbewijs is geldig.

 
Betaalmiddelen

Letland is op 01.01.2014 tot de eurozone toegetreden. De lokale munteenheid is derhalve de euro.

Er is een breed netwerk aan ATM's (de plaatselijke "Bancontact") waar u geld kunt afhalen met uw kredietkaart of met uw Belgische bankkaart, indien deze voorzien is van de functie Maestro of Cirrus (raadpleeg uw Belgische bank).

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Het gebruik van kredietkaarten is af te raden in de nachtclubs en bars in het centrum van Riga. Er worden regelmatig gevallen gerapporteerd van toeristen die in dit soort etablissementen het slachtoffer worden van oplichting. Het is raadzaam eerst de prijskaart te raadplegen vooraleer te bestellen en vervolgens een gedetailleerde rekening of kasticket op te vragen vooraleer het juiste bedrag te betalen. Het is ook wenselijk elke bestelling onmiddellijk te betalen veeleer dan een globale rekening af te wachten op het einde van de nacht. Alcoholmisbruik kan ook tot misverstanden leiden bij het betalen van uw rekening.

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

 
Gsm en communicatiefaciliteiten

Er zijn verschillende gsm-providers in Letland. Let wel: op het platteland is het zeer goed mogelijk dat er geen netwerk is en dat het er niet mogelijk is om met de gsm te bellen.

 
Huisdieren

Huisdieren mogen Letland vrij binnen als ze een ingeplante chip hebben en de eigenaar beschikt over een Europees dierenpaspoort.

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Lets dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

De Ambassade van België in Riga is gesloten sinds juli 2015.

De Ambassade van België in Stockholm is bevoegd voor Letland.

 
Links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in Reis Wijs.

Voor meer algemene en toeristische informatie over Letland kan u op volgende websites terecht: http://www.latviatourism.lv/info.php en http://www.latvia.lv/ (Engels, Frans en Duits), meer informatie over Riga vindt u op http://www.riga.lv/EN (Engels en Frans).